FőoldalÜzletÍgy lopjunk kontinenst!
2012. október 26., péntek ::

Így lopjunk kontinenst!

Idézhetnénk a méltán népszerű techno krimiből, annak a több mint félszáz szakértőnek a láttán, akik előadtak október 12-13-án a kilencedik alkalommal megrendezett Hacktivity-n, Kelet-Közép-Európa legnagyobb független IT-Biztonsági Fesztiválján, amelyen 23 országból 1100 hacker hallgatta az 50 magyar és külföldi előadót és workshopvezetőt. A rendezvényre jellemző, hogy a hivatalos konferenciazárás után is vagy ötvenen maradtak még a "workshop teremben" ahol a hardver hacking és lockpicking (sérülésmentes zárnyitás) világába lehetett belekóstolni

Az előadók közül idén hármat emelnénk ki, akik méltán vívták ki a közönség népszerűségét: Jeff Bardin-t a kiberálcázás mesterét, Joe McCray-t aki észrevétlen surran el a betörésmegelőző rendszerek előtt, és Balázs Zoltánt, aki ősbemutatót tartott böngészőbe beépülő szoftveréből. Jeff Bardin a kiberalvilág és kiberterroristák álcázási trükkjeiről tartott fenomenális előadást. Az előadó maga is "kiberszellem", aki elmondása szerint 20-30 álszemélyiséget működtet a kiberbűnözők leleplezésére. Előadását mindenkinek ajánljuk, aki meg akarja tudni, hogyan gyűjthetnek róla és cégéről információkat az interneten szabadon fellelhető forrásokból. Joe McCray visszatérő előadóként zsúfolásig megtelt előadóterem előtt mutatta be, hogy hiába halmozzuk fel a drága tűzfalakat, betörésmegelőző rendszereket, incidenskezelő alkalmazásokat, ha azok és az üzleti alkalmazások helytelenül vannak beállítva, akkor a behatolók észrevétlenek tudnak maradni. A színészi képességekkel is megáldott Joe rengeteg hasznos információt adott át rendkívül szórakoztató, mégis informatív előadásában. Balázs Zoltán, Deloitte Zrt. IT-biztonsági tanácsadójának előadása során bemutatott, kutatási céllal létrehozott rosszindulatú böngészőkiegészítői azért egyedülállóak, mert ez az első, távolról vezérelhető, multifunkciós, kártékony böngészőkiegészítő platform, amely támogatja a Firefox, Chrome, Safari böngészőket, ezáltal az összes elterjedt operációs rendszert is (OS-X, Linux, Windows, Android). Böngészőtől függően használhatók: jelszó- és sütilopásra (ezáltal a 2-faktoros authentikáció megkerülhető), adatállományok fel- és letöltésére, egy tetszőleges honlap által megjelenített tartalom módosítására, webkamerán keresztüli kémkedésre, intranetoldalak elérésére stb.
A rendezvény résztvevői között megtalálhatók voltak a magyar kormányzat és a versenyszféra kiemelkedő vezetői:
"Az elmúlt évek egyik legnagyobb felismerése, amivel az egész világ szembesült, hogy nem foglalkoztunk megfelelően az információbiztonság kérdésével. Sem magánemberként, sem egy ország kormányaként nem lehet e mellett többé elmenni. A kormányzati-, privát- és egyetemi területeknek csak együttműködve sikerülhet megoldani ezt a fajta mindenkit érintő problémát. Az idei Hacktivity jól mutatta, milyen komoly kihívás is ez, de azt is, hogy Magyarország rengeteg tehetséges szakemberrel, leendő szakértővel rendelkezik, ezért a jövőben erősíteni kell a szektorok közötti együttműködést, hogy a kibervédelem területén megszerzett vezető pozícióinkat megerősíthessük. Gratulálok a szervezőknek azért, hogy 2003-óta kitartóan szervezik ezt a szakmai rendezvényt, és azért is, hogy nagyon magas szakmai szintre sikerült eljuttatniuk a kezdeményezést" mondta Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke.
"A Hacktivity nagyszerű alkalom arra, hogy az információbiztonság iránt érdeklődők kötetlen formában találkozhassanak egymással. Mindez aktuális témákat feldolgozó előadásokkal fűszerezve, kifejezetten a szakmai tartalomra koncentrálva történik. Határozottan javaslom mindenki számára a részvételt" tette hozzá Ragó István, biztonságmenedzsment igazgató az Erste Bank Hungary Zrt-től.

Az idei konferencia játéka a HACK24 volt, amelyben 24 óra alatt 24 feladattal kellett a négyfős csapatoknak megküzdeniük. A Webshark Kft. által készített szimulált számítógépes betöréseken túl olyan kihívásokkal kellett megbirkózniuk a résztvevőknek, mint a villámcsődület szervezése, flipperezés a Deloitte standján, versírás, adatok leolvasása oszcilloszkóppal, sérülésmentes zárnyitás, számítógépes logok elemzése SPLUNK-kal, vagy a Vodafone Shared Service Center Hungary szakmai kvíze, amelynek helyes megoldói akár alkalmasak is lehetnek a cég által meghirdetett nyitott álláslehetőségekre. A játék közel 150 résztvevőt mozgatott meg a két nap alatt.

Az elmúlt három évhez hasonlóan idén is az Aruba biztonságos WiFi-eszközei biztosították a vezeték nélküli infrastruktúrát a konferencia látogatóinak. A két nap alatt közel 500 résztvevő csatlakozott a hálózatra, csúcsidőben több mint 150 felhasználó volt aktív. A konferencia alatt a rendszerek több mint tízezer támadást detektáltak (főleg) a HACK24 szerverek felé. Idén először kizárólag biztonságos wi-fi hálózatot tudtak használni a jelenlévők, de még így is voltak próbálkozások mind az infrastruktúra, mind a kliensoldal támadására. A monitorozó rendszer számos különböző támadást detektált, de az aktív védelemnek köszönhetően egyik sem járt sikerrel.

A konferencián készült előadás videók és elhangzott prezentációk PDF-formátumban rövidesen elérhetők lesznek a www.hacktivity.com oldalon valamint a rendezvény hivatalos okostelefon-alkalmazásán keresztül.

Az esemény kizárólagos gyémántfokozatú támogatója Deloitte Magyarország volt. Arany fokozatú támogató az RRC Hungary, a Webshark és a Vodafone Shared Service Center Hungary - Technology Security részlege volt. Ezüst fokozatú támogató volt a Biztributor, aki a tavalyi évhez hasonlóan idén is Aruba Networks eszközökön biztosította a konferencia biztonságos Wi-Fi hálózatát. Továbbá ezüst fokozatú támogató volt még a Fortinet, a HP Magyarország és a Sybase mobility. Bronz fokozatú támogatóink voltak: az AdNovum, az Aruba Networks, az ASC, a kancellar.hu, a SecureNinja és a Sicontact.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény