FőoldalRendszerintegrátorLED-fényforrások a fertődi Esterházy-kastély barokk termeiben
2013. április 29., hétfő ::

LED-fényforrások a fertődi Esterházy-kastély barokk termeiben

A Verbatim bejelentette, hogy nagy teljesítményű LED-fényforrásai immár a világhírű fertődi Esterházy-kastélyban is megtalálhatóak. Az új világítási technológiára való átállás jelentősen lecsökkenti a kastély energiafelhasználását és az ehhez kapcsolódó költségeket. A lépés ugyanakkor a látogatás élményére is pozitív hatással van illetve a rendkívül értékes műalkotásokat is megvédi

A kastély évi 23 000 euro megtakarítást ér el a Verbatim LED-fényforrásokra való átállással, napi 10 óra világítással és az áram átlagos európai árával (0,17€/KWh) számolva

Évi 80 000 látogatójával a fertődi Esterházy-kastély Európa egyik legnagyobb és legszebb barokk épülete. Egy átfogó felújításnak köszönhetően az Esterházy Fényes Miklós által a tizennyolcadik században építtetett ikonikus kastély újra régi fényében ragyog.

Az újjáépítés során a tavalyi évben a világításra helyeződött a hangsúly, mikor a kastély vezetősége úgy döntött, hogy az épületben található hagyományos és halogén fényforrásokat a Verbatim modern LED-fényforrásaira cserélik. A projekt meglehetősen ambiciózus tekintve, hogy a kastélyban 126 szoba és terem található, amelyek közül többet hatalmas és gyönyörű kristálycsillárok világítanak meg.

A világítás megújítása sikeresen megtörtént a kastély 20 kiállítótermében, 12 lakosztályában és az azokat összekötő folyosókon és hallokban. Érdemes megemlíteni, hogy Verbatim LED-fényforrások biztosítják a világítást a hercegi és a hercegnéi lakosztályban és a zeneteremben is, ahol a híres osztrák zeneszerző Joseph Haydn először mutatta be számos klasszikus zeneművét.

Több mint 1250 LED-gyertyafényforrás és 200 szpotlámpa let telepítve a kastélyban

Egyedül a kristálycsillárokban történő fényforráscsere folyamán 1250 hagyományos fényforrást cseréltek le LED-ekre, emellett 200 cseppizzót és számos szpotlámpát is kicseréltek a projekt folyamán. A korábbi izzókhoz képest a 3,7 wattos LED ötödakkora energiafelhasználás mellett mintegy 90 lumenes fényerőt biztosít. Nem kevésbé fontos, hogy ezek az fényforrások harmincszor annyi ideig, akár 30 000 óráig képesek világítani, ami a csereköltségeket is drámaian csökkenti. A magas szintű energiahatékonyság és a hosszú élettartam mellett az új fényforrások fényereje állítható, több világítási szöggel is kaphatóak és 2700K és 3000K közötti meleg fehér fényt biztosítanak.

A Verbatim LED-gyertyafényforrások teljesen kompatibilisek a csillárok foglalataival

A világítás rendkívül komoly szerepet játszik, ha a látogatók komfortérzetéről és elégedettségéről van szó. Egy élvezhetőbb és komfortosabb kiállítótér növelheti a látogatás idejét, a helyszínen elköltött pénz összegét, az újralátogatások számát és jó hírét kelti a helynek. Bár a LED-re való átállás elsőre nem mindig tűnik fel, néhány helyiségben sokkal puhább, kellemesebb megvilágítást kapunk.

Külön figyelmet szenteltek a csere során kastély ovális alapterületű kápolnájának, amelynek falán egyedi falidíszek és gyönyörű freskók találhatóak. A Verbatim LED fényforrásoknak köszönhetően az érzékeny műalkotásokat sem infravörös, sem UV-sugárzás nem éri, fényük pedig egyenletesen oszlik el azokon, a lehető legjobbá téve megtekintés élményét.

A kastély fényes jövőnek tekint elébe a Verbatimnak köszönhetően

Eszterháza vezetősége elégedett a Verbatim LED-es világításra való átállással. „A világítás modernizálásának köszönhetően jelentős összeget takarítunk meg éves szinten, amit a kastély fenntartására és látogatóknak nyújtott szolgáltatások fejlesztésekre fordíthatunk. Jó érzés tudni, hogy a barokk termek jelentősen kisebb szénlábnyom mellett is ugyanúgy ragyognak mint eddig bármikor,"kommentálta az eseményt Dobó Ágota, elnökhelyettes, az Eszterháza projekt vezetője.

„Komoly megtiszteltetés és kihívás volt, hogy egy ilyen jelentős történelemmel rendelkező helyszín számára biztosíthattunk energiatakarékos és hatékony világítási megoldást," nyilatkozta Jeannine Chrobak-Kando a Verbatim EUMEA LED-üzletágért felelős üzletfejlesztési vezetője. „A Verbatim újra bebizonyította, hogy nagy teljesítményű és megbízható világítási megoldásai a legjobbak ilyen magas presztízsű helyek számára, mint az Esterházykastély. Ebben bárki teljesen biztos lehet, köszönhetően anyavállalatunk a Mitsubishi Chemical szakmai hátterének, amelyet 50 év tapasztalata alapoz meg a világítástechnika területén."

 

A Verbatim kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény