FőoldalRendszerintegrátorMitsubishi MELFA WORKS robotszimulátor
2013. november 04., hétfő ::

Mitsubishi MELFA WORKS robotszimulátor

A Mitsubishi Electric szoftverével akár 8 robot mozgása tanítható be és szimulálható Solidworks® 3D CAD-környezetben

Mitsubishi robotok betanítása

A robotok betanítása olykor időigényes feladat, ha a szükséges betanítandó térbeli pontok száma nagy. Már 40-50 pont betanításához is rendkívüli türelemre és odafigyelésre van szükség. A Mitsubishi Electric robotjai könnyedén betaníthatók betanítópanel (teaching box) segítségével, azonban egyes feladatoknál jól jöhet némi szoftveres segítség.

A MELFA WORKS 4

1. ábra. A Mitsubishi robotszimulátora a CAD-szoftverben élvezhető valamennyi funkcióval együttműködve komplex rendszerek szimulációját és építését teszi lehetővé. A kiválasztott megfogóval a pontok betanítása és a robot néhány egér­-kattintással elvégezhető
A Mitsubishi Electric MELFA WORKS szoftvere egy robotszimulációs programcsomag. A szoftver egy beépülő komponens (1. ábra) a jól ismert SolidWorks® 3D CAD-fejlesztőrendszerhez, amely képes együttműködni a Mitsubishi robotprogramozó szoftverének (RT Toolbox2) szimulátorával is. A fejlesztőeszközök együttműködésével elvégezhető egy teljes robotcella működésének — akár 8 robot és környezetének — szimulációja, az esetleges ütközési lehetőségek felkutatása, és speciális mozgásgörbék elkészítése.

Alkalmazási példák

2. ábra. A betanított útvonal és a kiválasztott él közötti távolság és az orientáció iránya egyszerűen és rugalmasan állítható. A betanított útvonalak és pontok csoportba rendezhetők és közvetlenül valós robotprogramban felhasználhatók
Egy 3D CAD-modell felületi elemeiből mozgásgörbék vagy pontsorozatok nyerhetők ki. Így bonyolult felületű termékeknél vagy gyakori típusváltásnál a szoftverrel a betanítás felgyorsítható. (2. ábra) A CAD-modellből generált 3D-útvonal mentén lehetséges például:

  • ragasztóanyag-felvitel,
  • polírozás, profilmarás, sorjázás,
  • vízsugaras vágás, műanyag vágása,
  • lézeres hegesztés,
  • speciális jelek felvitele felületre,
  • gyors prototípus-készítés.

Egyes alkalmazásoknál célszerűbb az alkatrészt mozgatni, megforgatni egy fixen telepített fej (pl. sorjázó, ragasztóadagoló stb.) előtt. A robotmozgás betanítása ilyen esetben is lehetséges.

Funkciók

A tervezés korai fázisában a robot mozgatható a készülő környezetben, és a robot „hatósugarának" ellenőrzésén túlmenően optimalizálható a perifériák elhelyezkedése, elrendezése. A Mitsubishi robotok beépített opciók nélküli tulajdonsága, hogy 8 kiegészítő szervotengely vezérlésére alkalmasak közvetlenül robotprogramból. A tengelyek közül 2 választható a robot munkaterének bővítésére. A robot építhető ún. X-Y asztalra, amely szimulálható a MELFA WORKS szoftvercsomaggal.
A szoftverben több megfogó is definiálható, így az automatikus megfogócsere is modellezhető.
Használatra kész alkalmazás fejleszthető a Mitsubishi RT Toolbox2 robotprogramozó szoftverével együttműködve, hiszen a szimulátor már a megtervezett alkalmazásban modellezi a működést. A valós és szimulált környezet közötti különbségek megszüntetésére, áthidalására kalibrációs pontok kijelölésével és betanításával van lehetőség. Az elkészült programok néhány kattintással valós robotokba tölthetők. Az elkészült modell szimulációjáról videofelvétel készíthető, növelve a fejlesztők reprezentációs erejét egy tervprezentációnál. Videoszimulációról és az alkalmazásról: melfaworks.meltrade.hu

Az integrált rendszer előnye

A Mitsubishi Electric teljes PLC-, HMI-, mozgásvezérlő- és robot-termékpalettájának valamennyi eszköze egyetlen szoftvercsomaggal (iQ Works) programozható és szimulálható. A MELFA WORKS szoftvercsomag ebbe a rendszerbe illeszkedik be, lehetőséget teremtve a gépész és programozótervezők munkájának hatékony összehangolására.

A Meltrade Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény