FőoldalGyártósorAz együttműködés új módja az okosgyár vezetéséhez
2017. október 16., hétfő ::

Az együttműködés új módja az okosgyár vezetéséhez

Az Ipar 4.0 koncepciók olyan megoldásokat igényelnek, amelyekre az utóbbi években az elektronikai berendezések gyártói és az elektronikai gyártók nem igazán fókuszáltak: nyílt együttműködés, adatcsere, továbbá a bevált gyakorlatok lelkes megosztása. Az SMT Smart Network segítségével az ASM egy globális kompetenciahálózatot létesít az okos-SMT-gyár megvalósításának ösztönzésére, amelyet a megfelelő emberek összehozásával kíván elérni

Tudtuk, hogy az okos-SMT-gyár sok mindent megváltoztat, de ezek a változások nemcsak a termékfejlesztési tevékenységünket érintik. Az ügyfeleinkkel és partnereinkkel végzett okosgyár-megoldások kidolgozásának módja is eltérő – mondta Csizmazia Ferenc, az ASM közép- és kelet-európai régiójának értékesítési Igazgatója. – Nyitottabbá és rugalmasabbá kell válnunk!

Az eltérő termelési koncepciók eltérő megoldásokat igényelnek, és mi igazodni szeretnénk ehhez. Így dolgozunk együtt az SMT Smart Network-hálózatban, az elektronikai gyártók, a partnerek, az ASM-viszonteladók és ASM-szervezetek globális hálózatában. Az ASM Assembly Systems SMT kompetenciaközpontjainak (Centers of Competence – CoCs) szervezésében a résztvevők számos projektben dolgoznak együtt az okos-SMT-gyár koncepciójának megvalósításán. Mindannyiukban közös, hogy a termelőüzemük okos-SMT-gyárrá alakításával hatékonyabbá és termelékenyebbé kívánnak válni. E cél elérése érdekében stratégiai partnerként szorosan együttműködnek az ASM-mel, és aktívan használják az SMT-kompetenciaközpontjainkat.”

A folyamatok állnak a középpontban

Az SMT kompetenciaközpontjaival az ASM rendkívül sikeres koncepciót vezetett be Münchenben, Szingapúrban, Sencsenben és Atlantában. A központok nyitott és ügyfélspecifikus szakmai találkozóin, amelyek az elektronikai gyártás valamennyi vonatkozását lefedik, az ügyfelek és egyéb érdeklődő cégek több ezer munkatársa vett már részt. Minden CoC-ben teljes SMT-sorok és SMT-vonatkozású berendezések állnak az ügyfelek rendelkezésére, olyan termelési folyamatokhoz kapcsolódóan, mint a gyártás-előkészítés, -tervezés, anyagtárolás stb. Az állandó CoC-munkatársakon kívül a vendégek találkozhatnak az ASM termelési és folyamatirányítási szakembereivel is, akik felismerik a lehetséges megoldásokat, vagy belső projekteket indítanak el új megoldások kidolgozására. Ez a modern és komplett elektronikai gyári mikrokozmosz szimulálni tudja a folyamatokat, valamint látható és ellenőrizhető eredmények segítségével azonosítja a fejlődést. A CoC-k tehát az ASM globális SMT Smart Network-hálózatának információs központjaiként szolgálnak.

Az SMT kompetenciaközpontjaival az ASM rendkívül sikeres koncepciót vezetett be Münchenben, Szingapúrban, Sencsenben és Atlantában

Az SMT Smart Network messze túlmutat a CoC-k falain, mivel referencia-okosgyártókat is bevon a megoldások fejlesztésébe és megvalósításába. Ezekben a referenciagyárakban az ASM berendezések olyan más gyártók berendezéseivel dolgoznak együtt, akik aktívan együttműködnek az ASM-mel az okosgyárak kiépítésén és a jövőnk alakításán. Miért fontos ez? Az SMT Smart Network projektek már nem az egyes gépekre vagy szoftvertermékekre összpontosítanak, hanem az ügyfél hálózatba kötésére, integrációjára és a fontos és/vagy kritikus folyamatok célzott javítására. A gyártás jellemzőitől függően ezek lehetnek rendkívül rugalmas átállási folyamatok, a beültetésre vonatkozó igen szigorú minőségi követelmények, hatékonyabb anyagáramlás vagy új megközelítések a gépkezelői támogatás és távoli segítségnyújtás terén.

A Remote Smart Factory-val az ASM a gépkezelői támogatás és a távoli segítségnyújtás új megközelítését mutatja be

Az okos-SMT-gyár területén zajló projektek mindkét féllel – mind az elektronikai gyártókkal, mind pedig a berendezések gyártóival – szemben rendkívüli igényeket támasztanak. A gyártóknak például sok részletet el kell árulniuk a gyártási eljárásukkal, a napi kihívásokkal és az aktuális teljesítményadatokkal kapcsolatban. Jól működő megoldást csak akkor lehet kidolgozni, ha az ügyfél és az ASM szoros és nyílt párbeszédet folytat. Ügyfelei munkafolyamatainak optimalizálása érdekében az ASM-nek elemeznie kell azok folyamatait, konkrét megoldásokat kell találnia és tesztelnie, és hibátlan eszköztárral kell támogatnia azok megvalósítását. A meglévő hardver- és szoftvermegoldások nem mindig állnak készen az ilyen ügyfélspecifikus követelmények fogadására, ami azt jelenti, hogy új funkciókat kell bevezetni, új interfészeket kifejleszteni, illetve megoldásokat módosítani.

Az új termékek optimalizálják a munkafolyamatot

„Az SMT Smart Network-hálózatunk olyan ügyfeleket vonz, akik nagyszerű lehetőséget látnak az okosgyár-koncepcióban, és azért szeretnének befektetni, hogy részesüljenek a korai alkalmazóknak járó előnyökben. A középpontban ügyfeleink intelligens folyamatainak bevezetése áll. Szükség esetén más iparági partnereket is bevonunk a projektbe. Mindkét fél stratégiai elvek szerint tevékenykedik, és közösen, lépésről lépésre fejlesztjük ki a megoldásokat. A feleknek nagyon nyitottnak kell lenniük egymással szemben, ami teljesen új módja a közös munkának”– mondta Csizmazia Ferenc.

Ennek eredményeképpen mindenki nyer. Az új folyamatok beépülnek a bevált gyakorlatokba, amelyekkel a CoC-ben lehet megismerkedni, továbbá az eszközök, szoftver- és hardverfejlesztések beépülnek az új termékekbe, a frissítésekbe és a meglévő ASM-megoldások bővítéseibe is.

A figyelem az anyagáramlásra és a termékátállások irányítására összpontosul

Egy ilyen példa az ASM által nyújtott zárt eszköztár az anyagkezelés és termékátállás területén. Az SMT Smart Network tagja, az Aros Göteborgban olyan rugalmas termelési folyamatokat vezetett be, amelyek több mint 50 százalékkal csökkentették az anyagmozgatáshoz és a termékátálláshoz szükséges munkaerőköltségeket, miközben megduplázták a gyártósor teljesítményét.

Az Aros a SIPLACE Material Manager papírmentes megoldását használja az anyagáramlás megszervezésére a gyártásban, kézi eszközök és szkennerek alkalmazásával. A SIPLACE SiCluster, a SIPLACE Setup Center, a SIPLACE Active Feeder Pool, a SIPLACE Material Tower, valamint ezek együttműködése az intelligens SIPLACE X-adagolókkal jelentősen csökkenti a szükséges anyagmozgást, és felgyorsítja az átállási folyamatot. Az állandó és mozgó alkatrészasztalok innovatív összetétele és bevetése a SIPLACE SX gépek különböző oldalain, továbbá a gépek rugalmas, kettős szállítószalag-rendszere lehetővé teszi a csoportos beállításokat és a kis tételek, valamint prototípusok hatékony gyártását. A SIPLACE SX gépek automatikusan rendelik a friss anyagot, és az Aros gépkezelői mobileszközökön és monitorokon keresztül követik a folyamatot, hogy elkerüljék az anyagellátáshoz köthető gyártósorleállásokat.

Az idei Productronica kiállításon a látogatók ezek mellett további munkafolyamatokat támogató gyakorlati alkalmazásokat ismerhetnek meg a tervezés, a virtuális gyártás, a folyamatoptimalizálás, valamint a több gyártósoros munkafolyamatok, mint például az anyaggazdálkodás, az gyártás-előkészítés, a gyártásfelügyelet és a gyári integráció területén.

Az ASM honlapja

Legfrissebbek a szerzőtől: Csizmazia Ferenc

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény