FőoldalÜzletEnergiahatékonysági fejlesztések a Pannon Egyetemen
2013. február 04., hétfő ::

Energiahatékonysági fejlesztések a Pannon Egyetemen

„Energia ellátó és hasznosító rendszerek korszerűsítésének és hatékonyabb üzemeltetésének tervezése és optimalizálása megújuló energiaforrások és infokommunikációs technológiák felhasználásával” címmel az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában 759 659 801 forint összegű támogatást nyert el a Pannon Egyetem. A projekt TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0072 azonosító számon került nyilvántartásba. Az összeget az egyetem kutatási kapacitásának fejlesztésére fordítja. A kutatás palettáját felölelő alprojektek bemutatására a Pannon Egyetem rövid előadásokkal egybekötött projektnyitó rendezvényt tartott 2013. január 30-án

A rendezvényt Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora nyitotta meg. Köszöntőjében rámutatott a projekt által támogatott kutatások jelentőségére, s kiemelte az egyetem műszaki tudományos potenciálja hasznosításának fontosságát az energiaellátó rendszerek fejlesztésében. A Pannon Egyetemen olyan szakemberek dolgoznak, akik nemzetközi szakfolyóiratokban publikálnak, ezzel is hozzájárulva az egyetem nemzetközi elismertségéhez, mondta.

Ezt követően Piglerné dr. Lakner Rozália, a Műszaki Informatikai Kar dékánja mutatta be a kar oktatási-kutatási tevékenységét, és kiemelte a projekt jelentőségét az érintett szervezeti egységek szempontjából.
Rácz Géza projektmenedzser ismertette a projekt előzményeit, célkitűzéseit, résztvevőit, valamint a projekt feladatait.
Ezután a Műszaki Informatikai Kar projektben közreműködő szervezeti egységeinek képviselői bemutatták a kutatási alprojektek szakmai feladatait és ezek várható eredményeit.
Dr. Mizsey Péter egyetemi tanár, a projekt szakmai vezetője beszélt a Műszaki Kémiai Kutatóintézet által megvalósítandó feladatokról. Ezek többek között a megújuló termikus energia hasznosítására alkalmas új hőtároló anyag kifejlesztése, a megújuló energia termelését és a technológiai energiaigény csökkentését megcélzó új eljárások kidolgozása, valamint alacsony szén-dioxid kibocsátású folyamatok és innovatív energiakezelési rendszerek alkalmazásának elősegítése.
Dr. Simon Gyula egyetemi docens bemutatta a Rendszer- és Számítástudományi Tanszék kutatási feladatait, amelyben célul tűzték ki fenntartható energiaellátó rendszerek adatgyűjtésének és modellezésének tervezését, valamint olyan költséghatékony mérőrendszerek megtervezését és tesztelését, melyek elősegítik a környezettudatos energiafelhasználást.
Dr. Magyar Attila egyetemi docens ismertette a Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék projektben vállalt feladatait, melyek megújuló energiaforrásokra támaszkodó energiatermelő egységek és energiatárolók optimális tervezése, üzemeltetése és irányítása, valamint energia-hatékony és jó színvisszaadású, lakásvilágításban használható LED világítótestek tervezése.
A nemzetközi együttműködésben megvalósuló projekt 2012. október 1-jén indult és 2015. január 31-ig tart. Mintegy 70 hazai és külföldi kutató, valamint doktorandusz 28 hónapos intenzív munkája biztosítja a kutatások eredményességét.

A Pannon Egyetem honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény