FőoldalRendszerintegrátorVáltozatos méréstechnikai kínálat a Rohde & Schwarz-tól
2019. május 31., péntek ::

Változatos méréstechnikai kínálat a Rohde & Schwarz-tól

A Rohde & Schwarz is képviseltette magát az újonnan életre hívott Európai Mikrohullámú Konferencia Közép-Európában (European Microwave Conference in Central Europe ― EuMCE) elnevezésű, 2019. május 13. és 15. között Prágában megrendezett szakvásáron. A méréstechnikai világcég a szélessávú radartechnikától kezdve a milliméteres hullámsávú eszközök árnyékolt bemérésén és a többkapus berendezések mérésén át a hődiagnosztikai vizsgálatokig terjedően számos különféle területhez kapcsolódó termékeit mutatta be.

Az EuMCE rendezvényt az Európai Mikrohullámú Szervezet (European Microwave Association) szervezte, az Európai Mikrohullámú Hét (European Microwave Week ― EuMW) mintájára, a közép-európai térség mikrohullámú közösségeinek összefogása céljából. A Rohde & Schwarz milliméteres hullámsávú termékkínálatából válogatott eszközeivel képviseltette magát Prágában.

Szélessávú radarrendszerek tesztelése

A radartechnika és az elektronikus hadviselés folyamatosan fejlődik, egyre összetettebb lesz, amivel a méréstechnikának lépést kell tartania. Az EuMCE szakkiállításon R&S Pulse Sequencer nevű szoftverét mutatta be a Rohde & Schwarz, amely az R&S®SMW200A típusú vektor-jelgenerátorral együttműködve szélessávú radarjelek előállítására használható ― például impulzusmodulált vagy futtatott frekvenciájú adások generálására, elősegítve különféle spektrális helyzetképek szimulálását. Ez az elrendezés rendkívül hatékony valósidejű impulzussorozat-ütemezővel támogatott, kiemelkedően hosszú lejátszási memóriával rendelkezik, továbbá alkalmas mozgó adók és egy vevő alkotta iránymérési viszonyok kezelésére is, így kiválóan illeszkedik azokhoz a jelenlegi törekvésekhez, melyek célja, hogy egyre több tesztelési művelet maradjon a laboratóriumok falai között, szemben a drága terepvizsgálatokkal.

Az R&S®SMW200A vektor-jelgenerátor és az R&S®FSW típusú jel- és spektrumanalizátor

R&S®FSW típusú jel- és spektrumanalizátorát szintén kiállította a Rohde & Schwarz. A sokrétű elemzési képességekkel és 2 GHz-ig terjedő belső analizálási sávszélességgel felvértezett műszer segítségével radarrendszerek és zavaróberendezések szélessávú jelei külső digitalizálófokozat nélkül is elemezhetőek. Külső A/D-átalakítóként használt, R&S®RTO-sorozatú oszcilloszkópokkal a feldolgozási sávszélesség 5 GHz-ig tovább bővíthető, lehetővé téve például autóradarok ultra szélessávú jeleinek a vizsgálatát is. Az R&S®FSW típusú analizátor valósidejű képességeinek köszönhetően rendkívül rövid, akár mindössze néhány nanoszekundumig tartó, véletlenszerűen fellépő, nagyszintű vivők közvetlen közelébe eső zavarjelek is megbízhatóan érzékelhetőek, akár 800 MHz-es sávszélességig terjedően.

Milliméteres hullámsávú eszközök mérése árnyékolt környezetben, helytakarékosan

Az 5G technológia korszakának közeledtével a megfelelőségi és gyártási tesztelések terén új kihívásokkal kell szembenézni, beleértve új frekvenciák, például a milliméteres hullámsávok kezelését is. Ezen igényeket szem előtt tartva számos élvonalbeli megoldást fejlesztett ki a Rohde & Schwarz, többek között az új, R&S®CMQ200 jelű, 19 col széles, asztali árnyékolókamrát. Az R&S®ZNA43 típusú vektor-hálózatanalizátorral együtt Prágában bemutatott kamra segítségével kis méretű, milliméteres hullámsávú eszközök vizsgálhatók a környezettől leárnyékoltan.

Az R&S®ZNA-sorozatú, csúcskategóriás vektor-hálózatanalizátor

Az R&S®ZNA-sorozatú műszercsalád a Rohde & Schwarz csúcskategóriás vektor-hálózatanalizátor-kínálatának legújabb generációja: kiváló rádiófrekvenciás jellemzőik mellett sokrétű szoftverfunkciókkal rendelkeznek, négy, független forrást és két, helyi oszcillátort tartalmazó belső kialakításuk pedig egyedülálló. Újszerű, a vizsgált eszközt középpontba helyező kezelési filozófiájukkal az R&S®ZNA-sorozatú berendezések a világ első, kizárólag érintőképernyővel rendelkező vektor-hálózatanalizátorai, melyekkel aktív és passzív eszközök egyaránt rendkívül hatékonyan, egyszerűen bemérhetők.

Gyors működésű, többkapus hálózatanalizátor

Többkapus eszközök bevizsgálásához gyakran gyors működés és széles dinamikatartomány szükséges. A minden egyes mérőbemenete mögött két, független vevővel rendelkező, valódi többkapus kivitelű R&S®ZNBT típusú vektor-hálózatanalizátor a gyors és pontos mérések záloga. A világon elsőként ez a műszer bővíthető akár 24 mérőkapus felépítésig, 40 GHz-ig növelhető felső határfrekvenciával.

5G eszközök hődiagnosztikai bevizsgálása

A chipkészletek és végfelhasználói készülékek jellemzőinek bemérése során kritikusak a hődiagnosztikai vizsgálatok, mert a különféle eszközök által okozott melegedés, vagy éppen ellenkezőleg, az eszközök hűtése befolyásolhatja az RF-alkatrészek viselkedését – ebből következően pedig a sugárzási karakterisztikát is. A Rohde & Schwarz extrém hőmérsékleti viszonyokhoz kidolgozott rádiófrekvenciás mérési összeállítást is szemléltetett a kiállításon: az R&S®ATS1000 jelű antennamérő-rendszerrel összeépíthető, R&S®ATS-TEMP jelű hőtér-kiegészítő –40 °C és +85 °C közötti teszteléseket tesz lehetővé. Ennek révén első alkalommal nyílik lehetőség klimatizált, árnyékolt kamrás RF-vizsgálatok elvégzésére.

A Rohde & Schwarz honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény