FőoldalRendszerintegrátorMagyar LED-es lámpatestekkel újult meg Ostoros és Gomba közvilágítása
2015. szeptember 03., csütörtök ::

Magyar LED-es lámpatestekkel újult meg Ostoros és Gomba közvilágítása

Ostoros és Gomba önkormányzata a GE Fényforrás üzletág és a BestLED Hungary Kft. együttműködésével korszerűsítette a települések közvilágítási hálózatát. A beruházások keretében Gombán a világítási rendszer negyedét, míg Ostoroson az összes közterületi lámpát lecserélték Magyarországon gyártott energiatakarékos, alacsony üzemeltetési költségű és környezetkímélő LED-es lámpatestekre. A fejlesztéssel a két településen közel 60 százalékos energia-megtakarítást érnek el, ami évente összesen több mint 5 millió forint költségcsökkenést is jelent

Az európai uniós forrásból támogatott korszerűsítési programokban a két településen összesen 584 darab kültéri lámpatest váltotta fel a közvilágításához használt elavult fényforrásokat. A modern környezetbarát technológián alapuló lámpatestek a GE hazai gyárában készültek. Az Ostorosban és Gombán felszerelt kültéri világítótesteket a cég nagykanizsai üzemében állították elő. A lámpatesteket a BestLED Hungary Kft. telepítette a két településen.

„Községünk új korszakba lépett a most átadott közvilágítási projekttel. A gyengébb, melegfényű izzók helyett a LED-es lámpatestek minőségi váltást hoznak számunkra, csökentik az energiafelhasználást, valamint javítják a közbiztonságot és a közlekedésbiztonságot az átmenő forgalommal is terhelt állami közutakon. Mintha a nap éjszaka is végigsütne az úton." – mondta Lehota Vilmos, Gomba község polgármestere.

Mind Gomba érintett területén, mind Ostoros községben a korszerűsítés során közel 60 százalékos energiamegtakarítás értek el a korábbi közvilágítási renszerhez viszonyítva. A fejlesztésnek köszönhetően a világítási rendszer negyedét felújító Gomba évi 1,3 millió forintot, a közvilágítás egészét LED technológiára cserélő Ostoros évi 4,4 millió forintot takarít meg. Az új közvilágítási rendszer az energiafelhasználási költségek csökkentése mellett nagymértékben javítja a Gombán és Ostoroson élők életminőségét. A LED-es lámpatestek színhűségükkel kiemelik a település éjszakai szépségét, az irányított fényű LED-ek pedig kizárólag a szükséges területre vetik a fényt, miközben nem tapasztalható a korábbi világítási rendszer által kibocsátott és a lakásokba is bevilágító szórtfény zavaró hatása, csökken a fényszennyezés. A LED fénye biztonságtechnikai szempontból is kedvezőbb, mivel a LED-es fényforrások spektruma az emberi szem igényeinek jobban megfelelő tartományokban hangolható, ezáltal hamarabb és pontosabban észlelt veszélyforrásra nagyobb eséllyel és gyorsabban reagálhatnak a sofőrök.

„A kor követelményeinek megfelelően megújítottuk a közvilágítást a jövő fényforrásának számító LED technológiával. Az új világítással éjszaka is nappali színekbe öltöznek a közutak településünkön." – tette hozzá Kisari Zoltán, Ostoros polgármestere.

A GE Fényforrás üzletág és a Szeretlek Magyarország egy nemrég készült közös online felmérése szerint a magyarországi városlakók egyre környezettudatosabb lakóhelyre vágynak. A válaszadók a jövő világításának számító LED-es fényforrások előnyei közül is az energiahatékonyságot, a biztonságot és az intelligens technológiák bevezetésének lehetőségét emelték ki. A kutatásban résztvevők úgy vélték, a LED a hagyományos világítással szemben jobb láthatóságot ad, nappali színeket garantál éjszaka, nem torzítja a látképet, ami az esztétikum mellett közlekedésbiztonsági kérdés is.

„A hagyományos világításnál 40–60 százalékkal kevesebb energiát felhasználó, hosszabb élettartamú és kisebb karbantartási igényű LED-es világítótestek egy egymilliós város közvilágításában akár évi 600–700 millió forint megtakarítást is eredményezhetnek, mivel a városok átlagosan az általuk felhasznált áram közel felét fordítják az éjszakai megvilágításra. A GE Fényforrás üzletága mind külföldön mind pedig idehaza számos közvilágítási fejlesztést valósított meg. Vállalatunk nagykanizsán található LED Kiválósági Központja révén nem csupán a technológiai ismeret, hanem egy átfogó LED-portfolió is rendelkezésünkre áll. Tapasztalatainkkal és szakértelmünkkel további településeket kívánunk segíteni energiahatékonysági céljaik elérésében." – hangsúlyozta Laskai István, a GE Fényforrás üzletág regionális értékesítési menedzsere.

A GE honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény