FőoldalKonstruktőrRaspberry Pi modelláttekintés
2015. szeptember 08., kedd ::

Raspberry Pi modelláttekintés

Simon Duggleby, az RS Components – a Raspberry Pi egyik globális forgalmazója – félvezetőkért felelős marketingvezetője mutatja be a jelenleg elérhető modelleket, kiemelve jellemző funkcióikat és a különféle alkalmazásokban megmutatkozó előnyeiket

A Raspberry Pi alacsony költségű, mégis rendkívül erőteljes tanulási és fejlesztési platformot kínál a felhasználók egész sorának. Bár eredetileg oktatási célra tervezték, a Pi nagy teljesítményű fejlesztési platformként is széles körben elterjedt, és a legkülönfélébb alkalmazásokban használják. Eddig jóval több mint 5 millió egységet adtak el, ezalatt pedig a platform körül óriási tudásbázis alakult ki, amit az új projektek fejlesztésének szolgálatába lehet állítani.

A táblázat a Raspberry Pi modellcsalád jellemzőit foglalja össze.

A és A+ modellek

Ők a család gyakran háttérbe szoruló könnyűsúlyú tagjai, pedig ideális megoldást jelentenek olyan alkalmazásokban, ahol nincs szükség ethernetkapcsolatra vagy több USB-portra. Az A és A+ a funkcióik kisebb számának köszönhetően kevesebbet is fogyasztanak, és kisebb az ebből eredő hőleadásuk is, miközben a Pi B modellével azonos számítási teljesítményt nyújtanak. A legújabb A+ modell az eredeti természetes továbbfejlesztése, új elrendezése kisebbé és könnyebbé teszi, operációs rendszere pedig egy microSD-kártyán található. Az A+ alacsonyabb energiafogyasztása új, hatékonyabb szabályozóknak köszönhető, amelyek a rendszerbe beépített fejhallgató-csatlakozó hangminőségén is javítottak. Az A és az A+ között jelentős különbség még az, hogy az utóbbin már megtalálható az új 40 érintkezős GPIO (General Purpose Input/Output, általános célú bemenet/kimenet) csatlakozó. Az új GPIO visszafelé kompatibilis a korábbi, 26 érintkezős GPIO-val rendelkező Pi-khez tervezett bővítőkártyák óriási választékával. Amellett, hogy több érintkezője van, az új GPIO a Raspberry Pi HAT (Hardware Attached on Top, felülről csatlakoztatott hardver) szabványt is támogatja (lásd: HAT-hatós Pi-kiegészítés).

B modell és B+ modell

A két USB portnak, az ethernetportnak, a teljes HDMI-nek és az 512 MiB-os SDRAM-nak köszönhetően a kártyák közül a B modell tett szert a legnagyobb népszerűségre. A VideoCore IV® GPU és a 700 MHz-es ARM processzor biztosítják a számítási teljesítményt, az operációs rendszer pedig egy szabványos SD-kártyán helyezkedik el.

A B modell népszerűsége révén hatalmas mennyiségű, nyílt forrású szoftver született, amelyek nagyban meggyorsíthatják az új projektek fejlesztését.

A B+ modell jobb, hatékonyabb teljesítményszabályozással, az USB portok számának megkétszerezésével és az új, 40 érintkezős GPIO-csatlakozóval korszerűsíti a platformot. A hatékonyabb tápegységgel is megtámogatott, négy USB portnak köszönhetően számos alkalmazásnál már nincs szükség külső USB-hubra. Az A+-hoz hasonlóan az operációs rendszer itt is egy microSD-kártyán található, és egy dedikált, alacsony zajszintű szabályozónak köszönhetően javult a fejhallgató hangminősége.

Pi 2 B modell

A Pi 2 elődei sikerére építve jelentős teljesítménynövekedést kínál. Az új ARM Cortex-A7 900 MHz-es, négymagos processzor és az 1 GiB-os SDRAM a korábbi modelléhez képest kb. hatszoros teljesítményt nyújt. A fejlesztőcsapat a korábbi modellekkel való szoftver- és hardverkompatibilitás terén is kitűnő munkát végzett. Ennek eredményeképpen a B modellel használható, nyílt forrású szoftverek óriási választékának nagy része a Pi 2 verzióval is használható. A Pi 2 mérete is megegyezik a B+ modellével, így ehhez is elérhetők a már bejáratott burkolatok és kiegészítők. A Pi 2 nagyobb teljesítménye az operációs rendszerek szélesebb köre előtt is megnyitja a kapukat, és a Microsoft már be is harangozta a Windows 10 Pi 2 modellre telepíthető változatát, amely a kisüzemi fejlesztői közösség tagjai számára ingyenesen elérhető lesz.

HAT-hatós Pi-kiegészítés

Az extra GPIO-érintkezők mellett a Pi 2 és a + modellek új, 40 érintkezős GPIO-csatlakozója nyitja meg az utat az új Raspberry Pi HAT (Hardware Attached on Top, felülről csatlakoztatott hardver) szabvány előtt. A bővítőkártyák használatának egyszerűsítését célzó HAT konfigurációs rendszer a GPIO-csatlakozó két érintkezőjének használatával észleli a csatlakoztatott kártyán lévő I2C EEPROM-ot. Ha HAT-eszközt észlel, a Pi az EEPROM-ból beolvassa a kártya részletes adatait, és a kártya igényei szerint konfigurálja a GPIO-érintkezőket. Korábban a feketelistafájlok manuális módosítására és más manipulációkra volt szükség, így a HAT a fejlesztők és a végfelhasználók számára is nagyban leegyszerűsíti a dolgokat.

Raspberry Pi Compute Module

A Compute Module egy speciális egység, az általa kínált igen sokoldalú platform lehetővé teszi, hogy a berendezésgyártók a Raspberry Pi előnyeit átültethessék a saját készülékeikbe. A B modellen alapuló Compute Module kisméretű, 200 érintkezős SODIMM formátumban kapható, az összes I/O-hozzáférés a SODIMM-foglalaton át történik. A Compute Module nagyobb foglalata az I/O-k óriási választékához nyújt hozzáférést: pl. 46 db GPIO, 2 db CSI-kamera, 2 db DSI-kijelző. A projektfejlesztést támogatására egy dedikált Raspberry Pi Compute Module készlet is elérhető, ami a csatolófelületek széles skálájához nyújt könnyű hozzáférést.

A Raspberry Pi az alacsony költségű és kisméretű A+ modelltől a nagy teljesítményű Pi 2-ig kiváló fejlesztési és alkalmazási platformot biztosít.

Az RS Components honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény