FőoldalRendszerintegrátorTradíció és innováció – 25 év a méréstechnikában
2015. február 10., kedd ::

Tradíció és innováció – 25 év a méréstechnikában

A cégalapítás 25. évfordulójának apropóján egy rövid visszatekintéssel kezdjük a C+D Automatika Kft. tevékenységének bemutatását. Induláskor a cég a hazai műszergyárak termékeinek forgalmazására összpontosított, különös tekintettel a Ganz Műszer Részvénytársaságra, melynek Mintaboltját a mai napig működteti, és termékeit itthon és a környező országokban forgalmazza

A kilencvenes évek elején, a piacliberalizálás következtében szinte akadály nélkül beáramló külföldi műszerkínálat jelentősen csökkentette a Ganz Műszer eladható gyártmányválasztékát. A piac jelezte: a Ganz termékeken kívül más gyártók műszereire is igényt tart. A frissen alakuló (vagy átalakuló) és nagy lendülettel induló vállalkozások fel akarták szerelni magukat modern, világszínvonalú mérőeszközökkel. A C+D Automatika nyitottsággal figyelt ezekre a jelzésekre, s elkezdte jó nevű külföldi, elsősorban európai (akkori nyelven: „nyugati") műszergyártókkal felvenni a kapcsolatot. Így létesült az első – és máig tartó – szerződéses kapcsolat a METRIX nevű nagy műszergyártóval, mely most is a régi kiváló minőséget szállítja, csak ma már a Chauvin-Arnoux nevű, szintén francia gyökerű multinacionális műszergyártó cég kebelén belül, a Metrix márkanevet megtartva. A termékválaszték azóta jelentősen bővült olyan beszállítókkal, akik biztosítják az időközben a hazai piacon is elvárt műszaki támogatást.

– a cég kirakata,

értékesítési pontja, könyvtára és vevőszolgálata A hatékony és szakszerű kommunikációt segíti a meter.hu honlap, ahol a termékek adatlapjai és árai mellett egy sor hasznos információt, szakmai publikációt, ismeretfrissítő háttéranyagot találhat az érdeklődő.

meter.hu a kommunikáció alapja

A regisztrált felhasználók számára lehetőség van az aktuális raktárkészlet ismeretében történő áruvásárlásra, garantálva a raktári kiszolgálást és a minimális adminisztrációt.

Kiemelt téma az érintésvédelem és a készülékvizsgálat. Az ÉV-felülvizsgálatot végző szakemberek számára az Érintésvédelmi Munkabizottság üléseinek jegyzőkönyvei 2002 óta visszamenőleg megtekinthetőek.

Újdonság az idén áprilisban az új oktatótermünkben induló „ÉV-tréning", ahol a korszerű műszerek tudásának teljesebb kihasználásához kapnak gyakorlati útmutatót egy félnapos mérési gyakorlat keretében az erre nyitott felhasználók.

Akkreditált kalibrálólaboratórium, szerviz

Nem elegendő egy műszer alkalmasságára csupán a megvásárlásakor gondolni; a későbbiekben is gondoskodni kell arról, hogy az általa mutatott értékek megbízhatóak legyenek. A joghatással járó mérések (pl. ÉV-felülvizsgálat) elvégzésénél jogszabály írja elő kalibrált mérőeszköz használatát.

Ebben segíti a cég akkreditált kalibráló­laboratóriuma a partnereit – előzetes egyeztetést követően – 48 órás vállalási határidővel, és a szerviz a forgalmazott műszerek szakszerű, gyártók által támogatott javításával.

Innovatív laborrendszer-megoldások az oktatás és az ipar számára

Az átgondolt és a hagyományokat is figyelembe vevő üzletbővítés politikája követhető egy – kissé speciális – területen, a laborberendezés- és oktatási segédeszköz-eladásnál. A Ganz-kapcsolat hozta magával a Ganz–Hera laborberendezések (bútorok és a bútorba építhető villamos műszerek) értékesítését. Az ezredforduló táján a Ganz–Hera-kooperáció gyakorlatilag befejeződött, de sikerült hasonló, több esetben csereszabatos laboregységeket gyártó céggel, pl. a német ELABO-val a termékválasztékot frissíteni. Számos innovatív kialakítású munkahely és tanulói, illetve hallgatói labor került kialakításra az eltelt évek alatt. Az ELABO-s német kapcsolat és referencia hozta a G.U.N.T. GmbH-t, akik oktatási segédeszközöket, demonstrációs, ill. kísérletező berendezéseket, -készülékeket gyártanak. Az oktatás nehéz terepén kemény munkát végezve ehhez a beszállítócéghez fűződik a cég életének egyik legnagyobb, 60 milliós, befejezett miskolci projektje, melynek finanszírozása a versenyképesség biztosítása érdekében saját erőből, banki hitel nélkül történt! Valószínűleg ez a sikeres üzlet is szerepet játszott abban, hogy a G.U.N.T. cég ajánlásával 2014. szeptemberétől a C+D Automatika Kft. ajánlati palettája bővült a szintén oktatórendszereket gyártó Lucas-Nülle céggel.

A Lucas-Nülle rendszerei széles körben ismertek a magyar oktatási intézményekben és a szakképzésben. Gyártmányaikat évek óta sikeresen használják Németországban a gyakorlatorientált duális oktatásban. Komoly referenciák igazolják, számos megvalósult projekt bizonyítja ezen készülékek használhatóságát az oktatás és a termelővállalatok intézményesült együttműködésében. Említsünk meg tőlük egy olyan univerzális terméket, amely máris sok helyen megtalálható: ez az UniTrain-I oktatórendszer.

Egyéni tanulásra is alkalmas UniTrain-I készlet

Lényege, hogy van egy szoftverből és hardverből álló alapkészlet, mely egy virtuális laboratóriumot képez, ahol rendelkezésre állnak jelforrások (egyszerű DC tápegységtől 3-fázisú tápegységen át a programozható függvénygenerátorig), mérőműszerek, digitális ki- és bemenetek, valamint relék, mint kapcsoló, illetve beavatkozóelemek. Szükség van még 1–3 db kísérleti kártyafogadó hardverre, és akkor a rendszer képes a tananyag egyes témáit feldolgozó tanítómodulok (ismét: hardver + szoftver) működtetésére. Ezek a szoftverek – a számítógép biztosította audiovizuális lehetőségek kiaknázásával – egy adott témához és/vagy eszközhöz, áramkörhöz tartozó összes információt megismertetik a tanulókkal, majd a fontos elméleti tudnivalókat vissza is kérdezik. Az anyag megértését és elsajátítását a mellékelt hardvereszközön végzett kísérletek és mérések segítik. Végül pedig egy összefoglaló feladatlapon lehet számot adni a megszerzett tudásról.

Virtuális villamos laboratórium – oszcilloszkópok

A felhasználói igények magas szintű figyelembevételét tapasztalhatjuk a G.U.N.T. gyártmányoknál is. Újdonság az általuk gyártott impozáns kísérleti hullámkád (Experimental Flume)-család. A kádak hossza 2,5 m-től 16 m-ig terjedhet, míg keresztmetszetük 86×300–600×800mm között változik. Így a jövendő vízépítő mérnökei, hidrológusai nagy méretekben, szemmel jól láthatóan (sőt, akár érzékelők behelyezésével is) tanulmányozni tudják az áramló vagy hullámzó víz viselkedését különböző akadályoknál, és akár saját kísérleteiket is elvégezhetik biztonságos körülmények között.

Asztali áramlásicsatorna-modell a G.U.N.T.-tól
Az ilyen „vizes kísérletek", ezek a technikák alapvetően persze nem újszerűek, a megvalósítás (anyagok, technológiák, tervezési elvek, műszerezés, vezérlés) viszont nagyon is korszerű. Az említett cégek termékei között természetesen megtaláljuk például a megújuló energiás (napkollektoros, napelemes, tüzelőanyag-cellás stb.) modelleket is, hiszen csak a műszaki fejlődés eredményeinek folyamatos megfigyelésével tudják kifejleszteni az új technológiákat megismertető oktatóberendezéseiket.

Az említett gyártó cégek fejlesztéseinél fellelhető a múlt tapasztalataira, értékeire építő megújulás, a tradíció és innováció egyidejű jelenléte. A C+D Automatika Kft., mint kereskedő- és szolgáltatóvállalkozás szintén fontosnak tartja továbbvinni, életben tartani, megőrizni mindazt, ami értékes. Nem kidobni valamit csak azért, mert régi. Ugyanakkor a 25 év tapasztalata igazolja, hogy a cég csak akkor maradhat versenyben, ha éberen figyeli a piac mozgásait és nyitott az új dolgokra, módszerekre.

A C+D Automatika Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény