FőoldalRendszerintegrátorAktív kijáratjelző lámpatestek
2019. május 02., csütörtök ::

Aktív kijáratjelző lámpatestek

Az Eaton új biztonsági világítási technológiát mutatott be, amely könnyebbé teszi a menekülési útvonalak felismerését vészhelyzeti evakuálás során. Az Increased Affordance, IA (fokozott észlelhetőség) funkció lehetővé teszi, hogy a kijáratjelző villogva vagy pulzálva világítson és ezáltal könnyebben észlelhető legyen, ami nagyban gyorsíthatja az evakuálás folyamatát

A hagyományos kijáratjelzők esetén az épületben tartózkodóknak gyakran nehezére esik megtalálni a menekülési útvonalakat, ezért nem mindig tudják késedelem nélkül elhagyni az épületet. Erre a problémára nyújt megoldást az Eaton új technológiája, melyet arra terveztek, hogy biztonságosabbá és gyorsabbá tegye az evakuálást. Egy, a brit University of Greenwich tűzbiztonsági tervező csoportja által 2014-ben elvégzett kísérlet kimutatta, hogy csupán az emberek 38 százaléka ismeri fel a hagyományos kijáratjelzőket, amikor egy ismeretlen környezetben kell megtalálni a legközelebbi menekülési útvonalat.

Az új lámpatestek folyamatos, villogó vagy pulzáló világítása az Eaton CGLine+ vészvilágítás-felügyeleti és vezérlőrendszer segítségével szabályozható. Az Increased Affordance funkciót szükség esetén manuálisan lehet aktiválni, de úgy is konfigurálható, hogy automatikusan aktiválódjon egy adott, előre beállított kiváltó esemény esetén, például ha bekapcsol a tűzriasztó rendszer, vagy valaki megnyomja a pánikgombot.

Jean-Luc Scheer, az Eaton Life & Safety divíziójának termékmenedzsere kiemelte: „Egy kereskedelmi épület vészhelyzeti evakuálásához szükséges idő kritikus lehet az épületben tartózkodók biztonsága szempontjából. Ilyenkor minden másodperc számít. Ha növeljük a kijáratjelzők felismerhetőségét, az emberek gyorsabban tudnak reagálni és késlekedés nélkül biztonságos helyre menekülni. Ez különösen nagy és komplex felépítésű épületek esetén fontos, amelyekben az ott tartózkodók esetleg nem ismerik jól a menekülési útvonalakat. Ezért vezetjük be az Increased Affordance (fokozott észlelhetőség) funkciót. E funkció fejlesztése több évtizednyi munka eredménye, és véleményünk szerint mérföldkő a vészhelyzeti evakuáció biztonságossá tételében.”

Az Increased Affordance funkció nem csak jobban láthatóvá teszi a kijáratjelzőket, de mivel a kettős érzékszervi észlelés elvét követi, fontos segítség a siketek és nagyothallók számára is.

A lámpatestek kontrasztja meghaladja a legtöbb országban előírt minimumot, így normál üzemmódban is kiválóan láthatóak. Aktivált Increased Affordance funkció esetén a villogó és pulzáló fénynek köszönhetően még jobb észlelhetőség érhető el. A kijáratjelző lámpatestek ebben az üzemmódban is teljes mértékben megfelelnek a vészvilágítási szabványoknak, mivel fényerejük a villogás ellenére egy pillanatra sem csökken a szabványok által előírt minimális érték alá.

Azok a forgatókönyvek, amelyekben szükséges aktiválni az Increased Affordance funkciót, teljes körűen programozhatóak, és a helyi viszonyoknak megfelelően lehetőség van az összes lámpatest egyszerre történő, vagy egy lámpatest-csoport külön aktiválására.

Az Increased Affordance funkcióval az Eaton vészvilágítási termékválasztékának egyes lámpatestei, mint például a CrystalWay és a NexiTech LED rendelkeznek.

Az elegáns kialakítású és kiváló láthatóságú CrystalWay IA az Eaton egyik legnépszerűbb saját akkumulátoros vészvilágítási terméke. Mivel LED-ekkel működik, rendkívül energiatakarékos. A CrystalWay IA falra vagy mennyezetre szerelhető, kiváló minőségű piktogramjai egységesek és könnyen felismerhetőek.

A NexiTech IA egy saját akkumulátoros vészvilágítási lámpatest, amely az energiafogyasztás, így a működési költségek csökkentésére és a könnyebb karbantarthatóság érdekében LED technológiát alkalmaz. Különböző módon szerelhető fel.

Az Increased Affordance funkció a CGLine+ felügyeleti és vezérlőrendszerhez történő csatlakozás révén érhető el. A rendszer valós időben felismeri, jelenti és naplózza a vészvilágítás meghibásodásait, így nincs többé szükség drága és zavaró manuális ellenőrzésre.

Az Eaton kapcsolódó honlapja


Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény