FőoldalÜzletNagyszabású leépítés az Alcatel-Lucentnél – mi állhat mögötte?
2013. október 10., csütörtök ::

Nagyszabású leépítés az Alcatel-Lucentnél – mi állhat mögötte?

Egyes hírek szerint a céget arra készítik fel, hogy összeolvadjon a Nokiával, ezzel Európa legnagyobb hálózatieszköz-gyártója jönne létre

Évente 1 milliárd eurós megtakarítást vár a francia-amerikai Alcatel-Lucent attól a nagyszabású leépítéstől és átszervezéstől, amelyre a cégvezetést áprilisban átvevő Michael Combes készül. A vállalat a régebbi technológiákkal (pl. 2G és 3G hálózatok) kapcsolatos tevékenységeket próbálja meg leépíteni és az újabbakra (pl. internet routing) koncentrál. A Les Echos és a Le Figaro francia napilapok értesülései szerint 72.000 alkalmazottjából 15.000-t készül elbocsátani a cég. A vállalat ugyanakkor ötezer új alkalmazott felvételét is tervezi, így a létszám csak tízezerrel csökken. A Reuters úgy tudja, az EMEA területeken 4100-zal csökken a dolgozók létszáma, Ázsiában 3800-zal, Amerikában pedig több mint 2 ezerrel. A legrosszabbul a francia alkalmazottak járnak, sajtóhírek szerint az anyaországban 900 pozíció szűnik meg, 900-at pedig más országokba költöztetnek át. Franciaországban két fejlesztőközpontot is bezárnak (Rennes Toulouse), két gyárát pedig eladja (Eu, Omes). Az intézkedésektől az Alcatel-Lucent azt várja, 2015-re a cash flow már pozitív legyen.

A cél a termékvonalak és szolgáltatások megtisztítása, hogy a hálózatieszköz-gyártó jobban tudjon alaptevékenységére koncentrálni és persze nyereségesen működhessen. A vállalat az elmúlt négy évből hármat komoly veszteséggel zárt, egyedül 2011-ben tudott üzemi szinten profitot kimutatni (15 milliárd euró feletti bevétel mellett mindössze 117 milliós nyereséget). 2012-ben 1,6 milliárd eurós veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni egy 5 ezer fős leépítéssel járó költségek, valamint a mobilrészleg értékcsökkenési leírása miatt.

A vállalat azt is közölte, hogy 1 milliárd euró értékben ad el üzletrészeket. Egyes spekulációk szerint az Alcatel-Lucent egyik legnagyobb riválisa, a mobiltelefon-gyártást nemrég a Microsoftnak eladó, ma már elsősorban mobilhálózati eszközökre koncentráló Nokia lehet az egyik lehetséges vevője akár az Alcatel-Lucent egyes részlegeinek, akár a teljes cégnek is. A Wall Street Journal értesülései szerint a két cég között már folytak tárgyalások a kapcsolatok szorosabbra húzásáról, és egy Nokia-Alcatel házasságot a hírek alapján a francia kormányzat is támogatna.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény