FőoldalÜzletÁramtermelés egyidejűleg fényből és hőből
2012. november 20., kedd ::

Áramtermelés egyidejűleg fényből és hőből

A Nanotechnology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányuk szerint amerikai kutatók rézszulfid nanorészecskéket kombináltak szén nanocsövekkel. Az új hibrid anyag fényből és hőből is képes elektromos áramot előállítani

Korábbi kutatásokban vagy csak fényt, vagy csak hőt sikerült elektromossággá átalakítani, az új technológia azonban egyidejűleg mindkettő konvertálására alkalmas. A laboratóriumi tesztekben az új hibrid nanoanyagból vékony filmréteget hoztak létre, amelyben a fény elnyelése 80 százalékkal jobbnak bizonyult, mint a kizárólag szén nanocsöves vékony réteggel borított eszközökben. Az arlingtoni Texasi Egyetem és a Louisianai Műszaki Egyetem kutatói Wei Chen (képünkön) vezetésével az új hibrid nanoanyagból építették meg termoelektromos generátoruk prototípusát, amelytől azt várják, hogy milliwattos mennyiségben tud majd áramot termelni. Ez a teljesítmény elegendő lehet szenzorok és más kis teljesítményű elektronikus eszközök működtetésére.

A ScienceDaily című amerikai tudományos portál szerint a szóban forgó demonstrációban használt rézszulfid jóval olcsóbb, ráadásul a környezet szempontjából is jobb megoldás, mint a hasonló hibridekben alkalmazott pl. ritkaföldfémek.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény