FőoldalRendszerintegrátorS-paraméterek mérése – egyszerű, mint az egyszeregy
2018. május 17., csütörtök ::

S-paraméterek mérése – egyszerű, mint az egyszeregy

Számos, hálózatanalízisre szolgáló mérési összeállítást kifejezetten S-paraméterek vizsgálatára terveznek. Az új, kedvező árfekvésű, R&S®ZNLE típusú vektor-hálózatanalizátorral e jellemzők rendkívül egyszerűen mérhetők.

A mindössze 24 cm mélységű és 6 kg tömegű, új, R&S®ZNLE típusú vektor-hálózatanalizátor kategóriájában a legkönnyebb és legkisebb méretű berendezésnek számít. A kompakt kivitele ellenére passzív eszközök mind a négy S-paraméterének vizsgálatára alkalmas, ugyanis kétirányú, kétkapus mérőkörökkel rendelkezik. WXGA-felbontású érintőképernyőjének átmérője 10,1 col, melyen minden beállítási művelet elvégezhető, külső számítógép-monitor nélkül is. Az R&S®ZNLE mindenre kiterjedő képességekkel felruházott hálózatanalizátor, mely kétféle változatban kapható: 1 MHz-től 3 GHz-ig (R&S®ZNLE3), illetve 6 GHz-ig (R&S®ZNLE6) működő felépítésben.

A kalibrálást egy automatikus kalibrálóegység gyorsítja és könnyíti meg. Mind a kalibrálás, mind a mérések beállítása során különféle „varázslók” segítik a kezelő munkáját, így még akkor is jelentős idő takarítható meg, ha valaki már jól ismeri a műszert. Bármilyen probléma esetén környezetfüggő súgómenü nyújt részletes tájékoztatást a berendezés összes funkciójával kapcsolatban.

Az egyszerű, világos elrendezésű kezelőfelületen tetszőlegesen helyezhetők el a diagramok, jelgörbék és csatornák. A nagy méretű érintőképernyő akár több, egymástól független, igény szerint mozgatható jelgörbe ábrázolására is alkalmas. Egy adott jelgörbe részletesebben vizsgálandó szakasza a kezdő- és végfrekvencia, illetve a függőleges skálázás módosítása nélkül, többérintéses ujjmozdulatokkal kinagyítható. A memóriába nem csupán egyetlen műszerbeállítás tölthető be, hanem egyszerre több is beolvasható és párhuzamosan tárolható, így a különféle mérési feladatok között gyorsabban, könnyebben lehet váltani.

A stabil, megismételhető mérések előfeltétele, hogy a jelgörbék zaja alacsony legyen. Az R&S®ZNLE e tekintetben is a legjobbat nyújtja a kategóriájában: 10 kHz-es KF-sávszélesség mellett jellemzően 0,001 dB az ide vonatkozó érték. A rendkívül kicsi jelgörbezajnak köszönhetően nagyobb mérési sávszélesség alkalmazható, mint a hagyományos berendezések esetében, jelentősen felgyorsítva a lefutásokat. A műszer teljesen kalibrált állapotában a vizsgálati idő 201 pontból, 100 kHz-es sávszélesség mellett felvett diagramok esetén csupán 9,6 ms. Távvezérlés közben az adatátviteli idő gyakorlatilag elhanyagolható, mert a készülék az egy lefutás alkalmával felvett adatmennyiséget a következő lefutás közben továbbítja a vezérlőbe. A műszer további kiemelkedő tulajdonsága, hogy dinamikatartománya 120 dB széles.

Az R&S®ZNLE lehetőséget ad a referenciasíkok közötti, járulékos hálózatok hatásainak kompenzálására is, ami például NYÁK-on vagy mérőbefogóban elhelyezkedő alkatrészek vizsgálata során fontos.

Az R&S®ZNLE hálózatkompenzálási funkciói

A fenti funkcióval hozzávezető hálózatok, szalagvonalas tápvonalak és hasonló struktúrák hatása kompenzálható. Az automatikus hossz- és veszteség-, illetve mérőbefogó-kompenzálási funkcióval a koaxiális kábel végétől eltolható a referenciasík a vizsgált eszközig. Amennyiben egy eszközt az illesztőhálózatával együtt kell jellemezni, az R&S®ZNLE képes a vizsgált egységet egy virtuális illesztőhálózatba „behelyezni”, mintha az a tényleges környezetében működne. Ez vagy egy előre beállított illesztőhálózat, vagy egy *.s2p állományon keresztül definiált hálózat segítségével történhet.

A Rohde & Schwarz honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény