FőoldalRendszerintegrátorEgyüttműködés az NI és a Lundi Egyetem között
2014. április 28., hétfő ::

Együttműködés az NI és a Lundi Egyetem között

A National Instruments és a Lundi Egyetem bejelentette, hogy nagy elemszámú, több bemenetű – több kimenetű („masszív" MIMO) prototípus rendszerek kidolgozására alkalmas tesztelő elrendezés kifejlesztésére indítottak együttműködést. Az összeállítás alapja egy 100 darab adó- és vevőegységet tartalmazó, nagy elemszámú MIMO-báziásllomás lesz, melynek segítségével számos mobil eszközöket szimuláló végberendezést lehet majd összekapcsolni

Mindezek révén emulálhatók lesznek a valós körülmények között fellépő jelenségek, lehetővé téve a nagy elemszámú MIMO-rendszerek elvi és gyakorlati működésének összehasonlítását.

A nagy elemszámú („masszív") MIMO-átvitel egy viszonylag új kommunikációs elv az ötödik generációs (5G) távközlésben, amely a jövő kommunikációs rendszereivel szemben támasztott kapacitás- és energiafogyasztásbeli követelményeket hivatott megoldani. A Lundi Egyetem és az NI merész vállalkozásba fogott azzal, hogy elkötelezte magát egy nagy elemszámú MIMO-tesztelési összeállítás kifejlesztése mellett. A több mint 100 antennát tartalmazó prototípus-rendszer a legnagyobb és legösszetettebb elrendezés e területen, így az ötödik generációs eszközök felé vezető úton ez az első tesztelési összeállítás, amely ilyen méreteket és bonyolultságot ér el.

„Örömmel tölt el bennünket, hogy a National Instruments komoly elkötelezettséget tanúsít a nagy elemszámú MIMO-kutatásaink és tesztelési összeállításunk iránt. Hiszünk benne, hogy e partneri együttműködés révén a jövő 5G hálózatainak kialakulását jelentősen befolyásoló, áttörő eredményeket leszünk képesek elérni" ― nyilatkozta Ove Edfors és Fredrik Tufvesson, a Lundi Egyetem két kutatója.

„A National Instruments-nél úgy látjuk, hogy a PXI-platformunk, az USRP szoftverrádiós platformunk és az NI LabVIEW grafikus rendszertervező szoftverünk alkotta eszközkészlet kiválóan alkalmas ilyen jellegű rendszerek prototípusának megalkotásához" ― állítja James Kimery, a National Instruments rádiófrekvenciás és kommunikációs kutatási ágazatának igazgatója. „Ezen eszközök nélkül egy ilyen rendszer prototípusát nem lehetne praktikusan felépíteni. Felvillanyoz bennünket, hogy a Lundi Egyetem partnereként részt vehetünk a nagy elemszámú, MIMO-átvitellel kapcsolatos kutatásokban és vizsgálatokban, hozzájárulva az 5G rendszerek megalkotásához is."

A nagy elemszámú MIMO

A nagy elemszámú („masszív") MIMO rendszer működése különösen nagy kiterjedésű antennasorokkal rendelkező, akár több száz adó-vevő egységet tartalmazó bázisállomásokon alapul, melyek révén a hálózat kapacitása és megbízhatósága fokozható az eredő csatornateljesítmény mérséklése mellett. A nagy kiterjedésű antennasor által kisugárzott jelszint elvileg kisebb lenne egy adott cellát vagy körzetet besugárzó, egyetlen antenna által leadott teljesítménynél, ugyanakkora vagy akár nagyobb adatsebesség biztosításával. A nagy elemszámú MIMO rendszer számos tudományos értekezés tárgya volt már, de eddig még senki nem próbálta ki az elvet olyan méretű valóságos összeállításon, mint amilyennek a létrehozását a Lundi Egyetem és az NI tervezi.

A Lundi Egyetem

A Lundi Egyetem a környezetünk és az emberiség körülményeinek megértésére, leírására és fejlesztésére törekvő, a világ élvonalába tartozó intézmény. A világ első 100 egyeteme között tartják számon, 47 000 diákja és 7 200 alkalmazottja van. Összetett problémákra és világméretű kérdésekre összpontosít, elősegítve, hogy az újítások és a tudomány eredményei a társadalmat szolgálják. Az egyetemen végzett kutatások nemzetközi viszonylatban is magas színvonalúak, számos területen élvonalbeliek. A Villamosmérnöki és Informatikai Tanszék kutatócsoportja az együttműködő partnereivel együtt úttörőnek számít a nagy elemszámú MIMO-rendszerek területén végzett kutatásokban.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény