FőoldalKonstruktőrA személyre szabott orvosi diagnosztikáé a jövő
2017. november 02., csütörtök ::

A személyre szabott orvosi diagnosztikáé a jövő

A személyre szabott orvosi diagnosztika egy fontos lépése lehet a Newomics startup által forgalmazott eszköz, amely a MEA (multinozzle emitter array) nevet kapta. Olyan molekulákat észlel, amit a korábbi módszerek nem

Az orvostudomány jövője a személyre szabott orvoslás. A technológia fejlődésével egyre több lehetőségünk nyílik arra, hogy már saját magunk is megfigyelhessük az egészségügyi állapotunkat: a vérnyomásunkat, a szívritmusunkat, a vércukrunkat vagy az alvási ciklusunkat. Ez nem azt jelenti, hogy öndiagnosztizálhatunk, és nem kell többet orvoshoz járnunk – de sokkal hatékonyabbak vagyunk, ha baj esetén az orvosnak már egy kész adatsort tudunk vinni arról, milyen betegségeink voltak, és hogyan alakultak az elmúlt időben a különböző értékeink.

Egy startup lehet a személyre szabott orvoslás következő ígéretes állomása: egy a Berkeley Laboratóriumban született eszköz továbbfejlesztésére létrejött Newomics olyan orvosi eszközöket forgalmazhat, amelyek segítségével már egy csepp vérből megállapítható egy sor betegség jelenléte. Jelenleg a vérminták alapján történő diagnosztizálás nagyon lassú és költséges folyamat, mivel olyan technológiával történik, amely egyáltalán nem a leghatékonyabb. A folyamatot elektrospray ionizációs tömegspektrometriának hívják (electrospray ionization mass spectrometry, ESI-MS), és a lényege az, hogy a molekuláris minták ionizált páraként kerülnek bele az elektromos eszközbe, amivel azonban egy időben kizárólag egy mintát lehet vizsgálni, így időigényes lesz a művelet. Daojing Wang és kollégái most ezt a problémát oldották meg egy modernebb szilíciumchip segítségével.

A MEA egyetlen M3 fantázianevű emittere nyolc fúvókával rendelkezik, amelyek ezt az ionizált párát kisebb adagokra bontják. Wang szerint az egészet úgy kell elképzelni, mintha egy slagot használtak volna, míg a MEA úgy működik, mint a zuhanyrózsa: a víz egy csövön érkezik, de a rózsa – azaz az emitter – szétszórja kisebb mennyiségekre.

Egy MEA chip akár 96 ilyen emittert is tartalmazhat. Az ezekből érkező molekuláris párát aztán a tömegspektrométer detektálja, és elemzi a benne található molekulák fajtáját. A MEA használatával jelentősen le lehet egyszerűsíteni és költséghatékonnyá lehet tenni a betegségek tesztelését, hiszen így már nagyjából egy cseppnyi vérből is könnyen kimutatható egy sor molekuláris komponens. Wang csapata például sikeresen kimutatta ekkora mennyiségből a glikált albumin és az apolipoproteinek jelenlétét, nemcsak a hagyományos glükóz- és HbA1c-szintet – az első két fehérje is a cukorbetegséget jelezheti, és segítségükkel könnyebben nyomon lehet követni egy beteg állapotát.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény