FőoldalÜzletA BlackBerry gyártójának végét jósolják
2012. július 02., hétfő ::

A BlackBerry gyártójának végét jósolják

95 százalékot esett a RIM-papírok árfolyama az elmúlt négy év során. Az idei első negyedéves forgalma mindössze 2,8 milliárd dolláros volt, ami az egy évvel ezelőttihez képest 43 százalékkal kevesebb. Míg egy éve alakulása: miközben tavaly ilyenkor még közel 700 m USD volt a profitjuk, most 518 milliós veszteséget kénytelenek elkönyvelni

Ami az okostelefonokat illeti, BlackBerrykből 7,8 milliót szállítottak, ez körülbelül a fele a tavalyi mennyiségnek. A RIM táblagépből (PlayBook) mindössze 260 ezret adtak el. Összehasonlításképpen az Apple az idei első negyedévben több mint 35 millió iPhone-t és közel 12 millió iPad-et értékesített. A fő baj azonban, hogy az áttörési pontnak kinyilvánított új generációs készülék, a BlackBerry 10 megjelenését egy évvel kijjebb tolták: a tervek szerint csak valamikor 2013 elején érkezhet. Ez azonban minden bizonnyal túl késő lesz ahhoz, hogy az egykor az okostelefonok királyaként emlegetett kanadai cég talpon maradhasson. A halogatás következtében a Microsoft és az Apple is előbb fog kijönni legújabb generációs modelljével, így még nehezebb startpozícióból kellene csodát tennie a BB10-nek.

Ami a közvetlen jövőt illeti, maga a cég sem túl optimista: az angol challenging kifejezéssel illeték az előttük álló hónapokat. A pénzügyi jelentések szóhasználatában járatosak számára ez nem jelent mást, mint a létező legnehezebb szituációt.

Egyre inkább valósággá válik tehát a napokban megszellőztetett információ, miszerint a vészforgatókönyvek között szerepel a cég egyes részeinek leválasztása és eladása. Mások a teljes felvásárlást sem tartják elképzelhetetlennek, bár kétséges, hogy kinek érné meg a rogyadozó cég bekebelezése. A Reuters friss értesülései pedig arról számolnak be, hogy a Microsoft már hónapokkal ezelőtt megkörnyékezte a RIM-et egy a Nokiával korábban kötötthöz hasonló stratégiai szövetséggel. A hírügynökségi forrás úgy tudja, ezt egyelőre a kanadai menedzsment nem támogatta, mert az egyet jelentene a RIM függetlenségének végével. A most nyilvánosságra hozott eredmények tükrében azonban nem lennénk meglepődve, ha rövidesen átértékelődne házon belül a függetlenség fontossága.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény