FőoldalKonstruktőrVáltozások a csatlakozópiacon és az alkatrész-disztribúcióban
2019. október 31., csütörtök ::

Változások a csatlakozópiacon és az alkatrész-disztribúcióban

A csatlakozópiac a tervezők és beszerzők számára bonyolult és nemegyszer kaotikus. Egyre hosszabb szállítási határidők, termékmegszüntetések, emelkedő minimális rendelési mennyiségek és óriási termékválaszték jellemzi ezt a piaci szegmenst, amely bonyodalmakat, bizonytalanságot és bizalmatlanságot szül. A csatlakozók disztribúciójára szakosodott Heilind kiemelt szakmai támogatást és szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek

Az elektromechanikai alkatrészekre és csatlakozókra specializálódott Heilind számos változásról számolt be a piaci helyzetet illetően, amelyekben közös, hogy a fejlesztőknél és termékmenedzsereknél is egyre átláthatatlanabb képet hoz létre. Az alkalmazások sokrétűsége és bonyolultsága fokozódik, a csatlakozóknak egyre kisebb fizikai méretek mellett kellene mind nagyobb teljesítménysűrűséggel megbirkózniuk.
„Az elektronikai alkatrészek terén az innováció sebessége kiugróan nagy. Megfigyelhető, hogy a különleges rétegalkalmazásokhoz kifejlesztett, speciális csatlakozókat más területeken is elkezdik használni. Szakosodott disztribútorként a Heilindnél jó rálátásunk van a piacra, és minden eshetőségre hasznos szaktanácsadással tudunk ügyfeleink rendelkezésére állni” – nyilatkozta Stefan Barrig, a Heilind termékmenedzsment-igazgatója. Nyilatkozatának további részeiben külön említést tett a kis tömegű csatlakozók terjedését leíró trendről, amelyeket drónokban és hasonló alkalmazásokban használnak fel világszerte, emellett azonban a robusztus, nagyméretű és nagy állóképességű csatlakozókra irányuló kereslet is élénk és növekedő (pl. a mezőgazdasági szektorban). A csatlakozók spektruma állítása szerint egyre inkább differenciálttá válik.

1. ábra. Elektromos csatlakozók ipari alkalmazásokhoz: az elérhető eszközök választéka egyre átláthatatlanabbá teszi a kínálatot a fejlesztők és termékmenedzserek számára

Növekedő trend a komplett megoldáscsomagok keresletében

A Heilind különböző trendeket figyelt meg a termékkínálatot illetően. A csatlakozók anyagaként szolgáló megoldások egyre robusztusabbak és könnyebbek lesznek, elektromos teljesítményük szintén javul, és általánosságban megfigyelhető, hogy az elektronikai termékekben nő a csatlakozók felhasználása.
Állításai alátámasztásaként Barrig a szenzormodulok példáját hozta fel. A különböző érzékelők áramköri hordozóra kerülhetnek, amelyen akár több fizikai paraméter és/vagy esemény mérését végzik egy időben, úgymint hőmérséklet, páratartalom, fény, mozgás stb. Azt már tudjuk, hogy ez a lehetőség az épületautomatizálásban új alkalmazások előtt nyitja meg a kapukat, amelyben minden helyiség függetlenül tud „gondolkodni” és intelligens viselkedési formákat követni. Belátható, hogy a tervezők dolga ezekben az esetekben szintén igen nehéz, Barrig állítása szerint azonban a Heilind áll rendelkezésre vízálló bevonatú, robusztus és miniatűr megoldásokkal is.
„A helyzetmeghatározást végző érzékelők a mezőgazdasági betakarítógépekben vagy az irodahelyiségek hőmérsékletmérő szenzorai a hagyományos környezetben egy sor újszerű funkciót valósítanak meg. Ezekre az esetekre némely csatlakozógyártóra jellemző, hogy integrált variánsokat vagy komplett alkatrészcsomagokat kínálnak” – nyilatkozta Stefan Schumacher, a Heilind egyik csatlakozóstermék-menedzsere. Elmondása szerint a Heilind vevői minden korábbinál intenzívebben fordulnak a céghez tanácsadásért annak érdekében, hogy ebből az átláthatatlan kínálatból megfelelő megoldáshoz jussanak saját alkalmazásaikban.
„Egyik kedvenc példánk az okosotthonos alkalmazások piaca, amelyen ügyfeleinket előre összekészített alkatrészekkel és kábelekkel segítjük. Ezekben a csomagokban még az alkalmazásvezérlő szoftver is gyakran helyet kap, a csomagok pedig elő vannak készítve a helyi telepítésre.”

A hagyományos alkatrészek ritkuló kínálata

A Heilind tovább szeretne terjeszkedni az európai piacon, és kapacitásait is ennek megfelelően bővíti. „Ügyfeleink idő és költségek tekintetében is komoly nyomás alatt vannak, és ezzel mi tisztában vagyunk, ugyanakkor szinte minden alkatrész tekintetében szembesülünk hiánnyal. Disztribútorként hathatós védelmet nyújthatunk vevőink számára a kitolódó szállítási határidők ellen” – nyilatkozta Stefan Schumacher, aki ezzel meg is fogalmazta mondandója lényegi részét. A meghosszabbodott szállítási határidők hatását jól ellentételezte a jelentős raktárkészlet, azonban ez sem tart örökké, és mivel a jelenség elhúzódására lehet számítani, a Heilind hosszú távú szállítási megállapodások megkötését javasolja.

2. ábra. A Heilind raktára. A disztribútor és vevő közötti ellátási lánc szorosabb integrációja a vevő oldalán is növeli a biztonságérzetet, és a vevői raktárkészletek egy jelentős része fizikailag már a Heilindnél található

Tapasztalat, hogy a disztribútort és vevőt összekötő ellátási lánc fokozza a partnerek biztonságérzetét, elsősorban a vevői oldalon, a kiszámítható alkatrészellátás miatt. Sőt a Heilind azt állítja, hogy egyre erősödik az a trend is, mely szerint a vevők saját raktárkészleteiket egyre nagyobb mértékben helyezik ki fizikailag a Heilindhez, a felmerülő azonnali igényeket pedig a Heilind közvetlen kiszállítással elégíti ki, csökkentve a vevők manuális logisztikai feladatait és költségeit. E cél további szolgálatában az elektronikus rendelésfeldolgozást továbbfejleszti a cég az alsóbb szinten található folyamatok további automatizálása érdekében. „Mi így támogatjuk vevőinket a költségcsökkentésben, viszonzásképp pedig számíthatunk lojalitásukra az ő oldalukról” – magyarázta Barrig a megoldás kölcsönös előnyösségét.

A minimális rendelési mennyiségek drasztikusan emelkedő trendje

Az alkatrészgyártók is számos változással kénytelenek megküzdeni. A közvetlen gyártói szállítás ritka és egyre ritkább lesz, csupán néhány nagyobb vevőre korlátozódik, a többiek pedig egyre nagyobb arányban kénytelenek lenyelni a drasztikusan megemelt minimális rendelési mennyiséget jelentő békát. Sok gyártó néhány kiemelt partnerre szűkíti le a kinevezett disztribútorok körét. „Ez a végfelhasználók számára további biztonságérzetet jelent, a piacnak viszont másfelől megbízhatóbbá kell válnia. Senki sem hajlandó 10 ezer darabos készletet rendelni, ha csak 800 darabra van szüksége, ezért a Heilindnél tovább javítjuk szolgáltatásunkat ennek szem előtt tartásával. Továbbra is minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy garantáljuk vevőinknek a számukra feltétlenül szükséges rendelési mennyiségek kezelését” – tette hozzá Barrig.
A Heilind állítása szerint a termékmenedzserek jórészt egyetértenek abban, hogy a Heilind Észak-Amerika első számú csatlakozódisztribútora, és a cég rendkívül szoros kapcsolatot ápol több mint 100, vezető iparági gyártócéggel. A Heilind tavalyi európai linecardja több mint 25 gyártót tartalmazott, amely rövidesen 30-ra emelkedik, a további növekedés elősegítése érdekében pedig a németországi közvetlen alkalmazottak számát több mint 50 százalékkal, 100 fő fölé növelte a cég.

Még több, kifinomultabb és hatékonyabb szolgáltatás

„Az Egyesült Államokban és Ázsiában is jól megfigyelhető a trend, amely az emelt hozzáadott értékű szolgáltatásokra való igénynövekedést írja le. Mi például a Heilindnél színezzük a csatlakozókat, a szerelés előkészítéseként méretre vágjuk a vezetékeket és így tovább – magyarázta Schumacher. – Saját csatlakozógyártó üzemünk Németországban már sziklaszilárd alapokkal rendelkezik, és saját, tanúsított gyártmányaink és gyártási szolgáltatásunk rendkívül keresett szolgáltatás a piacon. Innovativitásunkat jól példázza, hogy van például olyan csatlakozó a portfóliónkban, amely számos különböző, egyedi alkatrészből egyedileg konfigurálható. A gyártói szállítási határidő itt legalább 16 hét lenne, mi viszont saját gyártási kapacitásunkkal kevesebb, mint 1 hét alatt teljesítjük a megrendelést, és nagyon kis darabszámú igényeket is kielégítünk” – hangsúlyozta a Heilind szolgáltatásainak előnyeit Barrig.

3. ábra. Csatlakozó egyenesen a Heilind saját gyártósoráról, amely szolgáltatásra rendkívül élénk piaci kereslet mutatkozik

További példaként említik a Heilind termékmenedzser-szakemberei a nagyméretű, gyártói szállítási csomagok kisebb egységekbe szétbontását, illetve a termékeken végzett utómunkák lehetőségét. Többtűs, nyomtatott áramköri csatlakozóknál például lehetőség van a vevő által specifikált csatlakozótűk eltávolítására, illetve a Heilind vállalja azt is, hogy komplett alkatrészkészleteket állít össze a vevő igényeinek és gyártási lehetőségeinek megfelelően, az anyaglistán szereplő követelményeknek teljes mértékig megfelelően.
És ez még mindig nem minden, a Heilind ugyanis már a saját címkéző és csomagoló üzemegységét is beindította, ahol értelemszerűen jelöléssel látják el a termékeket, illetve a burkolatokra biztonsági vagy vonalkódcímkéket helyeznek speciális nyomtatási technikák segítségével.

A Heilind honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény