FőoldalRendszerintegrátorÚj szereplő a kéziműszerek világában
2016. június 09., csütörtök ::

Új szereplő a kéziműszerek világában

Piacra került a Rohde & Schwarz első kézi oszcilloszkópja, az R&S®Scope Rider. Egy műszer, amely több, mint aminek látszik...Több, mint oszcilloszkóp...

Az R&S®Scope Rider elnevezésű oszcilloszkóp laboratóriumi berendezésektől megszokott képességekkel és paraméterekkel rendelkezik, miközben kis mérete és masszív felépítése az akkumulátorról üzemelő kéziműszerekre jellemző. Belső logikai analizátorának és magas szintű mérési funkcióinak köszönhetően beágyazott rendszerek laboratóriumi vizsgálatára és összetett problémák helyszíni bemérésére egyaránt kitűnően alkalmas.

60 MHz-es 500 MHz-ig kiterjeszthető sávszélességével, 5 GHz-es mintavételi sebességével és laboratóriumi oszcilloszkópokra jellemző funkcióival az R&S®Scope Rider kitűnően használható minden olyan esetben, ahol laboratóriumi képességekkel felvértezett, masszív, hordozható műszerre van szükség. Különlegesen megtervezett bemeneti fokozatainak és 10 bites A/D-átalakítóinak köszönhetően a laborberendezésektől megszokott, igen nagy érzékenységgel és pontossággal jeleníti meg a hullámformákat. Bemeneti érzékenysége osztáspontonként 2 mV-tól 100 V-ig állítható, emellett 200 V-os eltolódás(ofszet-) kompenzálással rendelkezik, ami különösen teljesítményelektronikai áramkörök mérését könnyíti meg.

Ritka hibajelenségek megjelenítése szinkronizálás (triggerelés) nélkül

Nagy mintavételi sebességre különösen akkor van szükség, ha a vizsgált hibajelenség nem egyértelmű (1. ábra). Gyors mintavételezéssel a váratlanul, ritkán fellépő anomáliák – például órajelek véletlen zavarai – is felfedhetők anélkül, hogy kifejezetten a hibajelre szinkronizálnánk – a trigger célirányos beállításához ugyanis előre ismerni kellene a zavarjel paramétereit. Egy chipen belül kétmagos architektúrára épülő áramköreivel másodpercenként akár 50000 jelszakasz befogására is képes az R&S®Scope Rider, amivel a laborműszerek kategóriájába emelkedik. A hasonló jellegű kézi oszcilloszkópok legfeljebb 100 jelszakaszt dolgoznak fel másodpercenként, elszórtan fellépő hibákat pedig célirányos triggerbeállítások nélkül nem képesek megjeleníteni.

1. ábra. Az R&S®Scope Rider nagy mintavételi sebességének köszönhetően felfedhetők a hibák ebben az órajelben. Az „utánvilágításos” képernyőn észrevehető, hogy a ritkán fellépő hibák a probléma okai

A műszer igen hatékony szinkronizálófokozata segítségével az összetett jelek is könnyedén elemezhetők. Sok asztali berendezést is felülmúlva 14 különböző triggertípussal rendelkezik, így a különféle jelösszetevők célirányosan foghatók be és analizálhatók vele. A szokásos szinkronizálási üzemmódok – például élvezérelt, „jeltüskékre” vagy impulzusszélességre történő indítás – mellett az R&S®Scope Rider további, fejlett triggerfunkciókkal is rendelkezik: parazita billenésekre („runt”), analóg és digitális képátviteli rendszerek vizsgálata esetén videojelre, továbbá jelváltozási sebességre és különféle átviteli protokollok jelalakjaira is képes szinkronizálni. A berendezés triggerfokozata teljes mértékben digitális, így nem tartalmaz a szinkronizálási bizonytalanságot növelő analóg jelutat, és nem is rendelkezik külön adatfeldolgozó triggerszoftverrel, melynek szükségszerű holtideje miatt egyes események észrevétlenek maradhatnak. A felsoroltakkal szemben az R&S®Scope Rider szinkronizálófokozata folyamatosan figyeli a bementi jelet, bármilyen beállítás esetén.

Könnyű kezelhetőség nyomógombokkal vagy érintőképernyőn keresztül

Az R&S®Scope Rider fejlesztése során alapvető szempont volt, hogy a műszer sokrétű funkcióit könnyen lehessen kezelni. Ezt az érintőképernyő kifinomult felépítésével, továbbá egy billentyűzet és egy többfunkciós forgatógomb kialakításával sikerült elérni. Az oszcilloszkóp akár az érintőképernyőről, akár a nyomógombokkal teljeskörűen kezelhető. Az utóbbiak különösen helyszíni mérések során, kesztyű viselése közben jelentenek nagy segítséget.

A billentyűk kezeléstechnikai elve egyszerű: első megnyomásra a megfelelő mérési funkciót kapcsolják be, másodszorra pedig kikapcsolják azt. Ha benyomva tartunk egy gombot, a hozzá tartozó funkció beállítómenüje jelenik meg. E hatékony mechanizmusnak köszönhetően a műszer menürendszere nem áttekinthetetlenül mély és szerteágazó.

A fejlesztés során a felhasználói kezelőfelület felépítésére is nagy gondot fordítottak (2. ábra).

2. ábra. A gondosan felépített kezelőfelületnek köszönhetően alig van szükség felhasználói útmutatóra

A csatornák színes ábrázolása révén könnyen beazonosítható, hogy melyik eredmény melyik bemenethez tartozik. A feliratok jól leolvasható betűtípussal jelennek meg, így a mérési értékek könnyen kivehetők. A mérési és szinkronizálási funkciókat, valamint az egyéb beállításokat ikonokkal jelzi a berendezés, ezért a legtöbb esetben nem is kell kinyitnunk a felhasználói útmutatót. Végül, de nem utolsósorban a műszer intuitív kezelését segíti a 13 nyelvű menürendszer is (3. ábra).

3. ábra. A felhasználói kezelőfelület feliratai 13 különböző nyelven jelenhetnek meg

A biztonság mindenek felett

Hordozhatóságuk és masszív felépítésük következtében számos szervizelési, illetve karbantartási tevékenységhez használnak hordozható oszcilloszkópokat. Gyakran alkalmazzák őket elektromos hajtásrendszerek, teljesítményelektronikai berendezések vagy ipari létesítmények erősáramú betáplálási pontjainak ellenőrzéséhez, karbantartásához. Amikor közös földponttal rendelkező, szokványos felépítésű oszcilloszkópokkal mérünk ilyen rendszereket, önkéntelenül is előfordulhat, hogy a bemeneti csatornáknál felcserélődnek a föld- és jelvezetékek, veszélyesen nagy zárlati áramokat előidézve. Leválasztott bemeneti csatornák esetén nincs ilyen kockázat. A csatornák galvanikus elválasztásából eredő szimmetrikus felépítésnek további előnye is van: nincs szükség drága, differenciális mérőfejek beszerzésére számos olyan esetben, amikor szimmetrikus jeleket kell vizsgálni.

Az oszcilloszkóp adatátviteli illesztőfokozata, amely a digitális logikai illesztőket, továbbá az USB- és LAN-felületeket tartalmazza, galvanikusan el van szigetelve az alapműszertől és a bemeneti csatornáktól. Ennek a felépítésnek köszönhetően kockázat nélkül terhelhetők magasabb feszültségszintekkel az analóg mérőcsatornák, amivel egyidejűleg digitális vezérlőjelek is elemezhetők, és LAN-vonalon keresztül távvezérelhető is a műszer (4. ábra).

4. ábra. A leválasztott bemeneteknek köszönhetően elkerülhetők a jel- és földvezetékek önkéntelen felcserélése okozta rövidzárak. A teljesítmény-elektronikai mérések így biztonságosan hajthatók végre

Egy életveszélyes nagyfeszültségek vizsgálatára használható műszer esetében fontos életvédelmi kérdés, hogy milyen mérési kategóriába tartozik a berendezés és mekkora maximális hatásos értékű feszültségre minősített. Ezek alapján meghatározható, hogy mekkora feszültségcsúcsokat kell a készüléknek elviselnie meghibásodás nélkül, a kezelő életének biztonságát is szavatolva. Az R&S®Scope Ridert a legmagasabb mérési kategória, a IV-es besorolás (CAT IV) követelményeinek megfelelően tervezték meg, így CAT IV minősítésű környezetben 600 V (RMS), CAT III besorolású környezetben pedig 1000 V (RMS) feszültségszintig terhelhető (5. ábra).

5. ábra. A mérési kategóriák rövid áttekintése

Öt műszer képességeit egyesítve

A helyszíni hibakeresések során gyakran sokféle mérési képességre van szükség. Minél több funkcióval rendelkezik egy műszer, annál kevesebb berendezéssel kell kiszállni egy hívásra, ezért az R&S®Scope Rider ötféle alapműszer képességeit egyesíti:

  • Kétvagy négycsatornás oszcilloszkóp, laborkészülékekre jellemző paraméterekkel és funkciókkal.
  • Digitális vezérlőjelek elemzésére szolgáló, nyolc digitális bemenettel rendelkező, logikai analizátor (6. ábra).

6. ábra. Az R&S®Scope Rider az első kézi oszcilloszkóp, amely digitális logikai illesztővel rendelkezik (azaz vegyes jelű műszer), emellett soros protokollok jeleire képes szinkronizálni (triggerelni) és dekódolja is azokat

  • Szinkronizálási és dekódolási lehetőségeket nyújtó protokollanalizátor, soros átviteli protokollok jelein végzett hibakeresésekhez.
  • Értékek hosszú idejű megfigyelésére szolgáló adatrögzítő (7. ábra).

7. ábra. Jelek hosszú idejű megfigyelése belső adatrögzítő segítségével

  • Négycsatornás változatban digitális feszültségmérő, vagy kétcsatornás változatban minden szokásos mérési funkcióval rendelkező, digitális multiméter.

A fentiek okán az R&S®Scope Rider kitűnően használható összetett rendszereken végzett, helyszíni szervizelési és karbantartási műveletekhez, vagy akár fejlesztőlaborokban a napi munkában is.

Távvezérlés WLAN-on keresztül és dokumentálás egyetlen érintéssel

8. ábra. Közvetlen veszéllyel járó mérések esetén az R&S®Scope Rider közvetlenül böngészőből, WLAN-kapcsolaton keresztül távvezérelhetőVeszélyes vagy kellemetlen mérési helyzetben – például nagyfeszültségű vizsgálatoknál vagy különleges környezetet biztosító mérőlaborokban – az R&S®Scope Rider a WLAN-modulján keresztül távvezérelhető, melynek segítségével önálló „forró pontot” („hot spot”) hoz lére. A műszer ekkor akár egy notebookon, akár táblagépen vagy okostelefonon futó böngészőn keresztül közvetlenül működtethető (8. ábra).

Egyetlen érintéssel készíttethető dokumentáció az oszcilloszkóppal, így akár egy egész napi mérés eredménye példátlanul egyszerűen elmenthető vele, későbbi dokumentálás céljából. Belső SD-kártyájára vagy USB-memóriára egyetlen gombnyomással kiírhatók képernyőfelvételek, mérési adatok és konfigurációs állományok, melyek aztán felhasználhatók asztali számítógéppel történő dokumentáláshoz vagy további elemzéshez.

Két alaptípus, ötféle sávszélesség és számos bővítési lehetőség

Az R&S®Scope Rider beszerzésekor csak a két alaptípust érintően kell végleges döntést hoznunk (kétcsatornás oszcilloszkóp egy további multiméter-csatornával, vagy négycsatornás műszer, a csatornákhoz rendelt digitális feszültségmérő funkcióval); mindkét változat alapszintű sávszélessége 60 MHz. Minden más funkció, képesség használatához feloldókód szükséges, azaz a berendezéseket teljes kiépítésben adja át a gyártó, de csak a ténylegesen szükséges funkciókat kell kifizetni. A sávszélesség 100, 200, 350 vagy 500 MHz-ig bővíthető. Emellett további lehetőségek is aktivizálhatók: az R&S®RTH-B1 jelű, logikai analízisopció (vegyes jelű működés, MSO), az R&S®RTH-K1 jelű (I2C/SPI) és az R&S®RTH-K2 jelű (UART / RS-232) átviteli protokollelemzési opció, az R&S®RTH-K19 jelű, fejlett triggerfunkciókat és különleges szinkronizálási lehetőségeket tartalmazó kiegészítés, valamint az R&S®RTH-K200 jelű, vezeték nélküli LAN- és az R&S®RTH-K201 jelű távvezérlési opció.

9. ábra. Két alapműszer közül választhatunk: járulékos multimétert is tartalmazó, kétcsatornás berendezést (felül), vagy az analóg bemeneteken digitális feszültség-mérési képességgel rendelkező, négycsatornás műszert

További információk, termékismertetők és aktuális ajánlatok

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény