FőoldalÜzletMérnök, informatikus: gyorsan megtérülő diplomák a munkaerő-piacon
2012. február 23., csütörtök ::

Mérnök, informatikus: gyorsan megtérülő diplomák a munkaerő-piacon

A megváltozott tandíjrendszer a pályaválasztás alapos átgondolására készteti a szülőket és a diákokat: nem mindegy, milyen költségen, mekkora fizetéshez lehet később jutni. A hazai elektronikai ágazat szervezeteit tömörítő Nemzeti Elektronikai Kerekasztal (NEK) szerint a természettudományos, ezen belül is a mérnöki és informatikai képzés választása nem csak az átlaghoz képest magasabb jövedelmet, de kiszámíthatóbb munkahelyet is biztosíthat

A frissdiplomas.hu oldal számításai szerint a leggyorsabban megtérülő diploma a mérnököké és az informatikusoké: akár 16 hónap alatt megkereshetik a tandíjuk összegét, de a legtöbb állami ösztöndíjas hely is ezekhez a területekhez kapcsolódik. A magyar elektronikai ipar részesedése a hazai termelésből arányát tekintve a világon a harmadik legmagasabb1, miközben már évek óta kevés Magyarországon a megfelelően képzett, idegen nyelvet jól beszélő szakember. Ezt a hiányt is tükrözi az átlagosnál jóval magasabb fizetésük.
"Mérnöki végzettséggel, megfelelő ipari tapasztalattal és legalább egy jól beszélt idegen nyelvvel nem ritka a hétszázezres bruttó fizetés sem. Korábban kevés diák mérlegelte, hogy milyen keresetek érhetők el egy adott pályán, most a tandíj miatt muszáj előre kalkulálni. Az elmúlt két évtized munkaerő-piaci tapasztalatai megerősítik, hogy mérnöknek lenni jó befektetés."mondta Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke, aki szerint mérnöki végzettséggel sokfelé, nem csak ipari területen lehet elhelyezkedni. Ennek az az oka, hogy a mérnöki gondolkodásmódot számos vállalat preferálja.
"A mérnöki fejlesztői munka az egyik legkreatívabb a világon, amit jól példáz az első magyar műhold, a Masat-1 megvalósulása a Műegyetemen. Erre a tudásra ráadásul vevő a piac. De ahhoz, hogy valaki jó szakemberré váljon, sok energiát kell a tanulásba és a tapasztalatszerzésbe fektetnie. Ez fáradságos út, de anyagilag és a szellemi minőséget tekintve is megéri."hangsúlyozta Kazi Károly, a magyar tulajdonú, elsősorban műholdas kommunikációs egységeiről és saját gyártású robotrepülőjéről ismert Bonn Hungary ügyvezető igazgatója. Véleménye szerint az olyan komplex mérnöki feladat megoldása, mint a Masat-1 elkészítése, jól jelzi a hazai kreativitást és mérnöki szellemi potenciált.
"Magyarország a nagy elektronikai gyártók legerősebb központja a régióban, ezért itt mindig szükség lesz a megfelelő tudású szakemberekre. Ezeknél a vállalatoknál és a külföldi hálózatuknál szerzett szaktudást egy rátermett munkavállaló hosszú évekig tudja itthon kamatoztatni." - mutatott rá Hetényi Márk, a főleg elektronikai gyártással foglalkozó, a legnagyobb technológiai márkák számára szállító, hazánkban húsz éve működő Flextronics regionális főigazgatója.
"A mérnökök és informatikusok talán leggyorsabban megtérülő tudás-befektetése a közepes és kisvállalkozások területe. Ha a diplomával felvértezett vállalkozó megtalálja a piaci rést, ahol az egyetemi tanulmányain szerzett tudást párosíthatja kreativitásával és innovatív képességeivel, eredményesen pályázik, pályafutása meredeken emelkedik." - hangsúlyozta Lambert Miklós, a Magyarországi Elektronikai Társaság elnöke, amelynek tagjai sorában dominálnak a kkv-k.
"Az elektronikai ágazat még nagyon sok elhivatott műszaki embernek képes munkát és szellemi kihívást adni, így a műszaki felsőoktatás erősítése az egyén és az ország egésze számára is fejlődést, továbblépést jelent. Ehhez azonban a fiatalokban már korán érdemes felkelteni a természettudományos érdeklődést." - fogalmazott Gacsal József, az IVSZ alelnöke, az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója, majd hozzátette: nagyon fontos további eredmény lenne egy kormányzati felelős kinevezése az ágazat számára.
A NEK tagjai arra bátorítják a fiatalokat, hogy lehetőleg természettudományos, ezen belül is műszaki pályát válasszanak.

1: Az ipari termelés egészében nézve - OECD elemzés, 2009: az elektronika részesedése az iparból (Korea: 21%; Finnország: 20%; Japán és Magyarország: 13%)

A Nemzeti Elektronikai Kerekasztal honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény