FőoldalÜzlet2012. novemberi statisztika: Hatalmasat zuhant az elektronikai ipar
2013. január 17., csütörtök ::

2012. novemberi statisztika: Hatalmasat zuhant az elektronikai ipar

Egyedül a járműipar maradt csak talpon. A Nemzetgazdasági Minisztérium a nemzetközi környezettel magyarázza a rossz számokat

Az ipari termelés mértéke 2011 hasonló időszakához viszonyítva 6,9 százalékkal esett vissza. Novemberben a feldolgozóipar exportértékesítésének felét adó két alág közül a közel egyharmad súlyú járműgyártás kivitele 12,1 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a másik meghatározó, a feldolgozóipari exportban több mint egyötöd súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás exportvolumene jelentősen, 26,8 százalékkal visszaesett (maga a termékgyártás is 26 százalékkal esett vissza). A feldolgozóipar 13 ága közül mindössze háromban volt tapasztalható növekedés.

A feldolgozóipari rendelésállomány ugyanakkor növekedett, bár elég differenciáltan. 2012 novemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 45,7 százalékkal nőtt 2011 azonos hónapjához viszonyítva. Az új belföldi rendelések 18,5 százalékkal visszaestek. Ezzel szemben az új exportrendelések 55 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, melynek hátterében egy hosszabb időszakra vonatkozó egyszeri nagy megrendelés áll. Az összes rendelésállomány 48,6 százalékkal emelkedett tavaly novemberhez képest. Az ipari termelés csökkenése eközben régiós szinten is élesen elvált egymástól, míg a Dél-Alföldön, Észak-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon nőtt, addig a többi régióban 1,3-6,4 százalékkal visszaesett a termelés.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében kiemeli, hogy három más uniós tagállamban is hasonló mértékű volt az ipari termelés tavaly novemberi csökkenése, így nemzetközi trendbe illeszkedik a hazai csökkenés. A minisztérium kihangsúlyozza a járműgyártás 9,7 százalékos bővülését, és - bár elismerik a többi feldolgozóipari alág termelésének csökkenését - kedvezőnek nevezik, hogy a közepes súlyú ágazatok közül a vegyi anyag, termék gyártása 4,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény