FőoldalRendszerintegrátorÚjabb mérföldkő a HVDC technológiában
2013. április 24., szerda ::

Újabb mérföldkő a HVDC technológiában

Újabb technológiai mérföldkőhöz érkezett az ABB: a közelmúltban üzembe helyezte negyedik generációs HVDC Light energiaátviteli rendszereit. Ezzel az újításával a ±320 kV-os feszültségű, HVDC alkalmazásoknál használt feszültségforrásos átalakítók (VSC) új rekordját állította fel. A jelenleg beépített maximális feszültség szint ±200 kV, amely szintén az ABB nevéhez köthető. Az új innováció 50 százaléknál nagyobb mértékben növeli a villamos energia átviteli kapacitást, miközben az egyes átalakító állomások átviteli vesztesége 1 százalék alatt marad

A HVDC Light átalakító állomást Észak-Németországban, a holland-német tulajdonú TenneT átviteli rendszerirányító társaság Dörpen West alállomásán helyezték üzembe. Ez az állomás a DolWin1 átviteli kapcsolat fogadó pontja, amely az északi-tengeri szélfarmok által előállított 800 MW mennyiségű villamos energia betáplálását végzi az európai átviteli rendszerbe. Az állomás mostantól az új rekordnak minősülő ±320 kV-os feszültségszinten üzemel.

Az előrelépés az átalakítók technológiai fejlesztésének, az újfajta szelepkoncepcióknak, a félvezetők teljesítménynövelésének, valamint a továbbfejlesztett szabályozási rendszereknek köszönhető. Az újítás további motivációt jelent majd a multi-terminál rendszerek és a csatlakozó HVDC hálózatok fejlesztésében, ahol az ABB a közelmúltban a hibrid HVDC megszakító továbbfejlesztésével jelentős technológiai ugrást hajtott végre.

„Legutóbbi eredményünk is megerősíti vezető pozíciónkat a HVDC technológia területén, illetve elkötelezettségünket a területen jelenleg folyó fejlesztéseink iránt" - nyilatkozta Hanspeter Faessler, az ABB Hálózati Rendszerek üzletágának vezetője. „Az ABB a HVDC rendszerek kulcselemeit képező átalakítók, nagyfeszültségű vezetékek és félvezetők gyártási kapacitásának köszönhetően egyedülálló pozícióval rendelkezik ebben a szektorban."

Közel 60 évvel ezelőtt az ABB elsőként fejlesztette ki a HVDC technológiát, és kiépített egy robusztus, világszerte több mint 90 HVDC projektből álló bázist, amelynek teljes átviteli kapacitása meghaladja a 95.000 MW-t. A HVDC Light a HVDC átvitel egy olyan formája, amellyel megoldható a földalatti és tenger alatti villamos energia átvitele. A több mint 20 átalakító állomás telepítésével az ABB piacvezetőnek számít ezen a területen.

A HVDC Light a legjobb megoldást jelenti a nagytávolságú földalatti és víz alatti villamos energia vezetékek és csatlakozások alkalmazásában. A technológiát mind gyakrabban használják az energia átvitel és -felhasználás legváltozatosabb területein, például a szárazföldi vagy tengeri szélenergia integrálásakor; szigetek, tengeri olaj- és gázfúrótornyok szárazföldről való ellátásánál; városközpontokban való betáplálásoknál, ahol a helyigény jelentős korlátozó tényező, valamint a gyakran tengeren keresztül csatlakoztatott, határokon átívelő rendszer-összeköttetések esetében. A technológia hálózati szabályzatoknak megfelelése lehetővé teszi a megbízható hálózati összeköttetéseket, alkalmazási területtől függetlenül.

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény