FőoldalÜzletTiJöttök!
2013. szeptember 17., kedd ::

TiJöttök!

tijottokMűszaki- és természettudományos életpályát népszerűsítő program

Dr. Cséfalvay Zoltán államtitkár, a „TiJöttök!" program fővédnöke Debrecenből indította útjára a 12 állomásos programsorozatot, mely az Európai Unió támogatásával jött létre
A program jövő februárig a hazai egyetemek, főiskolák tudományos életének bemutatásával kívánja vonzóvá tenni a műszaki- és természettudományos életpályákat Magyarország fiataljai számára. A roadshow helyszínein a felsőoktatási intézmények kutatási tevékenységének ismertetésén túl bemutatkozik egy tudományos- és egy vállalati kutató, valamint egy innovatív vállalkozó is, akik mind az adott intézményből indultak el a választott életpálya irányába.

A fiatalok a roadshow eseményein személyesen is feltehetik az őket foglalkoztató kérdéseket a három különböző életpálya és a felsőoktatási intézmény képviselőinek.

A TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0041 azonosítószámú, „THE Felsőoktatási Roadshow és interaktív tudományos platform megvalósítása" címmel beadott pályázat keretében megvalósuló „TiJöttök!" program elsődleges célja, hogy a tehetséges fiatalok elérésével és bevonásával növelje Magyarország gazdasági és szellemi versenyképességét.

A programsorozat a mai napon a Debreceni Egyetemről indult útjára, és várhatóan 2014 februárjáig még az alábbi 11 város felsőoktatási intézményét érinti majd: Nyíregyháza, Győr, Sopron, Kecskemét, Szeged, Veszprém, Pécs, Kaposvár, Gyöngyös, Eger és Miskolc.

Dr. Cséfalvay Zoltán államtitkár elmondta: „A „TiJöttök!" program kapcsán létrejövő online adatbázis és a széles körű tájékoztatás kiválóan támogatják azt a kormányzati szándékot, mely összeköti az országban működő kutatóhelyeket és a gazdasági szféra igényeit. A törekvésnek köszönhetően magyar kutatók magyar ötletei adhatnak újabb lendületet sikeres magyar vállalkozásoknak.„

A Debreceni Egyetemen zajló kutatási projekteknek és a sikeres tehetséggondozó programnak köszönhetően évente több mint félszáz tehetséges kutató kerül ki az intézmény doktori iskoláiból, akik gyakorlati tapasztalataik alapján tudnak dönteni arról, hogy milyen életpályát válasszanak. A Debreceni Egyetem iparvállalatokkal kialakított kapcsolatait strukturált vállalati-egyetemi-önkormányzati és pénzintézeti együttműködési rendszer jellemzi, iparági akkreditált klaszterek formájában, az országban egyedülálló módon. Ezek a klaszterek az egyetem műszaki- és természettudományi tudásbázisán jöttek létre az egészségügy versenyképes szektoraiban, az informatikában, az agrár-élelmiszeripari ágazatokban és az elektronika területén. Az aktív vállalati együttműködések már az egyetemi évek alatt lehetőséget biztosítanak számukra, hogy az akadémiai kutatókörnyezetet összehasonlíthassák ipari kutatóbázisokkal. „Az Egyetem által kínált szakmai tudás és kutatási infrastruktúra biztosítja a feltételeket ahhoz, hogy már a fiatal kutatók is olyan eredményeket érhessenek el, melyeket később piacosítani is lehet. Fontosnak tartjuk a tudományos és a gazdasági szféra közti kommunikációt, hiszen ez által biztosítható egy-egy kimagasló innováció megfelelő társadalmi, illetve gazdasági hasznossága" – mondta Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

A „TiJöttök!" program sikere érdekében a szervezők arra kérik a fenti városokban tudományos munkát végző fiatalokat és felsőoktatási intézményeket, hogy osszák meg kutatási eredményeiket és mutassák meg magukat az egész országnak a www.tijottok.hu honlapon található adatlapok feltöltésével.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény