FőoldalKonstruktőrA Waymo piacra dobta a saját fejlesztésű LiDAR szenzorát
2019. március 22., péntek ::

A Waymo piacra dobta a saját fejlesztésű LiDAR szenzorát

A Laser Bear Honeycombot elsősorban robotikai és mezőgazdasági célokra szánják

A Google égisze alatt működő, önvezető autókon dolgozó Waymo elkezdte pénzzé tenni a fejlesztései eredményeit. Ennek első lépése, hogy árulni kezdték saját fejlesztésű LiDAR szenzoraikat. A célközönség azonban nem az önvezető autók közül, hanem a robotika, biztonságtechnika és a mezőgazdaság területén dolgozókból kerül ki.

A Google, mikor elkezdte önvezető autós fejlesztéseit még külső gyártóktól vásárolta szenzorait. Ugyanakkor már 2011-re kiderült, hogy autói igényeihez saját fejlesztésű eszközökre lesz szüksége. Ekkor kezdte meg a termékfejlesztést, ami mára kifizetődőnek bizonyult: nem csak hatékony, de a riválisokénál jelentősen olcsóbb Light Detection and Ranging (LiDAR) eszközöket sikerült a cégnek létrehoznia. A Waymo vezérigazgatója, John Krafcik egy 2017-es nyilatkozata szerint a vállalatnak sikerült a csúcstechnológiás LiDAR szenzorok akkori ipari átlagnak számító 75 ezer dolláros darabonkénti árát mintegy 90 százalékkal csökkenteniük - ez 7500 dollár környéki árcédulának felel meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Waymo ekkora összegért árulja majd szenzorát (pontos árat a cég nem közölt) az mindenesetre sejthető, hogy erősen versenyképes árazással lép a piacra. A szenzor értékesítéséből származó bevételeket a tervek szerint a Waymo önvezető autós fejlesztésekbe forgatja majd vissza. A szenzorok áruba bocsátásával a vállalat saját maga számára is olcsóbbá teheti az érzékelők gyártását, miután vásárlóinak hála az eddiginél számottevően nagyobb darabszámmal dolgozhat.

A vállalatnak három LiDAR szenzora is van: közép-, hosszú-, és rövidtávra. Ezek közül autók tetejére szerelt érzékelő összeállításban jellemzően az elsőt találjuk, míg a lökhárító környékére a rövidtávú szenzorok kerülnek – ez utóbbit bocsátja most áruba a cég Laser Bear Honeycomb néven. A termék a kategóriájában a csúcsszínvonalat képviseli: 95 fokosa függőleges és 360 fokos a vízszintes látómezeje, "zéró" a minimális érzékelési távolságával (vagyis az eszköz a közvetlen előtte felbukkanó tárgyakat is felismeri). A vállalat szerint a termék három szenzor munkáját végzi egyszerre.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény