FőoldalKonstruktőrElkészült a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa az Óbudai Egyetemen
2021. április 26., hétfő ::

Elkészült a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa az Óbudai Egyetemen

Teljesült az ARDS betegek hatékony gyógyításához szükséges tömeg-lélegeztetőrendszer fejlesztése az Óbudai Egyetemen. A berendezés lehetővé teszi egyszerre 5-10-20 vagy akár még több ember lélegeztetését is, valamint kórházi környezeten kívül, ad-hoc táborokban, csarnokokban üzemeltethető, kórházi infrastruktúra hiányában is védi az egészségügyi dolgozókat. A projekt megvalósítása sok súlyos állapotú koronavírusos fertőzött életének megmentését teheti lehetővé világszerte.

A tömeg-lélegeztetés koncepciójának kidolgozásával egy teljesen új, jól skálázható, költséghatékony páciens lélegeztetési megoldás alakult ki, amely hatékonyan használható járványhelyzetek (pl.: SARS, COVID-19, MERS, madárinfluenza stb.), terrortámadások, illetve egyéb katasztrófák esetén. A tömeg-lélegeztetőrendszer komponenseinek definiálásával, valamint, ezen, rendszerkomponensek alapos dokumentálásával, illetve megfelelő szintű validációjával egy olyan prototípust alakítottak ki a szakemberek, mely gyártói kapacitással rendelkező ipari szereplők által gyorsan értékesíthető. A projekt során létrejött a tömeg-lélegeztetőrendszer mobilizálható, könnyen szállítható prototípus változata is (konténeres megoldás), ezen kívül a tömeg-lélegeztetőrendszer tesztkörnyezetének kialakítása és működésének tesztelése is megvalósult egy külső helyszínen.

Sok súlyos állapotú koronavírus fertőzött életét mentheti meg világszerte annak a magyar fejlesztésű csoportos lélegeztetőrendszernek a prototípusa, amelyet egy magyar kutató-fejlesztő mérnökökből, orvosokból, fizikusokból, matematikusokból álló csapat dolgozott ki. A projekt célja olyan moduláris tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusának a kialakítása volt, amelyet krízishelyzetben nagyszámú, kritikus állapotú légzési elégtelenséggel küzdő beteg egyszerre történő személyre szabott lélegeztetésére lehet használni. A tömeg-lélegeztetés a páciens lélegeztetés hagyományos koncepcióját egészíti ki új funkciókkal, ellentétben a járvány első hullámánál kialakított, úgynevezett társlélegeztetés koncepciójával. A tömeg-lélegeztetőrendszer egységesített szoftver megoldásaival az orvosi szakszemélyzet munkahatékonyságát növeli, egyszerre sok páciens kevés orvosi személyzettel történő hatékony monitorozására ad lehetőséget. Védi a szakszemélyzet egészségét azzal, hogy a kilélegzett levegőt a pácienstől automatikusan elszállítja és megszűri.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény