FőoldalKonstruktőrA szemnek is kellemes fényű, világítástechnikai LED-ek
2018. november 13., kedd ::

A szemnek is kellemes fényű, világítástechnikai LED-ek

Sok helyről jött már olyan észrevétel, hogy a LED-es világítás meglehetősen megterhelő a szemek számára, függetlenül attól, hogy milyen paraméterek állnak a LED-lámpák csomagolásán (pl. lágy fényű, nappali fényhez hasonló, meleg fényű stb.). Az eddigi fejlesztések közül lényegében egyről sem mondható el, hogy az izzólámpa vagy néhány fénycső szemre nézve gyengéd fényéhez hasonló kimenetet tudna produkálni, azonban a helyzet megváltozni látszik

Az LG Innotek nem kevesebbet állít, mint hogy kifejlesztették a világ első, „szemet gyönyörködtető”, EP LED-jét (EP: Eye Pleasing, szemnek kellemes fényű). Az új fejlesztés alapját azok a kutatások szolgáltatták, amelyek a fény és a szem közötti viszonyokat térképezik fel. Az LG Innotek a saját, egyedi fejlesztésű technológiái alkalmazásával tervezte meg ezeket az új, ultraprecíz LED-chipeket, amelyekkel a hullámhosszúság hatékonyan kézben tartható.

Működés tekintetében az EP LED a kék fény hullámhosszúságait szabályozza a látható fény spektrumában 380 … 500 nm között. Az EP LED 415 … 455 nm hullámhosszúságú fényt generál, amely a kutatások szerint a látható spektrum azon része, amely a retinában reaktív oxigén termelését váltja ki, és 60 … 70 százalékkal kevesebb terhelést fejt ki a szemre, mint a napfény vagy a korábbi LED-ekből érkező fény.

Az LG állítása szerint az EP LED-ek olyan fény kibocsátására is alkalmasak, amelyek a kognitív képességeket és koncentrációs készséget is erősíthetik, szemben a korábbi fejlesztésű fehér LED-ekkel. Ez pedig annak köszönhető, hogy az alkatrész képes 465 … 495 nm közötti hullámhosszúságú fény kibocsátására, amelyről úgy találták, hogy a napfényhez képest akár 20%-kal több fiziológiai funkció kiváltására képes az emberi testből.

Az egyedi EP LED-ek továbbá arra is alkalmasak, hogy színhőmérséklet-szabályozóval párosítva és hangolva bioritmusokat hozzanak működésbe, amelynek eredményeképpen például az adott személy stabilitásérzéke stresszhelyzetekben javítható.

Ha az EP LED-ek valóban annyira jók, mint ahogy a fejlesztő LG Innotek beállítja őket, rendkívül értékes és érdekes szereplőivé válhatnak a szilárdtestalapú világítástechnikai megoldások piacának, elegendő meggyőzőerőt felhalmozva ahhoz, hogy a legmegrögzöttebb izzólámpahívőket és megtérítsék.

Az LG Innotek honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény