FőoldalRendszerintegrátorShell: több tízmillió dollárnyi érték a big data-ból
2013. november 25., hétfő ::

Shell: több tízmillió dollárnyi érték a big data-ból

Az energetikai vállalat a SAS előrejelző karbantartási eszközével fokozza olaj- és gázkutatását, -kitermelését

A big data trendet jellemző hatalmas mennyiségű, gyorsan keletkező, változatos adatokkal számos iparág szervezetei szembesülnek. Analitikai eszközök segítségével a Shell energetikai cég amerikai kutató és kitermelő egysége is nagy adatmennyiségeken végez elemzéseket. Az így kinyert információkat többek között az ásványianyag-lelőhely kutatást érintő megalapozott döntésekben, a jó minőségű energiahordozó-források lokalizálására, illetve a költségek csökkentésére és a környezeti hatások mérséklésére használják fel.

A Shell a SAS előrejelző karbantartási szoftvere segítségével növeli berendezései élettartamát és üzemidejét, amely a fokozott gáz- és olajkitermelésnek köszönhetően több tízmillió dollárnyi értéket is jelenthet a vállalat számára. A Shellnél a működés minden területét érinti az analitika, amely a hatékonyság és az eredményesség növelésében támogatja a vállalatot.

„Hatalmas mennyiségű valós idejű adatot elemzünk annak érdekében, hogy növeljük a folyamataink és az eszközeink hatékonyságát, teljesítményét és megbízhatóságát. Amikor a SAS szoftver teljesítmény-kiesést jelez, gyorsan megállapíthatjuk az okát, megvizsgálhatjuk a rendszert, és megelőzhetjük vagy enyhíthetjük a kritikus üzemeltetési zavarokat. A SAS kiiktatja a találgatásokat az üzleti folyamatainkból." - emelte ki Tom Moroney, a Shell amerikai upstream üzletágának földtudományi és technológiai fejlesztésekért felelős vezetője.

A Shell mérnökei arra használják ezeket az analitika segítségével nyert információkat, hogy javítsák a vállalat legújabb olajfúró és -kitermelő úszó platformjának, a Mexikói-öbölben lévő Perdido-nak a teljesítményét. A mintegy 3000 méternyi vízréteg és további 2700 méternyi iszap-, só- és sziklaréteg alatt egy Houston méretű mező található, amely akár napi 130.000 hordó kitermeléséhez elegendő olajat és földgázt tartalmaz.

Az energiaiparban a működési adatokon túl a fogyasztási adatok elemzése is értékes összefüggésekre világíthat rá. Ilyen adatokat szolgáltathat például egy intelligens elektromos hálózat, amikor a fogyasztó felkapcsolja a lámpát, vagy beindítja a légkondicionáló berendezését.

„A big data korszakban elvárás az energetikai cégek felé, hogy jobban megértsék az ügyfeleiket, és megfontoltabban használják fel az erőforrásokat. A vállalatok ezeket a célokat fejlett analitikai eszközök segítségével valósíthatják meg, például előrejelző és optimalizáló, valamint integrált adatmenedzsment megoldásokkal." - mutatott rá Tao Hong professzor, az Észak-Karolinai Egyetem charlotte-i Energiatermelési és Infrastruktúra Központjának munkatársa.

Az üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások piacvezető szállítójának számító SAS megoldásait több mint 500 energetikai vállalat alkalmazza világszerte. Például az osztrák OMV Solutions GmbH és az Essent Belgium NV a SAS vizuális adatfeltáró eszköze, a SAS® Visual Analytics segítségével elemzi a fogyasztási trendeket, azonosít mintákat a keresletben, célozza meg az ügyfélszegmenseket, és kezeli proaktívan eszközei teljesítményét. Egyesült államokbeli, dél-afrikai, portugál, olasz, új-zélandi és kínai közszolgáltatók, valamint olaj- és gázipari cégek szintén ezzel a szoftverrel elemzik az intelligens hálózatból származó, illetve a szenzorokból érkező és a fogyasztói magatartással kapcsolatos adatokat, hogy fejlődési lehetőségeket azonosíthassanak, és precíz döntéseket hozhassanak.

A SAS honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény