FőoldalKonstruktőrTápszűréshez kerámia kondenzátorokat alkalmaz?
2012. október 08., hétfő ::

Tápszűréshez kerámia kondenzátorokat alkalmaz?

Nagyon kis értékű soros ellenállásuknak (ESR) köszönhetően igen értékes szerepet töltenek be különböző berendezések tápegységeiben. Sok esetben már nincs is szükség más típusú szűrőkondenzátorok használatára

Az SMD kerámia kondenzátorok manapság általánosan hozzáférhetők kis méretek mellett (0603 - 1210) viszonylag nagy, néhányszor tíz µF-os értékekben. Nagyobb kapacitások is rendelkezésre állnak nagyobb méretű tokozásban, de a gyártók kínálata ezekben a kis tokozásokban (0603 - 1210) a leggazdagabb és az árak is jelentősen javultak a közelmúlthoz képest.

Előnyök/Jellemzők:
1. nagyon alacsony ESR
2. kiváló szűrő tulajdonságok
3. nagy kapacitás kis méret mellett
4. hosszú élettartam

Miért érdemes kerámia kondenzátort használni? Először is, jelentősen kisebb az egyenértékű soros ellenállásuk az elektrolit kondenzátorokhoz képest, de még a tantál kondenzátorokénál is alacsonyabb. Ez alacsony veszteségekben és kiváló szűrő tulajdonságokban mutatkozik meg magas frekvenciák és nagy áramok mellett is, ami különösen előnyös gyors félvezetők tápforrásainál és kapcsolóüzemű tápegységekben. A modern komponensek alacsony fogyasztása lehetővé teszi a tápegységekben lévő kondenzátorok kapacitásának csökkentését, így sokszor néhány µF is elegendő. Nagy előnyük még hosszú élettartamuk is, mivel nem tartalmaznak semmilyen folyékony elektrolitot. Természetesen az olyan készülékekben, ahol nagy áramtüskék vannak, nem lenne gazdaságos csupán kerámia kondenzátorokat használni. Ezekben az esetekben a kerámia és tantál vagy elektrolit kondenzátorok kombinációja az ideális.

A kínálatban több típus is található, köztük egy újdonság is, a Yageo cég X7R sorozatából, a 2,2uF/10V/0805 típus (felhívjuk a figyelmet a jelentősen kedvezőbb árra 50 vagy több darab vásárlása esetén). Az X7R sorozat nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik széles hőmérsékleti és feszültség tartományban. Részletes információ az X7R, X5R és Y5V dokumentumok szolgálnak. Érdeklődésével bármely YAGEO termékről keresse az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címet.

A SOS electronic kapcsolódó honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény