FőoldalRendszerintegrátorHogyan csökkenthetjük a villamos hálózatok kockázatait?
2017. május 26., péntek ::

Hogyan csökkenthetjük a villamos hálózatok kockázatait?

Az Eaton piacra dobott egy új ívzárlat-érzékelő készüléket (AFDD+), melynek segítségével megelőzhetővé válnak az elektromos hibákból adódó tűzesetek. A bemutatott új készülék bármely villamos hálózatban felismeri a közelgő ívzárlatra utaló magasabb frekvenciájú jeleket, és működésbe hoz egy lekapcsolást, így kiküszöbölve az elektromos tűz veszélyét

Ez a költséghatékony, megbízható és könnyen beépíthető készülék komplex megoldást kínál, mert az ívzárlat-érzékelő funkción kívül magában foglal egy áram-védőkapcsolókészüléket valamint rövidzárlat és túláram elleni védelmet is. A készülék iránt elsősorban a lakossági szektor, különösen szeretetotthonok, árvaházak, menhelyek és hasonló közösségi lakóépületek irányából lehet érdeklődésre számítani, hiszen ezek azok az épületek, amelyekben egy ívzárlat következményei katasztrofálisak lehetnek.

Alexander Jellenigg, az Eaton termék-marketingmenedzsere ekként nyilatkozott: „Egy ívzárlat bárhol súlyos problémákat okozhat, de különösen az olyan közösségi lakóépületekben veszélyes, ahol rövid idő alatt egyszerre sok ember élete kerülhet veszélybe. Az általunk bemutatott ívzárlat-érzékelő készülék minimálisra csökkenti a veszélyt, azáltal, hogy érzékeli a rendellenes jeleket, és azonnal reagál. Ráadásul igen nagy pontossággal működik, ezzel jelentősen csökkentve az indokolatlan kioldások számát.

Az ívzárlatok, melyek jellemzően egy-egy sérült kábel, csatlakozó vagy fogyasztó miatt keletkeznek, közvetlen veszélyt jelentenek a közelben tartózkodókra, mert károsítják az elektromos hálózatot, és könnyen tüzet okozhatnak. Becslések szerint a tűzesetek több mint 25 százaléka elektromos hibára visszavezethető ívzárlat miatt történt.

Az ívzárlatok biztos és gyors észlelése elengedhetetlen és erre a hagyományos áramvédő kapcsolók és kismegszakítók legtöbbször nem alkalmasak.

Az Eaton AFDD+ készüléke nem csak gyorsan, de nagy pontossággal is működik, ami a véletlen kioldások csökkentése miatt fontos. Úgy terveztük ezt az eszközt, hogy képes legyen nagy biztonsággal megkülönböztetni a valódi veszélyt a háztartásokban gyakran előforduló más magas frekvenciájú jelektől. Ahhoz, hogy az érzékelés minél pontosabb legyen, az Eaton azt javasolja, hogy a készüléket minél közelebb helyezzük el az ív potenciális forrásához.

Az AFDD-kre vonatkozó globális követelményeket hivatalosan 2013-ban rögzítette először a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság az IEC 62606 szabványban. A szabvány előírja, hogy az AFDD-nek le kell oldania minden 100 joule vagy annál nagyobb ív érzékelését követően, és hogy nagyon nagyáramú ívek esetén a megszakításnak meg kell történnie az érzékelést követő 0,12 másodpercen belül.

Az AFDD + a legújabb tagja annak a termékpalettának, melynek célja az ívzárlattal kapcsolatos veszélyek csökkentése. Az Eaton széles választékban kínál biztonsági technológiákat az emberi élet, a tulajdon és a hírnév védelmére, úgy, hogy közben nem akadályozzák tevékenységükben az épületben tartózkodókat.

Az Eaton honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény