FőoldalKonstruktőrHosszú élettartamú digitális leválasztó az ipar számára
2013. július 08., hétfő ::

Hosszú élettartamú digitális leválasztó az ipar számára

A Silicon Labs bemutatta az ipar első CMOS-alapú megoldását optocsatolós leválasztású gate-meghajtók cserés kiváltására. Az akár 5 kV névleges szigetelésű és 10 kV túlfeszültség-védelmet nyújtó Si826x sorozatú, izolált gate-meghajtók ideális kombinációját nyújtják a műszaki tartalomnak, tokozásnak és helyigénynek, ezáltal megfelelnek nagyteljesítményű motorvezérlő rendszerek, ipari hajtások, napelemes rendszerek, kapcsolóüzemű és szünetmentes tápegységekhez is

A hagyományos felépítésű optomeghajtók elég érzékenyek, és jellemzően ők az egyik gyenge láncszem a motorvezérlőkben és hasonló, ipari nagyteljesítményű rendszerekben. A stabilitásra és hibamentességre vonatkozó, hosszú távú (20+ év) követelményeket jellemzően csak kevés teljesíti. Az optomeghajtók teljesítményét eredendően korlátozza a LED-alapú technológia, amely igen érzékenyen reagál a bemeneti áram és a hőmérséklet változására, valamint az elöregedésre. Mindezen kedvezőtlen hatások elkerülhetők az Si826x izolált gate-meghajtók használatával, hiszen ezek sokkal kevésbé rapszodikus viselkedésűek (különösen a bekapcsolási bemeneti áram változásával szemben), és a tervezés is egyszerűbb velük, hiszen konstrukciójukból adódóan nem kell figyelembe venni az öregedési tényezőt. A nagyobb megbízhatóság és hosszabb élettartam lehetővé teszi a gyártók számára, hogy hosszabb garanciális időszakot állapítsanak meg termékeiknél, így vonzóbbá tehetik saját termékeiket az ügyelek szemében, továbbá garanciális kiadásaikat is csökkenthetik.

Az Si826x család helyigényét és kivezetés-kiosztását tekintve kompatibilis a jelenleg elterjedten használt optomeghajtókkal, így ebben a tekintetben is kiváló továbbfejlesztési lehetőséget tartogat a fejlesztők számára a jövőben. Az Si826x izolált gate-meghajtók az optomeghajtók viselkedését emulálják egy nagyfrekvenciás vivő modulálásával a LED-fény helyett. Ez a leegyszerűsített, digitális architektúra nagymértékű robusztusságot biztosít, amely folytán a bekapcsolási inicializálás során nincs szükség semmilyen speciális intézkedésre. Jóllehet a bemeneti áramkör egy LED karakterisztikáját utánozza, az Si826x moduloknál a meghajtási áram kisebb, így a hatásfok is magasabb. Az Si826x sorozatú eszközök terjedési késleltetése független a bemeneti meghajtási áram nagyságától, így az mindig egyformán 25 ns.

Az Si826x terjedési késleltetése és aszimmetriája az optomeghajtókhoz képest kb. tízszer alacsonyabb, amely nagyon jó reakcióidőt jelent a fáziszárt hurkokban. Az Si826x zajimmunitása magas, amely az ipari motorvezérlőknél igen fontos jellemző. Az optomeghajtókkal ellentétben az izolált gate-meghajtók teljesítménye az idő múlásától (az eszköz elöregedésétől) és a hőmérséklettől lényegében független.

Az Si826x sorozatú gate-meghajtók ideális teljesítmény MOSFET-ek és szigetelt gate-es bipoláris tranzisztorok (IGBT-k) meghajtására teljesítményelektronikai ipari rendszerekben. Az akár 30 V gate-meghajtófeszültséget támogató eszközök kimeneti csúcsárama 0,6 ... 4,0 A.

A Silicon Labs honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény