FőoldalÜzletEgy hét múlva indul az első magyar műhold
2012. február 02., csütörtök ::

Egy hét múlva indul az első magyar műhold

A Masat-1 műholdat február 9-én, magyar idő szerint előreláthatólag 11 és 13 óra között indítják útnak. A kilövést élőben közvetítik és aktuális pozíciója a cubesat.bme.hu honlapon is követhető lesz

A 10×10×10 centiméteres, maximum 1 kg tömegű kocka anyagköltsége több mint 30 millió forint, mert speciális, az űrbeli állapotokra minősített alkatrészeket kell felhasználni. A pénz szponzorok adták össze. Mindazonáltal ez akár egy jól megtérülő befektetés is lehet, mert egy jól képzett szakemberekből álló csapatot kapnak végeredményül.

masat-1 repulopeldany 2A Masat-1 gyűjti majd a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket későbbi feldolgozásra a szintén a BME-s csapat által kialakított földi vevőállomásra továbbít. A földi állomás központi vezérlőjének a Mérnöktovábbképző Intézet ad otthont, míg az antennarendszer a BME E épületének tetején kapott helyet.

A Masat rádióamatőrök által használható frekvencián sugároz majd. A Nemzeti Hírközlési Hatóság már 2009 novemberében megadta az engedélyt a HA5MASAT kódú hívójel használatára, a műhold a 437,345 megahertzes frekvencián fog sugározni, minden további ezzel kapcsolatos információ megtalálható a projekt weboldalán.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény