FőoldalKonstruktőrAz Intel nyereségessé tenné a mobilchipgyártás is
2014. április 23., szerda ::

Az Intel nyereségessé tenné a mobilchipgyártás is

A félvezetőgyártó nagyon sok pénzt veszít a mobil chipeken, de bizakodó kilátásokat fogalmazott meg

Közzétette első negyedéves pénzügyi eredményeit az Intel. A vállalat bevétele 1 százalékkal nőtt éves szinten, üzemi eredménye stagnált, nettó profitja pedig 5 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor a PC-piac elhúzódó gyengélkedése ellenére sikerült stabilizálnia pénzügyi teljesítményét. A befektetők láthatóan elégedettek voltak a számokkal és a megfogalmazott előrejelzésekkel, a bejelentést követően az Intel részvények árfolyama 1,5 százalékot erősödött a tőzsdezárás utáni kereskedés alatt.

A vállalat legnagyobb részlege továbbra is PC kliensekbe szánt chipeké, itt a bevétel 7,9 milliárd dollárt tett ki, ami éves szinten csupán 1 százalékos visszaesést jelent. A desktop szegmensben bővülés volt, a notebook processzorok forgalma kevéssé alakult jól, köszönhetően a fogyasztói szegmens gyengélkedésének. A PC-processzor üzletág üzemi eredménye 2,8 milliárd dollárt tett ki, ami magasabb mint egy éve. A 2-in-1 PC-k, vagyis tabletté alakítható notebookok számára szállított processzorok száma 20 százalékkal bővült.

Nagyot nőtt a Data Center Group, ahová már nem csak a szerverprocesszorok tartoznak, hanem a hálózati kommunikációs chipek is. Ennek a részlegnek az árbevétele 3,1 milliárd dollár volt, ez éves szinten 11 százalékos emelkedést jelent, amihez 1,3 milliárdos üzemi eredmény társult. Az Intel mára gyakorlatilag uralja a szerverprocesszorok piacát és egyre jobban nyomul be a szomszédos területekre, például a tárolókba. A vállalat tájékoztatása szerint a növekedés fő motorját most a mérnöki-tudományos és a cloud telepítések jelentik, de az új Xeon E7 processzorokat a nagyvállalati vevők is örömmel fogadták.

A harmadik legnagyobb bevételt termelő részleg az "Internet of Things", ahová a különféle okos eszközökbe, például autókba, pénztárgépekbe, kioszkokba és konzumelektronikai berendezésekbe szánt chipek számítanak. Ennek a részlegnek a forgalma 482 millió dollár volt a most lezárt negyedévben, ami óriási éves növekedést jelent a tavalyi 365 millióhoz képest. A divízió a profitját közel meg tudta duplázni, 67 millió dollárról 123 millióra. Az eladott processzorok száma is kétszeresére nőtt egy év alatt.

Az Intel mobil részlegének bevétele a negyedév során mindössze 156 millió dollár volt, ehhez hatalmas, 929 milliós üzemi veszteség társult. Ennek dacára Brian Krzanich elnök-vezérigazgató nem úgy tekint erre a területre, mint feneketlen pénznyelőre: a cég meg van róla győződve, hogy jó úton jár a profithoz. A cég elsősorban az integrált LTE-modemmel rendelkező mobil rendszerchipekől várja az áttörést, a XMM7160-at több gyártó (pl. Samsung, ASUS, Dell) használja tabletjeiben már. Ennek még ebben a negyedévben érkezik az utóda, az MWC-n bemutatott XMM7260, az ősszel pedig a SoFIA kódnevű rendszerchip, amely kimondottan a legalsó árkategóriás megoldásokat célozza és beépített 3G modemmel van felszerelve, majd 2015 elején rajtol ebből is az LTE-változat. A SoFIA-t kezdetben a TSMC gyártja, de 2015-ben érkezik a Broxton, amely már az Intel saját 14 nanométeres technológiájával készül.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény