FőoldalÜzletKépernyő előtt töltik a fiatalok a karácsonyt
2011. december 22., csütörtök ::

Képernyő előtt töltik a fiatalok a karácsonyt

Hiába lenne több idejük, kevesebbet sportolnak és olvasnak, de többet néznek tévét, és ha lehet, még többet interneteznek a magyar fiatalok a karácsonyi ünnepek alatt - derül ki az MTV Hungary által végzett reprezentatív felmérésből. A fiataloknak szóló szórakoztató csatorna év végi trendkutatásában többek között arra volt kíváncsi, mivel tölti idejét a 15-24 éves korosztály a téli szünetben

Máshogy gondolkodnak, máshogy élnek, mások a szokásaik is. Az internet a természetes közegük, de a televízió még mindig fontos médium számukra. Az MTV Hungary a GKIeNET kutatóintézettel a magyar fiatalok körében közösen készített trendelemzéséből kiderül, hogy a vizsgált fiatal korosztály a karácsonyi időszakban is eltérően viselkedik idősebb társainál.
Az internet a téli vakáció során is központi szerepet játszik a fiatalabbak körében. A megkérdezett 15-24 év közöttiek az ünnepek alatt sem szakadnak el a nettől: ugyanolyan gyakran, 18%-uk pedig még gyakrabban netezik a szünetben, mint az év más időszakában. A 25 fölöttiek hozzájuk képest inkább ritkábban, vagy ugyanannyiszor ülnek a gép elé, mint az év többi részében.
A világháló mellett a tévé a másik fontos kommunikációs eszköz a 15-24 év közöttiek körében, hiszen 36 %-uk gyakrabban ül le a készülék elé a téli szünet alatt, mint máskor, míg az idősebb korosztályoknál ez a választás csökkenő tendenciát mutat: a 36 év fölöttieknek már csak 28 %-a választja gyakrabban a tv-t, mint a hétköznapokon.
A zenehallgatás szintén olyan szabadidős tevékenység a 24 év alattiak számára, amelyre szívesen fordítanak időt, ha hosszabb szabadidő áll a rendelkezésükre. 91 %-uk ugyanolyan gyakran, vagy még gyakrabban hallgat zenét a karácsonyfa árnyékában, mint az év többi részében. Különbség csak a községekben élő fiatalok körében mutatkozik, közülük minden ötödik úgy vallott, ritkábban hallgat zenét, mint általában.
Olvasnivalót, ha lazulnak az iskolai kötelezettségei, majdnem minden harmadik fiatal ritkábban vesz elő, míg a 25 évnél idősebbek esetében mindegyik korcsoportnak a fele ugyanolyan gyakran olvas, mint a hétköznapokon.
Általában elmondható, hogy a téli szabadság nem kedvez az aktív elfoglaltságoknak: minden korosztályban a válaszadók több mint fele úgy nyilatkozott, hogy ilyenkor kevesebbet sportol, mint általában. Ehhez a 15-24 éves fiatalok sem állnak másként, náluk ez az arány 54 %, derült ki a fiataloknak szóló szórakoztató csatorna, az MTV Hungary felméréséből.
Bár a fiatal korosztály volt az, aki a kutatás során legnagyobb arányban említette, hogy szívesebben tölti a barátaival az idejét a szünidőben, mint otthon, a válaszaikból mégis az derül ki, hogy ha hosszabb szabadság áll a rendelkezésükre, legnagyobb arányban mégis olyan tevékenységekkel töltik az idejüket, amelyek inkább otthon, egyedül végezhetők, mint közösségben.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény