FőoldalRendszerintegrátorÉpül Lengyelország első digitális alállomása
2017. október 25., szerda ::

Épül Lengyelország első digitális alállomása

Lengyelország legnagyobb áramszolgáltatója, a TAURON Dystrybucija S.A. a délnyugat-lengyelországi Oborniki Śląskie városában működő 110 kilovoltos alállomás korszerűsítésre adott megbízást az ABB-nek. A felújítást követően ez lesz Lengyelország első digitális alállomása

Az alállomás az egyik legfontosabb eleme a villamosenergia-hálózatnak, amely a villamos energiát eljuttatja a legtávolabbi felhasználókhoz is. Az alállomás folyamatos és zavarmentes működése kulcsfontosságú szerepet játszik az áramszállítás garantálása és biztonsága szempontjából. Ahhoz, hogy ezt a fontos funkcióját teljesíteni tudja, az alállomásnak megbízhatóan és hatékonyan kell üzemelnie, illetve zavartalanul kell kommunikálnia a vele együttműködő berendezésekkel.

Az ABB a 110 kV-os kapcsolóberendezés mellett felújítja a védelmi- és vezérlőrendszereket, valamint a mérő és telekommunikációs rendszereket is. Az alállomás IEC61850 digitális kommunikációs protokollt fog alkalmazni, amely összekapcsolhatóságot és kölcsönös kompatibilitást biztosít. Azt is lehetővé teszi majd, hogy a rendszert összekössék az energiaszolgáltatókkal, és kritikus információkat gyűjtsenek a különféle eszközökről. A gyűjtött információk segítségével az üzemeltető gyors döntéseket hozhat a kritikus helyzetekben.

A projekt keretében a kommunikációs vonalak többségét optikai kábelekkel építik ki, így nagyobb adatátviteli kapacitást biztosító digitális kommunikáció valósul meg, illetve javul az adatátvitel biztonsága is. A felújított rendszer optimalizálja a költségeket, és csökkenti a környezeti hatást is. Az alállomást felszerelik optikai áramszenzorokkal is. Az áramszenzorok feladata az elektromosenergia-áramlások felügyelete, ellenőrzése lesz. A beruházás keretében sor kerül a régi készülékek kiváltására is, aminek köszönhetően tovább javul az üzembiztonság és a mérési pontosság.

“Nagy örömünkre szolgál, hogy a mostani felújítással elősegíthetjük a digitális alállomások térnyerését Lengyelországban, és arra is büszkék vagyunk, hogy az ország első digitális alállomását az ABB Ability™ alapú technológiáinkkal szerelhetjük fel. A korszerűsítés nyomán javul az alállomás vezérelhetősége, kezelhetősége és megbízhatósága, illetve a korszerű létesítmény elősegíti, hogy a megbízónk optimalizálni tudja a költségeket” – mondta Patrick Fragman, az ABB Energetikai Hálózatok divíziójához tartozó Hálózatintegrálási részleg vezetője. “Ez a projekt megerősíti a szerviz és felújítási tevékenységünket, illetve segít megvalósítani azt a célunkat is, hogy ügyfeleink preferált partnereként elősegítsük erősebb, intelligensebb és zöldebb villamosenergia-hálózatok kiépítését.”

Ez év első felében, az ABB New Yorkban már sikeresen befejezett egy hasonló projektet, aminek a keretében digitális technológiák beépítésével korszerűsítette az egyik kulcsfontosságú alállomást, amely sokszázezer fogyasztó áramellátását biztosítja Manhattanben.

A TAURON Dystrybucija több mint 5 millió fogyasztó számra szállít villamos energiát Dél-Lengyelországban. A lengyel áramszolgáltató jelentős beruházásaival arra törekszik, hogy fejlessze a hálózatautomatizálást és az országos hálózat diagnosztikai rendszerét, valamint csökkentse a villamosenergia átviteli és elosztási költségeit. Az alállomás digitalizálásával új, követendő példát állít a lengyel energiaszektor elé.

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény