FőoldalRendszerintegrátorTápegységek kiválasztásának néhány szempontja
2012. december 21., péntek ::

Tápegységek kiválasztásának néhány szempontja

A hálózati tápegységek kiválasztása során nem szabad figyelmen kívül hagyni az alábbi öt fontos szempontot sem

Az ipari és vezérlési alkalmazásokban felhasznált tápegységek kiválasztása során gondosan figyelembe kell venni az üzemi környezetet és a terhelés jellegét. Alábbiakban felsorolunk néhány olyan szempontot, amit gyakran figyelmen kívül hagynak a kiválasztás során. A témakörök végénél megadott elérhetőségen részletesebben is lehet tájékozódni az adott témáról

Üzemórák száma
Gyakran előfordul, hogy napi 24 órás, heti 7 napos üzemre is olcsó tápegységet választanak ki. Ez kis dolgokban takarékos, de nagy dolgokban pazarló gyakorlat, mivel az olcsó tápegységek olcsó alkatrészekből (kondenzátorok, aktív elemek, ventilátorok stb.) készülnek, amelyek állandó üzemre alkalmatlanok. Ezeknél az alkalmazásoknál a legjobb megoldás egy ipari környezetre méretezett tápegység kiválasztása, amelyre a gyártó 5 év vagy annál hosszabb garanciát nyújt. A garanciaidő jó tájékozódási pont arra vonatkozóan, hogy milyen alkatrészek kerültek beépítésre a tápegységbe.
power-topics.blogspot.hu/2009/03/why-pay-more-for-power-supply-with.html
power-topics.blogspot.hu/2009/02/power-supply-considerations-for.html
power-topics.blogspot.hu/2010/07/did-my-power-supply-fail-or-just-wear.html

Csúcsterhelések
Az ipari és vezérlési alkalmazások gyakran tartalmaznak motorokat, tekercseket, szivattyúkat stb. Ezeknek a fogyasztóknak a bekapcsolási áramigénye általában magasabb, mint a nyugalmi áramfelvételük. Ennek az igénynek a kielégítésére választható egy nagyobb teljesítményű tápegység vagy olcsóbb megoldásként egy csúcsteljesítményre méretezett tápegység.
power-topics.blogspot.com/2010/10/damaging-power-supplies-with-repetitive.html

Környezeti hőmérséklet
A tápegységek legnagyobb „gyilkosa” a meleg. A működésével együtt járó veszteségek miatt minden tápegység hőt termel, ezért hűtést igényel. Ez hűtőbordákkal, természetes légáramlással, forszírozott hűtéssel vagy ezek kombinációjával érhető el. Bármely hűtési megoldás kerül is alkalmazásra, a berendezés méretezése során különös figyelmet kell fordítani a környezeti hőmérsékletre.
power-topics.blogspot.com/search/label/Convection%20Cooling

Korrozív vagy poros környezet
Forszírozott hűtésű tápegységek korrozív vagy poros környezetben történő alkalmazása esetén tervezett karbantartási programot kell meghatározni a levegőszűrők tisztítása és a ventilátorok kicserélése céljából, mivel ezek csapágyai vagy perselyei ilyen feltételek mellett gyorsabban tönkremennek. Ilyen környezeti adottságok esetén ésszerűbb a ventilátorok nélküli, hűtőbordán keresztül hűtött, vagy természetes légáramlást felhasználó tápegységek alkalmazása.
power-topics.blogspot.com/search/label/Conduction%20Cooling

Hálózati zavarok
A hálózati tápegységek többsége tartalmaz hálózati zavarszűrőt. Ezeknek a beépített zavarszűrőknek az a szerepük, hogy meggátolják vagy csökkentsék a tápegység által generált zajok kijutását a hálózatra, illetve megvédjék a tápegységet a hálózatra csatlakozó egyéb berendezések által keltett zajoktól.
Vannak olyan helyszínek, ahol a hálózaton lévő zaj annyira magas, hogy kiegészítő szűrésre van szükség. Ezekben az esetekben célszerű egy külső zajszűrő alkalmazása a tápegység bemenetén. A tápegységgyártók többsége segíteni tud a felhasználóknak a megfelelő zajszűrők kiválasztásában.
power-topics.blogspot.hu/2008/05/choosing-input-emi-filter-for-power.html

Az Energom Elektronikai Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény