FőoldalRendszerintegrátorEgyre jobban működik az Eaton kiválósági központja
2012. május 25., péntek ::

Egyre jobban működik az Eaton kiválósági központja

Az Eaton finnországi UPS-gyárában 50 esztendeje készülnek szünetmentes áramforrások. Az üzem az EMEA-térség három minőségi áramellátási gyárának egyikeként valamennyi folyamatában zökkenőmentes üzemeltetési eljárásokat társít a kifogástalan rendhez. Cikkünkben bemutatjuk a gyárat és azt, hogy e valódi "kiválósági központ" működése milyen hatással volt az EMEA-térség minden részéből érkező látogatókra

Petri Koskinen üzemvezetőnek igaza van: az Eaton UPS-gyára valóban új szabványokat teremt az iparágban.


A tiszta professzionalizmus otthona

Petri Koskinen üzemvezető
Tulajdonképpen mi történik a gyár falai között? A fő tevékenységet a rendelésre készülő, 8 és 1100 kVA közötti háromfázisú szünetmentes áramforrások gyártása és konfigurálása jelenti az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) ügyfelek különféle igényeinek kielégítésére. A gyár szigorú minőségi szabványokhoz tartja magát az ügyfelek legmagasabb szintű elégedettsége érdekében. Ennek elérését segítik a zökkenőmentes folyamatok, az állandó tökéletesítés és a komoly szakmai tapasztalattal rendelkező dolgozók, akik közül sokan már évtizedek óta a cégnél vannak.
"Ebben az üzletágban a legfőbb ismérv a kifogástalan minőség. Ezt az alaposan megtervezett termékek és gyártási eljárások, a szállítók gondos megválasztása, és természetesen a csúcsminőségű gyártás biztosítja. Speciális irányelveinkkel folyamatosan értékeljük eljárásaink és termékeink minőségét, így biztosítva, hogy a tervezéstől a végfelhasználóig megtett úton végig megmaradjon a kiváló minőség" - fejtette ki Petri Koskinen üzemvezető.

Mint Petri Koskinen üzemvezető elmondta, az elektromosság olyan mindennapos dolog a gyárban, hogy gyakran nehéz tudatosítani, milyen veszélyeket rejt. "Ez az oka annak, hogy dolgozóink folyamatos oktatásban részesülnek az elektromos biztonság terén, és minden látogatóval ismertetjük a biztonsági tudnivalókat, mielőtt a létesítmény gyártási területére lépne. A vizsgálati területeken elektrosztatikus kisülés ellen védő felszerelést, szemvédőt és biztonsági mellényt kell viselni."
A gyár egyúttal az Eaton 3 fázisú megoldásainak is otthona: a specializálódott csoport személyre szabott megoldásokat kínál a komoly tápigényű ügyfelek, például az adatközpontok, illetve bizonyos iparágak, például hajózási és tengeri alkalmazások számára. A csoport kínálatának alapját az átfogó, teljes körű projekttervezési szolgáltatás képezi.
"Egységes egészként kezeljük a projektet, és kínálatunkban minden megtalálható a tervezési stádiumban végzett formális tervezéstől és ellenőrzéstől kezdve a nagy UPS rendszerek saját üzemeinkben történő legyártásán át egészen a helyszíni tesztelésig és üzembe helyezésig - magyarázza Teppo Henttonen, a 3 fázisú megoldások EMEA-térségbeli vezetője. - Erősségünk, hogy teljes, személyre szabott minőségi áramellátási megoldásokat tudunk szállítani, ezek minden részletét biztosítva."
A 3 fázisú megoldások csoport a szolgáltatásai részeként azt az egyedülálló lehetőséget is felkínálja az ügyfelek számára, hogy tanúi legyenek termékeik vizsgálatának. "A gyári átvételi vizsgálatok különösen hasznosak az óriásméretű adatközpontok, légitársaságok, pénzügyi intézmények vagy telekommunikációs szolgáltatók kritikus igényeinek kielégítésére szolgáló, nagyméretű rendszerek esetében. Az ügyfél a legtöbbször IT-szakértőket és döntéshozókat küld berendezései vizsgálatának ellenőrzésére" - meséli Henttonen.
A gyári átvételi vizsgálat az ügyfél konkrét igényeinek megfelelő konfigurációban zajlik. Mivel a terhelési karakterisztikák az igényeknek megfelelően változtathatók, az Eaton vizsgálati csoportja számos kontrollált "ha" forgatókönyvet vizsgálhat meg, pontosan bemutatva, hogyan viselkedik az UPS-rendszer az eltérő körülmények között.
"Az ügyfélnek így jól prezentálhatók az Eaton termékekkel elérhető valós előnyök. Jelenleg maximum 4,4 MVA-ig tudunk ilyen vizsgálatokat végezni."

Az UPS-gyár az Eaton minőségi áramellátással foglalkozó négy EMEA térségbeli kutatási-fejlesztési központja egyikének is otthont ad. A központ az Eaton globális minőségi áramellátás kutatási-fejlesztési szervezetébe tartozik, amelynek az USAban, Kínában, Tajvanon és Franciaországban is működnek csoportjai.

A gyári átvételi vizsgálatok lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy tanúi legyenek termékeik tesztelésének. A gyári átvételi vizsgálat az ügyfél konkrét igényeinek megfelelő konfigurációban zajlik. Mivel a terhelési karakterisztikák az igényeknek megfelelően változtathatók, az Eaton vizsgálati csoportja számos kontrollált "ha" forgatókönyvet vizsgálhat meg, pontosan bemutatva, hogyan viselkedik az UPS-rendszer a különféle körülmények között.

Áramvonalasított anyaggazdálkodás az Eaton Lean gondolkodásával

Lean thinking - a manufacturing philosophy A Lean gondolkodásnak nevezett termelési filozófia, melynek - leegyszerűsítve - az a célja, hogy kevesebb erőforrás felhasználásával több értéket hozzon létre az ügyfelek számára, évek óta szervesen beépült az Eaton UPSgyárának eljárásaiba. A finnországi UPS-gyár jelenleg nyolc Lean eszközt alkalmaz értékáramaiban az ügyfelek hasznára. A folyamat legfontosabb eleme az összes dolgozó bevonása a folyamatos tökéletesítés érdekében végzett munkába.
"Meggyőződésünk, hogy az emberek bevonása jelenti a kulcsot a sikerhez - állítja Petri Koskinen. - Ha a dolgozók fel vannak hatalmazva arra, hogy ők maguk tökéletesítsék a saját munkájukat, és ehhez Lean eszközöket kapnak, akkor végeláthatatlanul érkeznek a gyártási folyamatok még hatékonyabbá tételére vonatkozó ötletek."
Az Eaton értékáram-feltérképezéssel (VSM) - az ajtótól ajtóig tartó gyártási folyamat vizuális megjelenítésének módszerével - indult el Lean útján.
"Az adott VSM rajzának elkészítésével láthatóvá válnak a tökéletesítési lehetőségek. Az aktuális állapot elemzése alapján elkészíthető egy jövőbeli állapotra vonatkozó VSM, tökéletesített anyag- és információáramlással, valamint e célok elérésére irányuló cselekvési tervvel" - folytatja Koskinen.
A Lean eszközök célja a gyártásra vonatkozó tökéletesítések állandó folyamának biztosítása. Az 5S eszközzel nagyon hatékonyan átszervezhetők a gyártóvonalak, minden szükséges tételnek kijelölve a helyét. Minden olyan szerszámot és gyártási elemet el kell távolítani, amelyekre az adott munkaállomáson nincs szükség. A Kanban-tárolókba pontosan annyi alkatrész kerüljön, amennyire az adott gyártási fázis végrehajtásához szükség van, és valamennyi alkatrésznek saját, megjelölt helye legyen.
A következő Lean lépések "5S" - Sort (szükségtelen dolgok eltávolítása), Set in order (elrendezés), Shine (takarítás), Standardise (fenntartás), Sustain (beépítés a vállalati kultúrába) -, valamint "SW" (szabványosított munka) módszerként ismertek.
"Az 5S eszköz segítségével sikerült nagyon hatékonyan átszerveznünk gyártóvonalainkat - hangoztatja Koskinen. - Minden szükséges tételnek megvan a maga megjelölt helye, és az egyes tételek úgy vannak elrendezve, hogy ez hatékony munkafolyamatot tegyen lehetővé, minimalizálva a szerelési hibákat, javítva a ergonómiát és a biztonságot. Minden olyan szerszámot és gyártási elemet eltávolítottunk, amelyekre az adott munkaállomáson nincs szükség.
A munka szabványosításával biztosítani tudjuk, hogy az adott munkát mindenki azonos módon végezze. A szabványosítással szavatolható a jó minőség és hatékonyság, megteremtve az alapokat a további tökéletesítéshez."
Koskinen elmondása szerint ezek a Lean eszközök jól példázzák a Lean gondolkodás mibenlétét: a folyamatos tanulást és tökéletesítést. Az Eaton 2010-ben különösen sokat dolgozott eljárásai szisztematikus tökéletesítésén - és ez a munka megtérült.
"Jól működő Lean és minőségi folyamatainknak köszönhetően a rendeléstől számított 5-21 napon belül le tudjuk szállítani a nagy UPS-rendszereket. Az eljárás az ígért szállítási idők betartását is szavatolja; jelenleg 96 százalékos pontossággal határozzuk meg előre a szállítás idejét. Ráadásul nincs szükségünk pufferraktárra, mivel jellemzően minden legyártott termékünket azonnal elszállítjuk a megrendelőnek. E Lean eszközök eredményeit klienseink is jól látják. A létesítményeinken belüli példás rendet mindig megcsodálják a látogatóink: hogy lehet egy elektromoskészülékgyárban ilyen rend és tisztaság?
Mindent egybevetve, a Lean eszközök segítségével garantálni tudjuk ügyfeleink maximális hatékonyságú kiszolgálását és elvárásaik teljesítését" - teszi hozzá Koskinen.

Környezetvédelmi, biztonságossági és egészségvédelmi kérdések
A gyár munkabiztonsági és környezetvédelmi kérdéseinek megoldására a MESH (Management of Environment, Safety and Health - környezetvédelem, munkabiztonság és egészségvédelem kezelése) program szolgál. Az Eaton saját fejlesztésű MESH programja egységes, globálisan bevezetett rendszert alkot. A benne foglalt jogszabályi előírásokat és legjobb gyakorlatokat az Eaton valamennyi létesítményének be kell tartania. Az Eaton programja megfelel az ISO 14001 szabványnak.
"A program sikerességének elengedhetetlen feltétele a dolgozók bekapcsolódása. Az utóbbi években jelentős előrelépést értünk el a munkabiztonság terén, mivel következetesen foglalkozunk a témával" - hangsúlyozza Petri Koskinen.
Megemlítette továbbá, hogy arra kérték a dolgozókat, a munkabiztonsággal kapcsolatos minden aggodalmukat jelentsék be. Ez azonban nem minden - megoldást is vártak tőlük.
"Ha például valaki megbotlik egy, a padlón futó kábelben, a dolgozók megtehetik a szükséges intézkedéseket, nem kell arra várniuk, hogy a vezetőség oldja meg a problémát. Mindenkit arra biztatunk, hogy éberen figyelje az esetleges kockázatokat, és a "hajszálon múlt" helyzetek megelőzése érdekében jelentse be a munkabiztonsággal kapcsolatos problémákat. Tavaly a 2010-es évhez képes több mint 50 százalékkal csökkenteni tudtuk a munkával kapcsolatos balesetek számát - csupán azzal, hogy odafigyeltünk az alapvető dolgokra."
Ami a környezeti hatásokat illeti, a MESH foglalkozik a legyártott termékek ökológiai lábnyomával és életciklusával, valamint a gyár kibocsátásaival. Koskinen elmondása szerint minden a nyersanyagok és a terméktervezés fenntartható megközelítésével kezdődik.
Létesítményszinten az Eaton folyamatosan dolgozik az energiafelhasználás és a hulladék csökkentésén.
"Az újrahasznosítás szerves részét képezi gyártási eljárásunknak. A gyártási hulladék 95 százalékát újrahasznosítjuk vagy energia formájában felhasználjuk - mondja Koskinen. - Emellett minden dolgozónkat útmutatással látjuk el azzal kapcsolatban, hogyan csökkenthető a hulladéktermelés, és hogyan osztályozhatók helyesen a hulladékok."
Azelőtt rengeteg energiát pazaroltunk a nagy UPS-rendszerek vizsgálatára. A léghűtéses ellenállások a vizsgálat során használt terheléskor a létesítmény számára haszontalan hővé alakították az energiát. Éppen ezért ezt a hőt egyenesen ki kellett vezetni az épületből. Ma már az Eaton olyan elektronikus terhelési technikát alkalmaz, amely újrahasznosítja az energiát a rendszerben, terhelésként használva a módosított UPS-modulokat. Az új terhelési rendszernek köszönhetően csupán a vesztséget kell pótolni a hálózatból felvett energiával. Ennek eredményeképpen a vizsgálathoz szükséges energia mindössze 10 százaléka származik a hálózatból: öt százalék az UPS működéséhez, további öt az elektronikus terhelés biztosításához szükséges.

Az Eaton finnországi UPS-gyára

  • 3 fázisú UPS-rendszerek tervezése, gyártása és vizsgálata
  • Testreszabott megoldások biztosítása adott iparágak számára, például hajózási és tengeri alkalmazásokhoz
  • A minőségi áramellátási termékeket előállító három gyár egyike, mely a négy EMEA-térségbeli minőségi áramellátás kutatási-fejlesztési központunk egyikének is otthont ad
  • Az Eaton 3 fázisú megoldások EMEA térségbeli otthona
  • 1962-ig visszanyúló történet - több mint 250 000 legyártott UPS egységgel a mai napig
  • 10 000 négyzetméter három szinten, 160 dolgozó

Az Eaton honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény