FőoldalRendszerintegrátorÁtfogóbb védelem az elektromos gyújtású tüzek ellen
2019. október 01., kedd ::

Átfogóbb védelem az elektromos gyújtású tüzek ellen

A füst, tűz és lángok hatalmas károkat okoznak a lakóingatlanokban, és jelentős sérülési kockázatot vagy életveszélyt jelentenek. Európában a tűzesetek évente nagyjából 4000 emberéletet követelnek, ami naponta megközelítőleg 11 halálesetet jelent. Mivel ezen baleseteknek átlagosan több mint 25%-át tűz okozza, az Eaton energiagazdálkodási vállalat egy oktatást és támogatást célzó kezdeményezést indított el

Az Eaton részletes tanulmányt adott ki ebben a témában, amelyben a szerző, Alfred Mörx független európai villamosbiztonsági szakértő kimondottan az elektromosság és az ívzárlatok által okozott tüzek előfordulását kutatja. Munkájában feltárja azon védelmi koncepciókat, amelyek csökkenthetik a hálózatok tervezésével és megvalósításával járó kockázatokat, különösképpen az épületek és lakások villamos hálózatainak területén. Rámutat arra, hogy a vonatkozó IEC és CLC műszaki rendelkezéseiben megfelelő előírások kerültek elfogadásra mind az ívzárlat elleni védelmi rendszerek, mind pedig az ívzárlat-érzékelő készülékek használatát illetően.

„Ezen telepítési szabályok közül többet is beépítettek (vagy beépítenek) a nemzeti eljárási szabályzatok közé, sőt további nemzeti előírásokkal egészítettek ki” – jelentette ki Mörx. „Például Németországban a VDE 0100-420 legutóbbi kiadása a fix telepítésű eszközök ívzárlat elleni védelmi rendszereinek használatáról leírja, hogy rendeltetésszerű használat során villamos ív vagy szikra keletkezhet, ha a villamosrendszer rendelkezésre állása felé magasak az elvárások. 2016 februárja óta az ívzárlat-érzékelő készülékeket új létesítmények tervezésekor is figyelembe veszik egyes áramkörökben, illetve már meglévő villamos rendszerek változtatása vagy bővítése során.”

Az elektromos gyújtású tüzeknek számos kiváltó oka lehet, amelyek ellen eltérő típusú védelemre van szükség. Rövidzárlat esetén például a megszakítók egy kritikus érték túllépésekor aktiválódnak, ami megakadályozza a berendezés termikus megrongálódását. Az áramvédő kapcsolók érzékelik a hálózatba nem visszatérő, más útvonalakat bejáró áramokat, amivel fontos védelmet nyújtanak az áramütéssel szemben. Azonban az RCD-k (áramvédő kapcsolók, érintésvédelmi relék) önmagukban nem képesek hatékony védelmet nyújtani az elektromos gyújtású tüzek ellen. Az ívzárlatokból származó áramok valamivel kisebbek, mint a névleges áram, vagy ahhoz hasonló nagyságúak, azonban jelentős nagyfrekvenciás, a névleges áramra szuperponált felharmonikust hordoznak. Az ilyen nagyfrekvenciás minták észleléséhez digitális érzékelőegység szükséges. Ebből a célból vezették be az IEC 62606 szabványnak megfelelő ívzárlat-érzékelő készülékeket, amely képes észlelni és megszüntetni a nem feltűnő, de rendkívül veszélyes ívzárlatokat.

A kisfeszültségű épületinstallációs hálózatok védelmének biztosítása az Eaton egyik fő szakterülete. A cég több mint 100 év tapasztalattal rendelkezik a villamosenergia-elosztási védelmi technológiák terén. Az olyan innovációkkal, mint az RCBO (áramvédő kapcsoló beépített túláramvédelemmel) és a digitális RCCB (áramvédő kapcsoló beépített túláramvédelem nélkül) a cég a piacvezető termékek egyedülálló portfólióját kínálja. Az Eaton piacra dobta többfunkciós készülékét. Az AFDD+ észleli az íveket, továbbá a maradékáramot, túláramot, valamint a rövidzárlatokat, és védelmet is nyújt ellenük. Így egy költséghatékony, erős, megbízható és könnyen telepíthető teljes körű megoldást jelent, amely hozzájárul a magasabb biztonsághoz kritikus alkalmazásokban, mint például az intézmények, így a napközi létesítmények vagy a szociális otthonok hálószobáiban vagy lakórészeiben, illetve fokozott tűzveszélyességű anyagokat feldolgozó vagy tároló helyeken.

A tűzvédelmi témával kapcsolatos további információkért és a 24 oldalas ingyenes tanulmány letöltéséért látogasson el a www.eaton.com/hu/livesafe weboldalra.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény