FőoldalRendszerintegrátorAz izzasztó igazság
2014. szeptember 08., hétfő ::

Az izzasztó igazság

A GE kutatói a nanotechnológiai segítségével, vezeték nélküli szenzorokkal vizsgálják az emberi szervezet reakcióit

Az izzadtság ugyan szagos hírnök, ám szervezetünk közérzetével kapcsolatos, hasznos információk valóságos aranybányája. Különféle laboratóriumokban számos kutató e pillanatban is mélyen elmerül az izzadtság rejtett titkaiba, mindezt a GE sugárhajtómű-kutatásokból átemelt know-how és nanotechnológia segítségével.

A GE kutatói olyan rugalmas, ragtapaszszerű, vezeték nélküli szenzorok kifejlesztésén kísérleteznek, amelyek vannak annyira érzékenyek, hogy képesek kiszűrni egy-egy izzadtságcseppben található biomolekulát „Olyan apró, vezeték nélküli szenzorok kifejlesztésén dolgozunk, amely a stressz- és energiaszintünket befolyásoló, verejtékben előforduló biológiai markereket mérik" – meséli Scott Miller, a GE Global Research Center határfelületi és nanoszerkezetek laboratóriumának vezetője. „Mindez ugyan vérvizsgálattal is elvégezhető, mi azonban szeretnénk a stressz és kimerültség korai jeleit non-invazív módon, az izzadságból kimutatni. És minél korábban vagyunk képesek rá, annál hamarabb tudjuk kezelni."

A GE kutatói a sugárhajtómű-kutatásokból átemelt know-how és a nanotechnológia segítségével ragtapaszszerű, vezeték nélküli szenzorok kifejlesztésén kísérleteznek, amelyek az egészségügytől a légierőig számos szakterületen alkalmazhatók majd (Forrás: GEreports.com)

A szervezetben kétféle verejtékmirigy található: ekkrin és apokrin. Az utóbbi található például a hónaljban és lágyékon, amely stresszes szituáció hatására aktiválódik és sűrűbb, olajszerű izzadságot termel. A testszagot ez itt tenyésző baktérium okozza. A nanotechnológia az atomok és molekulák szintjén képes az anyag manipulálására. „Ez magyarázza receptoraink rendkívüli érzékenységét" – teszi hozzá Azar Alizadeh, a GE anyagkutatója, egyben Miller kollégája.

A szenzorokban lévő receptorok magukhoz vonzzák a biomarkereket és elektromos jellé alakítják azokat. Ezek jelek a vezeték nélküli hálózaton keresztül tárolás és elemzés céljából bekerülnek egy adatbázisba. „A szenzorokban olyan aprócska ún. ösvényeket és szelepeket hoztunk létre, amely irányítja az izzadság útját, így törekszünk a lehető legpontosabb mérésre" – árulta el blogjában Alizadeh.

Az amerikai légierő már jelezte érdeklődését a projekt iránt: ők a pilótáikat kívánják a módszer segítségével ellenőrizni, hogy ezáltal javíthassanak teljesítményükön. Ugyanakkor a hétköznapi életben is használható lenne a technológia. „A szellemi és testi kimerülés gyakori velejárója a forgalomirányítók, tűzoltók és sok más hivatásos munkájának" – mondja Miller.

Az apró szenzorok előtt az egészségügyben is fényes jövő áll. „Egy nap elektrolitok, metabolitok és egyéb, betegséggel kapcsolatos molekuláris markerek elemzésére is használhatjuk".

A GE honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény