FőoldalÜzletEgyszerűsödik az európai szabadalmaztatási rendszer
2013. június 07., péntek ::

Egyszerűsödik az európai szabadalmaztatási rendszer

A múlt héten adták át Amszterdamban a Feltalálók Európai Díjait. A díjazottak és a díjra jelöltek kivétel nélkül a fejlett nyugati országok feltalálói közül kerültek ki. Az életműdíjat Martin Schadt svájci fizikus nyerte, aki 40 évvel ezelőtt szabadalmaztatta az első lapos folyadékkristályos kijelzőt. Az Európán kívülről érkező találmányok közül az USB-csatlakozók alapját képező technológiát megteremtő, Ajay V. Bhatt, Bala Cadambi és Jeff Morris vezette (az Intel támogatását élvező) amerikai team nyert

A díjkiosztóval arra is fel kívánták hívni a figyelmet, hogy nemsokára jelentősen megváltozik, zömmel egyszerűsödik az európai szabadalmi rendszer. A nemrég megszületett megállapodás alapján jövőre Párizsban felállítják az egységes Európai Szabadalmi Bíróságot, és létrejön az egységes európai szabadalmi rendszer. E szerint egyetlen bejelentéssel 25 uniós tagállam területén lehet majd egyidejűleg hatályos oltalmat szerezni (a spanyolok és az olaszok egyelőre kimaradnak). A változással értelemszerűen csökkennek a bejelentési költségek. Az oltalomszerzés költségei azáltal csökkennek majd, hogy nem kell minden országban eljárást kezdeményezni, valamint fordítást benyújtani, továbbá a szabadalom érvényességének fenntartása céljából az oltalmi idő végéig évente fizetendő fenntartási díj is alacsonyabb lesz. Eddig az európai szabadalmaztatás költségei jóval drágábbak voltak az amerikainál, ahol mintegy kétezer eurónak megfelelő összegbe került egy szabadalom lajstromozása, miközben Európában 36 ezer euróba. Az új rendszerben az európai költség várhatóan kb. ötezer euróra csökken, ami az EPO reményei szerint jótékony hatással lesz az európai versenyképességre.

A gazdasági válság kezdete, 2008 óta első ízben enyhe, 5,2 százalékos emelkedést mutató európai bejelentések 60 százaléka a tengerentúlról, elsősorban Amerikából, másodsorban Japánból érkezett, a kínai szabadalmak száma a negyedik helyen áll. (A világon a legtöbb szabadalmat napjainkban a kínai feltalálók nyújtják be saját nemzeti hatóságukhoz.).

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény