FőoldalÜzletMeghirdették a XXI. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatot
2012. december 12., szerda ::

Meghirdették a XXI. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatot

A Magyar Innovációs Szövetség és a Magyar Innovációs Alapítvány által, a 2012. évre kiírt Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat, az elmúlt 20 évben innovációs díjat nyert vállalkozások vezetőiből álló társaság, a Magyar Innovációs Klub december 11-i ülésén került meghirdetésre

Az ülést dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke nyitotta meg, majd átadta a szót Turóczy Lászlónak, az NGM versenyképességért felelős helyettes államtitkárának.
A helyettes államtitkár úr beszédében fontosnak nevezte, hogy Magyarországon a társadalom, a hétköznapi ember a helyén kezelje és értékelje az innovációt, és az ezúton elért kiemelkedő teljesítményeket, a hozzájárulást a gazdasági növekedéshez. A kormány egy hónapja bocsátotta társadalmi vitára a 2020-ig tartó Innovációs Stratégiát, és a Stratégia kiemelt elemének nevezte, hogy nemcsak a kutatás-fejlesztés, hanem a kutatás-fejlesztés-innováció kerüljön középpontba. Ezt a három területet integráltan kell kezelni, hiszen a vállalati innováció befektetés a jövőbe. Az Európai Unió következő hétéves költségvetésében nem sok területre irányoz elő több forrást, mint az előzőben, de ezt a területet a jelenlegi 50 milliárd euro helyett 80 milliárddal kívánja támogatni, ezért fontos, hogy magyar cégek is tájékozottak legyenek ezen a téren és pályázzanak majd a forrásokra. Az innovációra az állam által fordított összegek a 2000-es évek eleje óta folyamatosan csökkennek, de a vállalati innováció folyamatosan növekszik, így most a GDP 1,2%-át fordítjuk k+f+i-re, melynek kb. 50%-át adja az állam, a cél 2020-ig a GDP-arányos 1,8% elérése, ahol a céges ráfordítások aránya már eléri az összeg 2/3-át.
A tavalyi nyertes termékek idei idei életútját bemutató előadássorozatot az Egis vezérigazgatója, dr. Hodász István úr kezdte. Az egymilliárd forintos innovációval kifejlesztett vérrögképződést akadályozó gyógyszert sajnos már nem támogatja az OEP, így magyarországi forgalmazása szinte teljesen megszűnt. A sorozatos árcsökkentési kéréseket amíg tudta teljesítette a cég, de a harmadik majd 50%-os árcsökkentési kérést már nem tudta vállalni, így ebből a fajta gyógyszerből jelenleg a noname ázsiai termékek vannak forgalomban.
A következő előadó Simon Lajos úr, a GWE Budafilter Kft. ügyvezető igazgató-tulajdonosa tartotta, melyből megtudhattuk, hogy az újrafeldolgozott PET palackokból készült műanyag csövek és vízszűrő berendezések milyen nagy sikereket értek el Magyarországon és a világban.
Utána Lévai Gábor, a Meta-MPI Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be a fesztiválokon egyre sikeresebb metapay fizetési rendszert és számolt be arról, hogy a rendszer és továbbfejlesztett változatai után milyen nagy lett a külföldi kereslet is.
Végül dr. Rózsa József Balázs, a Femtonics Kft. ügyvezető igazgatója ismertette világsikereiket a 2D és 3D Két-foton mikroszkóp eladásaiban és a cég egyéb sokat ígérő fejlesztési projektjeiről is beszélt.

A XXI. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat
A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehetnek részt, amelyek a 2012. évben kiemelkedő műszaki, technológiai, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el. A Magyar Innovációs Nagydíjat az a vállalkozás nyeri el, amelyik a 2012. évben a legkiemelkedőbb innovációs teljesítményt érte el.

Az év legjelentősebb innovációját elismerő Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítményeket további hat kategóriában is díjazzák: Ipari-, Agrár-, Környezetvédelmi-, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díjai. A legeredményesebb, 2007 után alapított innovatív mikrovagy kisvállalkozás a Magyar Innovációs Szövetség Innovációs Különdíját nyeri el.

Az innovációs díjakat ünnepélyes külsőségek közepette, az Országházban a tárcák képviselői és számos protokoll vendég, ill. a nyomtatott és az elektronikus sajtó képviselőinek jelenlétében adják át az adományozók, 2013. márciusában.

Részletek: www.innovacio.hu
Beadási határidő: 2013. február 6., 12 óra

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény