FőoldalÜzletJövőre eltűnhet a Sony Ericsson és a Nokia
2011. július 28., csütörtök ::

Jövőre eltűnhet a Sony Ericsson és a Nokia

A gazdasági helyzet tükrében 2012 elhozhatja a Nokia, a Sony Ericsson végét - állítja a 24/7 Wall St. Nem feltétlenül kell csődbe menniük, valószínűbb, hogy valamely még nagyobb cég bekebelezi őket

A 24/7 Wall St. nevű honlap készítői hét mérvadó kritériumot vesznek figyelembe egy adott cég vizsgálata során. Problémákat jelezhet az értékesítés hirtelen csökkenéséből fakadó drasztikus veszteség, az ugrásszerű növekedést mutató költségek. Beszédes adat lehet még az ügyfelek számának negatív irányú változása, és a piaci részesedés csökkenése is.

A 2001-ben (az okostelefonok térhódítása előtt) indult a Sony Ericsson. Ekkor még a Nokia, LG, Samsung és Motorola mellett a legnagyobb mobilgyártók közé tartozott. A telefoneladásokból ráadásul a Sony többi ágazata is profitálhatott, hiszen általa emelkedett az egyéb termékek, mint például a walkmanek értékesítése is. A kecsegtető első időszak után azonban elmaradtak a fejlesztésekkel a versenytársaktól, ami nehéz helyzetbe hozta a céget. Az egyre kedveltebbé váló okostelefonok miatt a Sony Ericsson készülékek iránti kereslet pedig megcsappant, két év alatt 50 százalékkal kevesebb készüléket tudtak csak értékesíteni. Nemrégiben több ezer embert voltak kénytelenek elküldeni a cégtől. A cég jövőjét illetően már olyan pletykákat lehet hallani, miszerint az anyacég veszi át az irányítást, a mobilokat újrapozícionálja.

Bár a Nokia még most is uralja a mobilpiac egyharmadát, ám a Sony Ericssonhoz hasonló veszély fenyegeti. Az okostelefonok szegmensében szintén jelentős a lemaradása az Apple, HTC, Blackberry és Samsung mögött, ezért némely körökben már a Nokia halálát emlegetik. A telefonokon a ma már nem túl korszerűnek tekinthető Symbian rendszer fut, amely nem tudja felvenni a versenyt az Android rendszerekkel. A Microsoft Windows Mobile operációs rendszerekre történő váltás ugyan már folyamatban van, azonban ennek elég kicsi a piaci részesedése.
A Nokia felvásárlása 22 milliárd dollárba kerülne, ám ezzel együtt az egyharmados piaci részesedés is az új tulajdonos birtokába kerülne. Jelenleg négy komolyabb potenciális vásárló mozgolódik a cég körül. Az első a cég szoftverpartnere, a Microsoft, amely nemrég nyitott a távközlési iparág újabb szektorai felé. Komoly érdeklődőnek számít a tajvani székhelyű HTC is, bár nála problémát jelenthet az üzlet finanszírozhatósága. Rajtuk kívül az LG és a Samsung is szóba jöhet potenciális vevőként, ez utóbbi ráadásul azt a célt tűzte ki magának, hogy 2014-ig világelső akar lenni a mobilgyártók között, aminek elérésében hatalmas lépés lenne a Nokia felvásárlása.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény