FőoldalÜzletENSZ-szervezetek összefogása a biztonságosabb online világért
2011. június 16., csütörtök ::

ENSZ-szervezetek összefogása a biztonságosabb online világért

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) által aláírt új nemzetközi megállapodások révén az internet világa biztonságosabb hely lesz a felhasználók, a vállalkozások és és a fiatalok számára. A köz- és magánszféra partnerségének hagyományai jegyében az ITU együttműködési megállapodást kötött az internetes biztonság, az adattárolás és a rendszerfelügyelet terén élenjáró Symantec vállalattal is. Az ITU a Symantec negyedévenként kiadott Internetbiztonsági jelentéseit alapul véve, a Symantec szaktudására építve erősíti az internetbiztonsági veszélyekkel kapcsolatos ismereteit és készültségét

Azáltal, hogy megosztja az érdeklődő tagállamokkal - a Symantec nemzetközi információs hálózatának adatain alapuló - jelentést, az ITU a fejlődő és fejlett országok kormányzatait egyaránt segíteni kívánja abban, hogy felkészültebben szállhassanak szembe az internetes károkozók, támadók és adattolvajok jelentette növekvő veszélyekkel. Az ITU ily módon kíván hozzájárulni a tudatosság erősítéséhez, az ismeretek megosztásához, nemzetközi szervezetként pedig javítani a kormányzatok és az üzleti szféra érdekében végzett munkájának hatékonyságát, erősíteni az infokommunikációs eszközök iránti bizalmat és azok használatának biztonságát.
Az ITU és az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Irodája (UNODC) által az idei genfi WSIS Fórum alkalmából aláírt együttműködési megállapodás nyomán a két szervezet közösen segíti a Távközlési Uniót és az ENSZ-tagállamokat az internetes bűnözés okozta veszélyek csökkentésében.
Az együttműködési megállapodás értelmében a két testület közösen igyekszik elérhetővé tenni az érintett országoknak a szükséges szakértelmet és a helyi jogi intézkedések és jogszabályi keretek megteremtéséhez szükséges erőforrásokat. A két ENSZ-szervezet fennállása óta első ízben kötött ilyen, globális szintű internetbiztonsági együttműködést.
"Az UNODC-vel kötött szövetség fontos mérföldkő egy mind súlyosabb nemzetközi probléma átfogó rendezése ügyében. A két szervezet jelentős erőforrásokat mozgósít annak érdekében, hogy segítse az internetes támadások és az online bűnözés ellen fellépő országokat a mindannyiunk számára biztonságosabb online környezet megteremtésében" - mondta Dr. Hamadoun Touré, az ITU főtitkára.
Az együttműködésről szólva Harold Teasdale, a Symantec magyarországi képviseletének vezetője elmondta: "Az elmúlt másfél év folyamán a Symantec nemzetközi információs hálózatát alkotó kutatók az internetes támadások számának ugrásszerű növekedéséről, a korábbiaknál kifinomultabb és nagyobb kárt okozó támadásokról számoltak be. Az ITU és a Symantec közötti partnerség erősíti az új és a kialakulóban lévő technológiák iránti bizalmat és előmozdítja a digitális világ fejlődését."
Az ITU folytatja e téren végzett munkáját, lendületesen halad az IMPACT kezdeményezéssel közösen folytatott munka, az ITU-IMPACT szövetség élén, amely immár több mint 130 ITU-tagot számlál.
Az ITU-IMPACT a világ első nemzetközi szövetsége, melynek küldetése, hogy az érdeklődő tagállamok számára elérhetővé tegye azokat az internetbiztonsággal kapcsolatos ismereteket és forrásokat, amelyek birtokában könnyebben ismerhetik fel, elemezhetik ki és háríthatják el az internetes fenyegetéseket. A fejlődő országok és a szűkösebb forrásokkal rendelkező államok számára, amelyek nem tudnak saját, korszerű internetbiztonsági központot létesíteni, a szövetség támogatást nyújt, ugyanakkor a műszakilag fejlettebb országok is képet kapnak a lehetséges és tényleges online fenyegetésekről.

Az ITU-IMPACT tagjai

  • ingyenesen férnek hozzá a világ legnagyobb internetbiztonsági központja, az IMPACT Global Response Centre (GRC) adatbázisához.
  • a szakértők ingyenesen férnek hozzá az elektronikusan biztonságos együttműködési alkalmazások szakértőknek szóló platformjához (Electronically Secure Collaboration Application Platform for Experts, ESCAPE), amelyen különböző országok szakértői oszthatják meg egymással internetbiztonsággal kapcsolatos ismereteiket és tanácsaikat, megkönnyítve a támadások hatásának mérséklését.
  • válaszlépések megvitatásának, kidolgozásának fóruma a számítógépes események kezeléséért felelős csoportok számára. Eddig 24 ország jelentkezett be, a program a megvalósítás felé halad.
  • speciális számítógépes biztonsági kapacitások kiépítésére vonatkozó programok, amelyek megfelelő ismeretekkel segítik a tagállamokat és a nemzetközi szervezeteket az internetes támadásokra való felkészülésben. Eddig több mint 200 internetbiztonsági és 50 bűnügyi szakértő részesült különleges képzésben. Emellett 29 partnerország jutott 155 képzési ösztöndíjhoz.
  • Az ITU-IMPACT mindezeken kívül menedzselt biztonsági szolgáltatásokat nyújt az ENSZ szervezeteinek.

A Symantec honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény