FőoldalRendszerintegrátorNovell megoldás a hazai szuperszámítógépekben
2011. november 03., csütörtök ::

Novell megoldás a hazai szuperszámítógépekben

A Linux rendszer jelentős népszerűségnek örvend a szuperszámítógépek üzemeltetői körében: a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit bemutató Top 500 listán túlnyomó részben (459 gép esetén az 500-ból) Linux alapú megoldások szerepelnek, a 10 legjobb gép közül pedig haton SUSE Linux Enterprise, vagy egy arra épülő operációs rendszer fut

A nemzetközi trendekhez hasonlóan az idén tavasszal átadott pécsi és debreceni szuperszámítógépek is ezeken az alapokon működnek, méghozzá a Novell SUSE Linux Enterprise Server 11-es kiadása fut rajtuk.

Szilárd alap
A SUSE Linux Enterprise Server támogat minden fontos szabványt a nagy sebességű memória és diszkkezeléshez. A megoldás emellett a legjobban skálázható operációs rendszer a piacon lévő termékek között, a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően akár 4096 processzort, 64 TiB memóriát és akár 8 EiB méretű fájlrendszert is támogat.
"Információink szerint az összes Linux disztribúció közül a SUSE Linux a legalkalmasabb a szuperszámítógépes felhasználásra, ezért döntöttünk a Novell megoldása mellett. A nagyobb gyártók is megfelelő támogatást biztosítanak hozzá, emellett hatékony HPC (high-performance computing) eszközök egészítik ki a rendszert" - mondta dr. Stefán Péter, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet alkalmazásfejlesztési és üzemeltetési osztályvezetője. "Eddigi tapasztalataink kedvezőek: a benchmark tesztek során, a gépeken apróbb konfigurálás és finomhangolás után az előírtnak megfelelő eredményeket mértünk."
"Néhány hónappal ezelőtt az IBM szuperszámítógépe, a Watson legyőzte a "Jeopardy!" kvízműsor korábbi két bajnokát. A SUSE Linux Enterprise Servert futtató szuperszámítógép diadala is alátámasztja: a Novell megoldása tökéletesen megfelelő a nagy számítási igényű feladatokra. Örömmel tölt el bennünket, hogy ezeket az előnyöket Magyarországon is kihasználják a legkomolyabb kutatások során" - fejtette ki Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója.

Szerteágazó felhasználási területek
A Linux alapokon futó szuperszámítógépeket általános kutatói célra használják a különböző tématerületekkel foglalkozó, tudományos szimulációkat végző tudósok. Többek között a kémia, a fizika, a rákkutatás, a gyógyszerkutatás és a csillagászat területein veszik igénybe a szuperszámítógépek nyújtotta határtalan lehetőségeket. A tudományos szimulációk jelentős mértékben elősegítik és hatékonyabbá teszik a különféle kutatásokat. Például egy gyógyszer-hatóanyag szimuláció szignifikánsan csökkenti a laboratóriumi költségeket, és növeli a kutatás eredményességét.
A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet emellett több európai projektben is részt vesz jelenleg. A GEANT projekt elsősorban az adathálózati hátteret teremti meg a kutatás-fejlesztési célú, elosztott számítástechnikai kezdeményezéseknek. A szervezet hozzájárulásával működő PRACE projekt az európai erőforrás-hálózatok fejlesztését koordinálja magasabb szinten. A NIIF továbbá tagja az európai grid szervezetnek, az EGI-nek, valamint részt vesz a szuperszámítógépek felhasználását jelentősen egyszerűsítő grid köztesréteg fejlesztéssel foglalkozó projektekben, mint például a European Middleware Initiative kezdeményezésben.

A Novell honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény