FőoldalKonstruktőrNS-IG4 4 csatornás 0/4-20 mA áramgenerátor teszteléshez
2013. március 25., hétfő ::

NS-IG4 4 csatornás 0/4-20 mA áramgenerátor teszteléshez

Az elektronikában már nagyon régen elterjedt az áramhurok használata. Egyszerű megvalósítása és viszonylag nagy zajvédettsége ideálissá teszi őket analóg és digitális adatok továbbítására. Számos gyakorlati alkalmazásuk van, kezdve a régebbi távíróktól egészen a mai napig használt ipari jeltovábbításig. Még az elektronikus hangszerek kommunikációjában is használják, hiszen a MIDI (Musical Instruments Digital Interface) szabvány is áramhurokra épül. A nagytávolságú (akár több tíz km) átvitel is könnyűszerrel megvalósítható az áramhurkok felhasználásával, sőt az optikai izoláció is egyszerűen kivitelezhető ilyen rendszereknél

Bár ezeket az átviteli szabványokat egyre inkább kezdik kiszorítani a digitális eszközök, az iparban használt analóg érzékelők és táv-jeladók nagy száma miatt, a mai napig fontos része maradt az illesztések technológiáinak. Mivel ezek cseréje digitális rendszerre nem csak az érzékelők cseréjét jelenti, hanem az azok jelét fogadó műszerekét is, így várhatóan még hosszú ideig használatosak lesznek.

Tekintve, hogy a szervizelés mellett még sok fejlesztés is számol ezekkel az eszközökkel, így mindenképpen meg kell oldani az ilyen átvitelre épülő bemenetek tesztelési lehetőségeit is. Bár léteznek a piacon különféle jobbnál jobb kalibrátorok és eszközök, sok esetben azonban a pénz hiánya miatt a kisebb cégek a megrendelésük során labor körülmények között, a későbbi véglegesített érzékelőket és jeladókat használják magának a rendszer bemeneteinek a tesztelésénél is, vagy ha nagy szükség van rá, akkor házilag "barkácsolt" 0-20 mA-es áramgenerátorokat építenek. Ilyenkor azonban az "olcsó húsnak" az ára az, hogy pontatlan, külön árammérőkkel ellenőrizendő méréseket kell elvégezni. Ez még néhány csatorna esetén talán nem is okoz olyan nagy problémát, azonban több csatorna esetén már komoly kihívást jelenthet. Több csatornára a gyári kalibrátorok használata pedig olyan pénzügyi hátteret igényel, mely csak kevesek engedhetnek meg maguknak.

A problémák másik csoportja pedig az, hogy az ilyen "sufni tuning" során még csak reményeink sem lehetnek, hogy pl. összetett csatornavizsgálatot, vagy akár viselkedés-szimulációt végezzünk.

Hasonló problémákkal küzdve született meg a NANOSPACE Bt. NS-IG4 áramgenerátora. Az volt ugyanis a motiváció, hogy létre kellene hozni egy olyan eszközt, amely egyesíti magában az áramgenerátort, a több csatornát, a pontosságot és a számítógépes vezérelhetőséget.

A berendezés egyik fő tulajdonsága, hogy négy, egymástól galvanikus elválasztással rendelkező generátora van. Ez sok helyen elegendő lehet a több csatorna kiszolgálására.

Mivel a kimenetek áramértéke digitálisan állítható, így mindig biztosak lehetünk abban, hogy azt az értéket adjuk a bemenetre, amit szeretnénk, és nem kell folyamatosan műszerrel ellenőrizni az áram értékét. Természetesen nagy pontosságú mérések esetén erre is van beépített lehetőség, mellyel a műszer által kiadott áramérték könnyedén akár mind a négy csatornán, automatikus multiplexeléssel, egyetlen árammérővel megoldható.

A másik fontos lehetőség, hogy a berendezés rendelkezik egy kimeneti feszültség korláttal is, amely ha túl nagy lenne a kapocsfeszültség, (ti. a terheletlen ideális áramgenerátor végtelen nagy feszültséget is képes kiadni) akkor azt képes korlátozni egy előre meghatározott szintre, védve ez által a vizsgált eszközt.

Amellett, hogy kimeneti áramértéket mA-ben lehet beállítani (kb. 300 nA-es lépésekben) lehetőségünk van a tényleges fizikai érték beállítására is, azaz, ha pl. nyomást akarunk szimulálni, akkor meghatározható, hogy milyen tartománynak feleljen meg a 0/4-20 mA és a konkrét nyomásérték beadásával, a készülék automatikusan azt az áramerősséget fogja kiadni, ami ehhez tartozik. Ezen kívül több olyan kényelmi funkció is van, mellyel gyorsan és egyszerűen lehet tesztelni. A nagyméretű kijelző számos beállított paraméterről ad hasznos információt.

Ha valakinek komplexebb vizsgálatot kell elvégeznie, akkor egy sor 0,1 s-tól egészen 100 óráig! tartó periódussal rendelkező hullámformákat létrehozó jelgenerátort is talál a berendezésben, melyek csatornánként állítható jelformával és periódussal rendelkeznek. Ezek a jelformák egészen a megszokott négyszög, háromszög, sinus alakoktól akár az analóg hangszereknél használható exponenciális függvényekig választható, melyek közül többnek további variációit is beállíthatjuk.

Ha a tesztelés során ez még mindig kevés lenne, akkor az RS232-es csatlakozón keresztül a teljes készüléket össze lehet kötni a PC-vel és ezzel akár komplett szimulációkat, viselkedés vizsgálatokat is el lehet végezni.

Ami a berendezés legfőbb erénye, hogy mindezt a szolgáltatás olyan áron kapja meg a felhasználó, amely árából jóformán egyetlen - és talán sokkal kevesebb tudással rendelkező - eszközt lehet kapni a piacon.

 

A Nanospace honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény