FőoldalRendszerintegrátor50 ezer eurós költségcsökkentés az Eaton megoldásaival
2012. október 26., péntek ::

50 ezer eurós költségcsökkentés az Eaton megoldásaival

Az Eaton UPS rendszereinek segítségével a svédországi Royal Institute of Technology (KTH) jelentősen növelte energiahatékonyságát és csökkentette energiafogyasztását. A számítások szerint az intézet akár 50 ezer eurót takaríthat meg évente az Eaton rendkívül fejlett szünetmentes tápegységeinek köszönhetően

A KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) Svédország legnagyobb műszaki egyeteme, melynek nagy teljesítményű adatközpontjában (PDC) található Észak-Európa egyik legerősebb számítógépe - a Cray fejlesztéseire épülő szuperszámítógép kapacitása 305 teraflop. A központ web- és adattároló szerverei a hét minden napján napi 24 órában szolgálják ki a mintegy 20 ezer hallgató és kutató igényeit.
Mivel az energiafelhasználás környezetvédelmi és gazdasági szempontból egyaránt nagyon fontos a KTH számára, az egyetem úgy döntött, hogy megoldást keres az energiaellátás és a hűtés költségeinek csökkentésére, természetesen a megbízhatóság veszélyeztetése nélkül.
"A számítógépközpont energiaköltségei meghaladják az évi egymillió eurót, ezért rendkívül fontos volt, hogy találjunk egy olyan hatékony és gazdaságos megoldást, amely lehetővé teszi számunkra a költségek csökkentését a nagy teljesítmény és a megbízható működés veszélyeztetése nélkül" - magyarázza Gert Svensson, a KTH Számítástechnikai és Kommunikációs Intézetéhez tartozó PDC igazgatóhelyettese. "A UPS megoldás skálázhatósága is fontos volt, hiszen az adatközpont növekedésével párhuzamosan új egységekkel kell majd kiegészíteni a rendszert, mégpedig minél egyszerűbben."

Cél a maximális hatékonyság

A KTH már korábban is alkalmazta az Eaton Power Quality UPS megoldásait, és rendkívül elégedett volt azok megbízhatóságával és teljesítményével. Ezért az egyetem arra kérte a gyártót, hogy segítsen megfelelő megoldást találni az oktatási intézmény energiahatékonyságának növelésére.
"2008-ban 1100 kVA teljesítményű Eaton 9395 modulokat telepítettünk, amelyek azóta is stabilan biztosítják a központ áramellátását" - mondja Svensson. "Ezért természetes volt, hogy újra az Eatonhoz fordulunk tanácsért."
A követelmények meghatározása során az Eaton szorosan együttműködött a KTH-val. "A 9395 rendszert javasoltuk Energy Saver System (ESS) technológiával, mivel ez a megoldás jelentős mértékben javítja az UPS egységek hatékonyságát anélkül, hogy veszélyeztetné a védelmi funkciók működését" - magyarázza Janne Paananen, az Eaton Power Quality Large Systems Group csoportjának menedzsere. "A rendkívül megbízható és rendelkezésre állás szempontjából is kimagasló teljesítményű 9395 hatékony akkumulátorkezelést, beépített redundanciát és a növekvő energiaigények kielégítését is lehetővé tévő, skálázható architektúrát foglal magában."

Az ESS technológia előnyei
A kis helyigényű és energiahatékony Eaton 9395 UPS megbízható tartalék áramforrást és skálázható akkumulátor-teljesítményt biztosít. Az innovatív ESS technológiával kombinálva a 9395 szünetmentes tápegységekkel megfelelő hálózati ellátás esetén akár 99%ra növelhető az energiahatékonyság, hálózati problémák esetén pedig az eredetileg használt, transzformátor alapú UPS egységekhez képest akár 85%-kal csökkenthető az energiaveszteség. Ez azt is jelenti, hogy a befektetés 3-5 éven belül megtérül, mégpedig úgy, hogy nincs szükség kompromisszumra a megbízhatóság terén.
Amikor a hálózati tápellátás feszültségés frekvenciaértéke az elfogadható tartományon belül van, az ESS technológiát alkalmazó UPS egység a hálózatról látja el energiával a fogyasztókat. Ha a hálózati tápellátás paraméterei az elfogadható tartományon kívül kerülnek, az ágazatvezető érzékelő és vezérlő algoritmusoknak köszönhetően az UPS egység kevesebb mint két milliszekundum alatt képes aktiválni a feszültségtranszformátort, és maximális hatékonysággal biztosítja a kritikus fogyasztók folyamatos és megbízható ellátását.
"Jelenleg két 1100 kVA teljesítményű rendszert alkalmazunk ESS technológiával, amely megbízható tápellátást garantál" - mondja Svensson. "Az Eaton szakértői kimagasló színvonalú szolgáltatást nyújtottak számunkra. Nagyon elégedettek vagyunk az új UPS rendszerekkel, amelyek lehetővé tették az energiahatékonyság javítását. Az új megoldásnak köszönhetően várhatóan akár 50 ezer euróval csökkennek energiaköltségeink, ráadásul a rendszer a későbbiekben a nagyobb igényeknek megfelelően bővíthető."

Az Eaton honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény