FőoldalRendszerintegrátorKézben tartott üzem
2014. március 14., péntek ::

Kézben tartott üzem

Adatokból tudás – bárhol, bármikor. Folyamatirányítási, -automatizálási, vagy akár termeléskövető rendszerekben mára már számos lehetőség nyílt arra vonatkozóan, hogy a felhasználók okostelefonjuk vagy táblagépük segítségével lássák, hogy mi folyik az üzemben és a termelésben. Hazánkban 2013 végére valószínűleg elértük a 2,5 millió okostelefon-használót, így ma már minden adott ahhoz, hogy szó szerint a kezünkben tartsuk üzemeinket és folyamatainkat

Az okostelefonok és táblagépek folyamatirányításban és termelésben történő alkalmazására vonatkozóan alapvetően háromféle módon tekinthetünk:

  1. Egy adott folyamatban keletkező riasztásról kaphatunk azonnali információt. Nem kell látnunk magát a folyamatot, nem kell ott ülnünk a központi felügyeleti teremben, és egész nap a monitort néznünk, a fontos információt, azaz a riasztást megkapjuk a telefonunkra. Így azok az operátorok, akiknek a felelőssége a riasztásokra reagálni, mindig kézhez kapják az információt, és biztosak lehetnek afelől, hogy a főnökük is tud mind a riasztásokról, mind a rájuk adott válaszról.
  2. Bárhonnan ránézhetünk a folyamatainkra, mert a hordozható eszközünket használhatjuk HMI-nek. Ez különösen hasznos akkor, ha karbantartás vagy hibaelhárítás esetén távol vagyunk a HMI-től, például, ha valamilyen alkatrészt kell cserélni, vagy akár csak egy szelepet meghúzni, akkor a karbantartó rögtön látja a telefonján, hogy helyreállt-e a folyamat vagy sem.
  3. Üzemvezetők, termelésvezetők, minőségvezetők számára ma már elérhető olyan MES-rendszer, amelyben a termelés aktuális állapotát lehet követni: darabszámokat, minőségi paramétereket, állásidőt vagy akár átfogó készülékkihasználtságot (OEE — Overall Equipment Effectiveness). Ha a felhasználónak minden információ a zsebében van, akkor biztosan megalapozott döntéseket tud hozni. Megalapozott döntésekkel pedig a folyamatok racionalizálhatók, a veszteségek minimalizálhatók, amely tökéletes összhangban áll a ma széles körben elterjedt lean- és kaizenfilozófiákkal.

Most pedig tekintsük át, hogy a felhasználók számára milyen megoldások érhetőek el egy karnyújtásnyira!

Valós idejű üzemi információ bárhol, bármikor

Piacvezető riasztáskezelés

A WIN-911 egy valós idejű riasztáskezelő szoftver, a már meglévő HMI/SCADA felügyeleti, illetve vezérlőrendszerekhez kapcsolódik, és figyelmezteti az operátorokat, folyamatmérnököket, üzemvezetőket és más munkatársakat a problémákra és azok körülményeire. Ennek segítségével az operátorok azonnal információt kaphatnak a hibákról, amelynek eredményeképpen képesek azokat a lehető legrövidebb időn belül kiküszöbölni, és ahelyett, hogy egész nap egy monitor előtt ülnének, lényegi munkát végezhetnek, hiszen a rendszer automatizálja a riasztásokat és azok kezelését.

A WIN-911 világszinten piacvezető riasztáskezelő szoftvernek számít, és közvetlen adatkapcsolatot valósít meg olyan HMI/SCADA-rendszerekkel, mint például a GE Proficy iFIX és Cimplicity, a Rockwell FactoryTalk és a Wonderware InTouch. Ez azt jelenti, hogy az említett gyártók felügyeleti rendszereivel gyakorlatilag minimális ráfordítással integrálható. Ezen túlmenően az OPC és DDE kapcsolódási képesség által gyakorlatilag bármilyen felügyeleti rendszerhez képes kapcsolódni.

A WIN-911 számos riasztási platformot támogat a vonalas telefontól az SMS-riasztáson át az okostelefonos alkalmazásokig. A Mobile-911 a WIN-911 rendszernek egy olyan modulja, amelyet kifejezetten okostelefonokra és táblagépekre fejlesztettek ki, támogatja az Apple iOS-t (iPhone és iPad), az Androidot és a Blackberry eszközöket is. A Mobile-911 segítségével nemcsak a riasztások kezelése egyszerű, hanem egyetlen gombnyomással lehetővé teszi a nyugtázást és a riportok lekérdezését is.

Riasztás-kezelés iOS-ra, Androidra és BlackBerryre

Egy ilyen rendszer elengedhetetlen olyan folyamatok, illetve termelés esetén, amikor:

  • kritikus, hogy milyen gyorsan kapunk információt a hibákról, és milyen gyorsan hárítjuk el azokat,
  • ha három műszakban megy a termelés, és az éjszakai műszakban dolgozó operátor egész éjszaka unatkozik, és ha mégis történik valami, nem képes a hiba elhárítására,
  • ha több üzemet tartalmaz a telephely, és sokat kell gyalogolni az épületek között, mint például nagyobb gyógyszergyárak esetén, vagy nagy távolságokat kell megtenni, mint például víz- és szennyvízkezelési rendszerek esetén.

groov – egy mobil HMI

A groov a rendszerintegrátorok megvalósult álma: egy olyan csomag, amely mindent tartalmaz, ami szükséges ahhoz, hogy automatizált rendszereket felügyeljünk, operátori felületeket készítsünk, és azokat bármely böngészőn, eszközön és képernyőméreten megjelenítsük. A groov egy elsősorban okos­telefonokra és táblagépekre fejlesztett webes alkalmazás, amely forradalmi változást nyújt a HMI-k területén: elképesztően könnyű használni, hiszen kódolás nélkül, percek alatt lehet fejleszteni. A groov használatához nem kell letölteni semmilyen segédprogramot vagy bővítményt: nem kell se Java, se Silverlight, se Flash. Csak meg kell nyitni egy modern böngészőt, például Firefoxot, Safarit vagy Chrome-ot, és már látható is a HMI. Hihetetlenül hangzik, de igaz: minden eszközön fut, ami modern böngészőt használ, egészen az iPod touch-tól kezdve bármely gyártó okostelefonján, tabletjén át a nagy kép­ernyős televíziókig. A képernyőméret nem befolyásolja a groov használatát, minden automatikusan igazodik az adott eszköz kép­ernyőméretéhez: grafikák, gombok, címkék, képek, élő videók, trendek.

A groov HMI bármilyen eszközön fut

A groov kapcsolódhat ipari automatizálási (pl. GE IP Proficy, Allen-Bradley, Modbus, ABB, Wonderware stb.), épületautomatizálási (Honeywell, BACnet stb.) vagy energiaelosztási rendszerekhez (pl. DNP3, IEC); mindenhez, amit a KEPServerEX kommunikációs platform támogat.

groov – a mobil HMI

A groov új dimenziót nyitott a mobilalapú távfelügyeletben. Számos referencia bizonyítja világszerte, hogy a groovnak nemcsak a klasszikus értelemben vett folyamatirányításban (gyártás, víz- és szennyvízkezelés stb.) és az épületfelügyeletben, hanem minden olyan alkalmazásban létjogosultsága van, ahol az azonnal elérhető információ megkönnyíti a felhasználó életét. A költséghatékonyság nemcsak a készülék és a szoftver — magyar viszonylatban is megfizethető — árában rejlik: maga a konfigurálás annyira gyors, hogy nagymértékben csökkennek a fejlesztési költségek, ráadásul az operátori interfész is már a zsebünkben van, így arra sem kell költeni, továbbá a szállítási határidő is nagymértékben lerövidül. Így akár középületekben, éttermekben, egyetemeken is kiválóan összefoghatjuk vele a különböző tűzjelző, HVAC és más felügyeleti rendszereinket, és a fontos információkat mindig a kezünkben tarthatjuk. A groov szinte bárhol használható:

  • nem kell visszaballagni a számítógéphez egy szelep vagy más eszköz leteszteléséhez,
  • a gyártósor mellett dolgozók láthatják a tévén, hogy hány darabbal gyártottak többet az előző műszakhoz képest,
  • láthatunk és ellenőrizhetünk távoli vagy veszélyes helyen található eszközöket, és olyan helyeket, ahova nem lehet belépni, vagy nem lehetséges a hálózati kábelezés.

Adatokból tudás – bárhol, bármikor

A Real-time Operational Intelligence (RtOI) a GE Intelligent Platforms megoldása, amely a fokozott biztonsági elvárások mellett pár másodperc alatt áttekintést ad az eszközök állapotáról. Alkalmazható minden olyan területen, ahol a dolgozók nem helyhez kötötten dolgoznak egész nap, hanem olykor szükség van kimenni a gépekhez, épületek vagy telephelyek között mozogniuk. Ajánlott még a vezetők részére, akik ezzel a megoldással munkaidő után, étteremben ülve vagy focimeccs közben is ellenőrizhetik, hogy minden rendben megy-e az üzemben. Ne feledjük: maga a tény, hogy a főnök mindig, mindent lát, képes megelőzni vagy legalábbis csökkenteni a problémás helyzetek kialakulását!

Az RtOI hierarchikus struktúrába sorolja az összes telephelyet, részleget és gépet. Az egyes hierarchikus szintekhez KPI-ket, riasztásokat és hatékonysági adatokat rendelhetünk, így a navigáció is leegyszerűsödik, és a gyár modelljében bárhol is vagyunk, rögtön láthatjuk, hogyan teljesít az adott gép vagy gépcsoport. Sőt, az alkalmazás a gépekről gyűjtött adatok alapján képes előrejelezni, ha a jövőben valamilyen meghibásodás fog történni.

A modell felépítését az erre megalkotott S95-ös szabvány alapján végezhetjük el. Ahogy azt a tablet-használók jogosan elvárják, a kép­ernyőkön könnyedén el lehet igazodni, minden valós idejű, gyorsan reagál, egy-egy bökéssel a képernyő átalakul, hogy csak a fontos információk jelenjenek meg. Így például helyben megjeleníthetjük vagy elrejthetjük az egyes KPI-khez tartozó trendeket, lekérhetjük a hatékonysági adatokat, vagy riasztási analízist kérhetünk. Minden géphez hozzárendelhetünk OEE-mutatókat is, melyeket a szerver számít ki a gyűjtött adatok alapján. Természetesen ennek a rendszernek is a része a riasztások kezelése: a figyelmeztetések területek szerint összegezve jelennek meg, és ikon jelzi, hogy mennyire sürgős a beavatkozás (az ANSI/ISA-18.2-2009 alarm menedzsmentszabvány alapján).

Biztonság

A hordozható eszközök egyben újabb biztonsági kockázatokat is hordoznak magukban. Az RtOI ezért több oldalról is védi magát az illetéktelen felhasználókkal szemben, hiszen azok csoportokba és osztályokba sorolhatók, a csoportokra, az osztályokra vagy a felhasználókra pedig egyedileg meghatározhatjuk, hogy ki mihez férhet hozzá. Azt is megadhatjuk, hogy írási vagy csak olvasási joga van-e valakinek. Ezen túlmenően a géptől való földrajzi távolság függvényében a hozzáférés változtatható, továbbá semmilyen tartalom nincs a mobileszközön eltárolva, ezért lopás esetén a tárolt adatok nem kinyerhetők.

Geo-intelligencia

Talán a legnagyobb különlegessége a rendszernek, hogy GPS-koordináták alapján is számon tartja a gépeket és a felhasználókat is. Ezeket alkalmazva biztonsági zónákat határozhatunk meg, az egyes régiókban pedig letilthatunk bizonyos funkciókat, például egy felhasználót az adatok bevitelétől, ha nincs az üzem 50 méteres körzetében, és teljesen láthatatlanná tehetjük az adatokat 5 kilométeres távolságon túl. A biztonság garantált.

Távoli elérés

A gyár területén a WiFi-hálózatot használva könnyen elérhetővé teheti az IT az alkalmazást. De mi történik, ha nem vagyunk az intraneten? A válasz egyszerű: VPN. Ha VPN-nel betárcsázunk az intranetre, az eszköz úgy viselkedik, mintha bent lennénk a gyár területén. A GPS-es helymeghatározás ekkor is működik, tehát a távoli hozzáférés szükség szerint korlátozható.

A lehetőség adott...

A felhasználók számára tehát számos lehetőség kínálkozik arra vonatkozóan, hogy mobileszközeiken a lehető leggyorsabban érhessék el a szükséges üzemi információt. Az, hogy a fentiek közül melyik megoldás a legmegfelelőbb, függ a folyamat jellegétől és a felhasználó felelősségi körétől is.

Vegyen részt a Com-Forth Kézben tartott üzem Adatokból tudás – bárhol, bármikor szemináriumán!

A Com-Forth Ipari Informatikai Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény