FőoldalRendszerintegrátorBemeneti fokozatok hatékony bemérése gyártás közben
2015. december 29., kedd ::

Bemeneti fokozatok hatékony bemérése gyártás közben

A többkapus eszközök – például okostelefonok bemeneti fokozatainak – gyártás közbeni tesztelése egyre bonyolultabb lesz. A mérőberendezéseknek a hagyományos rádiófrekvenciás méréseken túl kezelniük is kell a készülékek új képességeit és újdonságait, például általános célú (GPIO) és kezelési be/kimeneti illesztőn, valamint MIPI RFFE illesztőn keresztül történő konfigurálását. A Rohde & Schwarz R&SZNrun nevű, automatizált mérőszoftvere és opcionális R&SZN-B15 MIPI RFFE illesztőkártyája egyedülálló megoldásokat kínál ezekhez a vizsgálatokhoz

Egyre bonyolultabb bemeneti fokozatok

Napjainkban a mind több funkciót nyújtó mobiltelefon-rendszerek egyre bonyolultabbá válnak. Ez megmutatkozik a készülékek bemeneti fokozatainál is, amelyekben egyre több integrált alkatrész, például kiszajú erősítő és szűrő található. A növekvő komplexitás kihat a mérőberendezésekre is: sokféle és egyre nagyobb számú rádiófrekvenciás mérésre van szükség, emellett egyre több kaput kell elemezni. Mára általánossá váltak a 16, 20, 23 vagy még több kaput tartalmazó bemeneti fokozatok.

A vektor-hálózatanalizátorok – például az R&S®ZN-Z84 típusú kapcsolómátrixszal kiegészített R&S®ZNB vagy az R&S®ZNBT típusú, többkapus vektor-hálózatanalizátor – kiválóan használhatók ezeknek az összetett rádiófrekvenciás méréseknek az elvégzésére.

R&S®ZNB: MIPI® RFFE szabványú illesztők kezelése

A mobiltelefonok különféle egységeivel való együttműködés csak akkor biztosítható, ha a bemeneti fokozatok illesztői szabványosak. Például: a több mint 12 mobiltelefon-sáv és a kiegészítő szolgáltatások – például a WLAN és a GPS – használatához a mobiltelefon komponenseinek meg kell tudniuk címezni a bemeneti fokozatban található frekvenciakiválasztó szűrőket. A MIPI® Alliance egyik munkacsoportja ennek biztosítására dolgozta ki a MIPI® RF bemeneti fokozatot (RFFE), melynek kezelését támogatja az R&S®ZNB új, opcionális R&S®ZN-B15 jelű illesztőkártyája.

Gyorsan, könnyen elvégezhető mérések az R&S®ZNrun segítségével

A bemeneti fokozatokban található, nagyszámú mérendő kapu és az alkatrészek sokféle jellemzője következtében a szükséges mérések nehezen tekinthetőek át. Pontosan meg kell határozni az egyes kapukon mérendő jellemzőket, a mérőberendezéseket pedig megfelelően be kell állítani.

A Rohde & Schwarz által kifejlesztett, számítógépen futtatható R&S®ZNrun nevű szoftver megkönnyíti a nagyszámú – gyakran 200-nál is több – elvégzendő mérés áttekintését és a vizsgálatok sebességének optimalizálását. A szoftver elindítása után ki kell választani a használt – Rohde & Schwarz gyártmányú – hálózatanalizátor típusát, valamint a kapcsolómátrixot, amennyiben ilyet alkalmazunk. Ezután be kell írni a vizsgált eszköz kapuinak darabszámát és típusát. Az egyes méréseket is definiálni kell. Az így megadott adatok alapján az R&S®ZNrun előállítja a csatlakoztatási tervet. Utolsó lépésként e terv szerint csatlakoztatni kell a vizsgált eszközt a mérőműszerhez. Ezután a szoftver végrehajtja az összes konfigurálási feladatot.

Az R&S®ZNrun figyelembe veszi a használt mérőműszer jellemzőit, például azt, hogy az R&S®ZN-Z84 kapcsolómátrix választókapcsolókat tartalmaz, tehát nem tud minden kaput egyszerre mérni. Mindezek mellett a különféle kapcsolási szintek miatt a kapuk jellemzői is eltérőek. A szoftver a mérési sebesség optimalizálásához úgy választja meg a lépések sorrendjét, hogy minimális számú kapcsolási műveletre legyen szükség. A „megfelelő/nem megfelelő” jellegű megjelenítés megkönnyíti a vizsgált bemeneti fokozatok listájának rendezését. A szoftver kijelzi, hogy mennyi volt az egyes eszközökön végzett mérések időtartama, hogy egy adott eszköz minden részlépésen megfelelt-e, hosszúidejű nézeti ablakban pedig összesíti a mérési eredményeket. Ez lehetővé teszi a problémák gyártási környezetben létfontosságú korai észlelését és kiküszöbölését.

Gyorsan és rugalmasan átkonfigurálható mérőállomások

Az R&S®ZNrun szoftver nagyfokú rugalmasságot biztosít. Például: egy teljesen felkonfigurált mérőállomáson néhány egérkattintással lecserélhetjük a hálózatanalizátort, vagy egy négykapus műszert egy kétkapusra. Ehhez mindössze be kell tölteni a vizsgálati tervet, be kell írni az új analizátort és menteni a tervet. A szoftver automatikusan frissíti a csatlakoztatási tervet, és máris el lehet kezdeni mérni az új analizátorral. Nincs többé szükség az egyes vizsgálati lépések és az analizátor időigényes konfigurálására. További mérőberendezéseket, például tápegységet egy beépülő modullal lehet beiktatni a vizsgálati lépéssorozatba.

Gyakori, hogy meg kell változtatni a tesztelt eszköz beállításait, például egy belső kapcsoló állását. Az ilyen feladatok kezeléséhez az R&S®ZN-B15 illesztőkártya kétféle felületet biztosít: 10 db, egymástól független általános célú be/kimeneti (GPIO), valamint két MIPI® RFFE illesztőt. Az R&S®ZNrun kezelőfelületéről vezérelhető GPIO-vonalak felhasználhatók tápellátásra, valamint a bemeneti fokozatok GPIO-ról történő vezérlésére. A MIPI® RFFE illesztő egy beépülő modullal az R&S®ZNrun vizsgálati lépéssorozatba integrálható.

1. ábra. Az R&S®ZNB típusú vektor-hálózat-analizátor és az R&S®ZN-Z84 típusú kapcsolómátrix egy bemeneti fokozat mérése közben. Az analizátorba épített R&S®ZN-B15 jelű illesztőkártya révén a műszer firmware közvetlenül képes megcímezni a vizsgált egység MIPI® RFFE illesztőjét

Külső modulok helyett belső illesztőkártya

Az R&S®ZNB típusú hálózatanalizátorba beépíthető, új, R&S®ZN-B15 jelű illesztőkártya MIPI® RFFE felületén keresztül közvetlenül az analizátor firmware-éből lehet programozni a bemeneti fokozatok MIPI® RFFE illesztőit (2. ábra). Ez jelentősen csökkenti a mérési elrendezések bonyolultságát a külső modulokon alapuló megoldásokhoz képest. Külső MIPI® RFFE vezérlőkártya használata esetén – különösen, ha USB-n keresztül csatlakozik a vezérlőre – nehéz feladat lenne megcímezni a vezérlőkártyát és szinkronizálni a mérőrendszerrel, illetve a vizsgált eszközzel.

2. ábra. Az R&S®ZNB típusú hálózatanalizátorba behelyezett R&S®ZN-B15 jelű, MIPI® RFFE illesztőkártyán keresztül könnyen megcímezhetők a MIPI® RFFE felülettel rendelkező bemeneti fokozatok

Az R&S®ZN-B15 illesztőkártya a hálózatanalizátor grafikus kezelőfelületéről konfigurálható (3. ábra), de minden szükséges funkció SCPI-parancsok formájában is kezelhető. A MIPI® RFFE és a GPIO illesztők a kártyán keresztül mind csatornánként, mind frekvenciaszegmensenként programozhatók. A GPIO-vonalak feszültségei egymástól függetlenül vezérelhetők, továbbá automatikusan is beállíthatók egy ütemezőben, a frekvenciatartománybeli lefutás elindítása előtt.

3. ábra. Az R&S®ZN-B15 jelű MIPI® RFFE illesztő beállítómenüje

Az ütemező segítségével a bemeneti fokozat programozása is beépíthető a lefutási szekvenciába, igény szerinti beállításokkal az egyes frekvenciaszegmensekben (4. ábra). E szakaszos lefutási funkció segítségével a bemeneti fokozat különböző beállításaiban, egyetlen lefutás során számos különböző paraméter mérhető meg, többek között a beiktatási veszteség, az izoláció vagy a reflexió. A bemeneti fokozat ily módon rendkívül hatékonyan jellemezhető.

4. ábra. A lépéssorozat-beállító menü

Az R&S®ZN-B15 jelű illesztőkártya alkalmas a bemeneti fokozat regisztereinek kiolvasására is. Ezekkel az adatokkal javítható a mérések hatékonysága, különösen a gyártásban. Például: kiolvashatjuk a bemeneti fokozat azonosítóját, amelyet azután felhasználhatunk a gyártás során. A regiszterek kiolvasásával ellenőrizhetjük azt is, hogy helyes értékeket írt-e be a rendszer a bemeneti fokozatba a programozás során.

Összefoglalás

Az R&S®ZNrun nevű szoftver és az R&S®ZNB típusú hálózatanalizátor külön megrendelhető, R&S®ZN-B15 MIPI® RFFE jelű illesztőkártyája segítségével a bemeneti fokozatok egyszerűbben tesztelhetők. Az R&S®ZNrun gyártási környezetekben optimalizálja a tesztelési lépéssorokat, és nagyfokú rugalmasságot biztosít, míg az R&S®ZN-B15 jelű illesztőkártya jelentősen megkönnyíti a mérendő eszközök vezérlését.

A MIPI® Alliance

A számos vállalatból álló MIPI® Alliance nemzetközi nonprofit szövetség célja a mobiltelefonokban használt alkatrészek illesztőfelületeinek szabványosítása. A MIPI® Alliance a meglévő normatív szervezetek, például a 3GPP munkáját segítő szövetségként határozza meg magát.
A MIPI® Alliance több, a mobiltelefonok különféle illesztőit specifikáló munkacsoportot működtet; ezek egyike az RFFE munkacsoport.
A Rohde & Schwarz a MIPI® Alliance több mint 200 tagvállalatának egyike.

A Rohde & Schwarz honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény