FőoldalÜzletAz ABB felvásárolja a Sevensense-t
2024. február 23., péntek ::

Az ABB felvásárolja a Sevensense-t

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.

„Ez jelentős lépés az olyan munkahelyről alkotott elképzelésünk megvalósítása felé, ahol mesterséges intelligenciával támogatott robotok segítik az embereket a munkavégzésben, ezáltal kielégítve ügyfeleink nagyobb rugalmasság és intelligencia iránti igényét egy olyan munkaerőpiaci helyzetben, amit a szakképzett munkaerő hiánya jellemez" - mondta Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágának vezetője. „Minden egyes gépi látással és MI-val felszerelt mobil robot az épület egy-egy egyedi részét pásztázza; együttesen ezek a robotok kiegészítik egymás látását, hogy teljes térképet alkossanak, lehetővé téve az önálló munkavégzést a gyorsan változó környezetben.”

A felvásárlásra azt követően kerül sor, hogy az ABB kisebbségi befektetést eszközölt a Sevensense-ben, miután az 2021-ben csatlakozott a vállalat innovációs ökoszisztémájához, abban az évben, amikor az ABB felvásárolta az ASTI Mobile Roboticsot. A felek a tranzakció pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra. Az autóiparban és a logisztikai szektorban megvalósuló kísérleti ügyfélprojekteket követően az ABB integrálja a Sevensense technológiáját a vállalat AMR portfóliójába, amely a sebesség, a pontosság és a hasznos teherbírás eddig példa nélküli kombinációját kínálja.

A mobil robotok piacán 2026-ig 20 százalékos átlagos éves növekedési ütem várható, azaz a piaci forgalom 5,5 milliárd dollárról 9,5 milliárd dollárra nő, és az ABB mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látástechnológiája élen jár ebben a növekedésben. ¹

A Sevensense innovatív navigációs technológiája ötvözi a mesterséges intelligenciát és a 3D-s látást, lehetővé téve az AMR-ek számára, hogy intelligens döntéseket hozzanak, megkülönböztetve a helyhez kötött és a mozgó objektumokat bármely dinamikus környezetben. A kézi irányítás után a Visual Simultaneous Localization and Mapping (Visual SLAM/ gépi látáson alapuló, egyidejű helymeghatározás és térképezés) technológiával ellátott mobil robotok olyan térképet hoznak létre, amelynek segítségével önállóan működnek, így az üzembe helyezési idő hetekről napokra csökken, és az AMR-ek képesek lesznek a munkát végző emberek között navigálni a rendkívül összetett, dinamikus környezetben is. A térképek folyamatosan frissülnek és megosztásra kerülnek a robotflottán belül, ami azonnali skálázhatóságot kínál a műveletek megszakítása nélkül, és nagyobb rugalmasságot más navigációs technológiákhoz képest.

Ez az MI-alapú navigációs technológia már ma is átalakítja az autógyártást és a logisztikai ágazatot, és hozzáadott értéket teremt a gyorsabb és hatékonyabb műveletek révén. A Visual SLAM által támogatott ABB AMR-ek hatékonyságnövekedést eredményeznek az autóiparban a Ford számára az amerikai gyártóüzemekben, míg a Michelin az intralogisztikában fogja használni a technológiát a spanyolországi gyárában. Más autógyártók az Egyesült Királyságban, Finnországban és Németországban fogják bevezetni ezt a technológiát.

„Az ABB egyedülálló, a piacon már bizonyított technológiája nagyobb autonómiát és kognitív intelligenciát kínál, és megnyitja az utat a lineáris gyártósoroktól a dinamikus hálózatok felé történő átállás előtt. Az intelligens AMR-ek autonóm módon navigálnak a gyártócellákhoz, menet közben követik a raktárkészletet, és megosztják ezt az információt más robotokkal, miközben biztonságosan együttműködnek a mellettük dolgozó emberekkel” - mondta Marc Segura, az ABB robotikai divíziójának vezetője. „A Sevensense felvásárlásával az ABB a következő generációs AMR-ek piacvezetőjévé válik: vevői számára a Visual SLAM-mel támogatott autonóm mobil robotokat, illetve a robotoktól a gépautomatizálásig terjedő megoldásokat kínál, amelyeknek minden elemét ezen értékteremtő szoftverünk irányítja.”
Gregory Hitz, a Sevensense vezérigazgatója elmondta: „Ez egy jelentős mérföldkő közös fejlődésünk útján, mivel a tranzakciónak köszönhetően saját fejlesztésű technológiánkat a piacok és az ipari ágazatok szélesebb körébe tudjuk bevezetni. Az ABB ideális fejlődési keretet biztosít számunkra ahhoz, hogy folytassuk a 3D-s vizuális autonómia sokoldalú platformjának bővítését, amely az automatizált anyagmozgatási és szervizrobotikai iparágak OEM-gyártóit szolgálja ki. Együtt újradefiniáljuk az MI-alapú robotika határait.”

Ez a forradalmian új technológia az AMR-eken messze túlmutató hatással lehet a robotikára, ami nagyobb hatékonyságot, rugalmasságot és pontosságot eredményez a termelésben és az intralogisztikában. A technológiát Sevensense terméknév alatt továbbra is forgalmazni fogják a különböző piaci szegmensekben, köztük az anyagmozgatás, a takarítás és más szervizrobotikai területeken.

A Sevensense-szel folytatott együttműködés rávilágít az ABB azon elkötelezettségének sikerére, amely alapján a vállalatcsoport az innovációk következő generációját kívánja támogatni. Az ABB a partneri ökoszisztémáján, valamint a start-up cégekkel és egyetemekkel folytatott együttműködésén keresztül vezető technológiákat fejleszt a globális vállalkozások számára. A Sevensense mintegy 35 alkalmazottja továbbra is a svájci, zürichi irodában fog dolgozni.

Forrás: ABB

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény