FőoldalRendszerintegrátorMegoldások az adatközpontok szabadhűtési architektúráinak kiértékelésére
2012. június 14., csütörtök ::

Megoldások az adatközpontok szabadhűtési architektúráinak kiértékelésére

A Schneider Electric bemutatta az adatközpontok tervezői és vezetői számára kifejlesztett ingyenes online eszközét, a Cooling Economizer Mode PUE Calculator-t. A kalkulátor segítségével számszerűsíthetők a különböző hűtési architektúrák által elérhető költségcsökkentési eredmények. A Schneider Electric eszköze rávilágít továbbá, hogy a számos architektúra közül mely nyújt optimális energiafelhasználási hatékonyságot, energiaköltséget és szén-dioxid-kibocsátást egy adott adatközponti helyszínen és informatikai környezetben

Földrajzi elhelyezkedéstől és klímától függően néhány hűtési rendszer évente akár 70%-ot is megtakaríthat a hűtés energiaköltségeiből a szabadhűtési mód alkalmazásával. A szabadhűtési üzemmód az év hidegebb hónapjaiban kihasználja a külső levegő alacsony hőmérsékletét, és ilyenkor a vízhűtők és egyéb hűtőgépek kompresszor nélküli vagy csökkentett módban működnek. Ez az eljárás 15% pont feletti csökkenést eredményez éves szinten az energiahatékonysági mutatóban (PUE - Power Usage Effectiveness).

A Cooling Economizer Mode PUE Calculator hét gyakori hűtési architektúrát hasonlít össze, illetve bemutatja a várható éves PUE-t, energiaköltséget és szén-dioxid-kibocsátást. Az összehasonlításban szereplő hűtési módok között találjuk a hűtött vizes, folyadék- és levegő-hűtésű DX, valamint a szabadhűtés nélküli rendszereket:

  • Vízhűtő hűtőtoronnyal és géptermi teremhűtőkkel
  • Vízhűtő hűtőtoronnyal, köztes hőcserélővel és géptermi teremhűtőkkel
  • Vízhűtő konténer szárazhűtővel és racksor alapú hűtővel
  • DX teremhűtő folyadékhűtésű kondenzátorral és szárazhűtővel
  • Friss levegős szabadhűtés elpárologtatós rásegítéssel
  • Szabadhűtés forgókerekes hőcserélővel és elpárologtatós rásegítéssel
  • Indirekt elpárologtatású hűtés

A felhasználónak a következő adatokat kell rögzítenie a rendszerben: helyszín (ország/város), az adatközpont kapacitása (kW), az informatikai terhelés százalékos aránya, az informatika működési környezete, belépő levegő hőmérséklete, energiaellátás és a világítás állapota. Az eszköz alapesetben a helyi pénznemben adja meg az energiaköltségeket a fogyasztás (kWh) és a CO2 kibocsátás (kg/kWh) arányában, azonban a felhasználó igényei szerint felülírhatja az alapbeállításokat. Az eszköz kimeneti adatai között találjuk az éves csak-hűtési PUE értéket, az éves energiaköltséget (helyi valutában megadva), szén-dioxid-kibocsátást és a teljes, valamint részleges szabadhűtési órák számát, amelyek minden hűtési architektúrához elérhetőek a helyszín függvényében. Az eszköz egy tipizált adatközponti modellel dolgozik, így egy valódi adatközpont paraméterei nagymértékben eltérhetnek az energiaellátás hatásfokától és mértékétől, vagy a használt hűtési eszközöktől függően. Az eszköz kiemelt előnye abban rejlik, hogy az értékelés megmutatja a felhasználóknak a különböző architektúrák teljesítményének egymáshoz viszonyított arányát a megadott helyszínen és konfigurációk mellett.

A modell tartalmazza az ASHRAE's Weather data Viewer 4.0 helyszínfüggő időjárási adatait (2009-es adatok, felhasználása a Fűtési, Hűtési és Légkondicionálási Mérnökök Amerikai Szövetsége engedélyével). A Schneider Electric aktuális telepítési részleteket is tartalmazó energiahatékonysági felmérést kínál továbbá azon vezetők számára, akik egy adott adatközpont aktuális hatásfok adatai iránt érdeklődnek.

A szabadhűtési technológiákról a Schneider Electric további, ingyenesen letölthető tanulmányaiból tájékozódhat:

A Schneider Electric adatközponti termékkínálatáról bővebb információt itt talál.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény