FőoldalÜzletOktatásfejlesztés az Óbudai Egyetemen
2012. szeptember 11., kedd ::

Oktatásfejlesztés az Óbudai Egyetemen

2012 őszétől az Atmel és az MSC Budapest Kft. közreműködésével új, 32 bites, SAM3 és SAM4 MCU-ra alapuló fejlesztői környezeteket használó, Beágyazott és információs rendszerek laboratórium kezdi meg működését az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Műszertechnikai és Automatizálási Intézetében

Az új, 32 bites technológiát alkalmazó fejlesztőrendszerek nem csak az Atmel 32 bites mikrokontrollereinek megismerésére adnak lehetőséget, hanem ezek az eszközök módot nyújtanak az Atmel egyéb technológiáinak bemutatására is, így a Qtouch-technológia, vagy a Zigbee-kommunikáció megismerésére is. Emellett az eszközök segítségével az iparban szokásos kommunikációs portok használatát is el lehet sajátítani, úgymint pl. az USB, RS-232, RS-485, LIN, CAN és az ethernet.
Az Óbudai Egyetem KVK Műszertechnikai és Automatizálási Intézetében magas színvonalon oktatják az Informatika I. és II., a Programozás I. és II., illetve a Beágyazott rendszerek tárgyak ismereteit.
Ehhez már évekkel ezelőtt jól felszerelt Informatika és programozás laboratóriumot építettek ki, elsősorban az Atmel 8 bites AVR MCU (Atmega128, AT90CAN128) típuscsaládra alapozva.

A frontális oktatás keretében a Kandó Kar BsC-s villamosmérnök nappali képzés 3. félévében a Tbird fantázianevű eszköz és ennek kiegészítőjeként használt TbirdExt eszköz segítségével a hallgatók megismerkedhetnek a legegyszerűbb LED-villogtatástól kezdve, az összetettebb, állapotgépet és többszálú programozást is alkalmazó feladatok megoldásával.
A valós fizikai eszköz (Tbird) használata a hallgatók programozás iránti érdeklődését a korábbi programozás oktatási módszerekhez képest lényegesen növelte, így szívesebben foglalkoznak tanórán kívül is a mikrokontroller-programozással. A Tbird-öt a nappali képzés mellett a levelező és távoktatásképzésben is bevezették.

A hallgatók a projekttárgyak, illetve szakdolgozatok esetében már korábban is használták az Atmel AVR32-es családját, ezen belül is az AP7000-re épülő NGV100-at.
Manapság az új generációs ARMv7 magra épülő 32 bites megoldások egyre népszerűbbek, így szükségszerű volt, hogy az egyetem most is lépést tartson a kor igényeivel. Ehhez leginkább az Atmel Cortex-M3 magot használó SAM3-as (SAM3N-EK és a SAM3X-EK) és a Cortex-M4 magot használó SAM4-es (SAM4SEK) új fejlesztői környezete látszott a legmegfelelőbbnek.

Az új laboratóriumban 12 db munkaállomás került kiépítésre, ahol a villamosmérnöki BsC-képzés ÓE KVK MAI Automatizált gyártórendszerek és az Információs rendszerek tárgyak hallgatói egyszerre 10 fős csoportokban dogozhatnak. A laboratórium az Óbudai Egyetem Bánki Karának Biztonságtechnikai és Hadmérnökképzés MsC-képzésének Informatikai rendszerek óráit is támogatja.
Az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Műszertechnikai és Automatizálási Intézete évente közel 90 BsC-s mérnököt képez, a Kandó Karon elindult nappali és a levelező MsC-képzésen néhány év múlva fognak végezni az első szakemberek.

Az MSC Budapest Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény