FőoldalGyártósorLED-világítás áramköri lapjainak újramunkálása
2016. március 07., hétfő ::

LED-világítás áramköri lapjainak újramunkálása

Manapság egyre elterjedtebb a különböző áramköri hordozókra épített LED alkatrészeket tartalmazó termékek gyártása. Az ilyen áramköri lapokat általában nagy hő elvonására tervezik, amely a LED-ek működése során lép fel. (Megfelelő berendezések hiányában már az ilyen áramköri lapok gyártása, forrasztása is problémát okozhat a gyártónak.)

A LED-alkatrészeket tartalmazó áramkörök, különösen a fémmagos hordozóra szereltek, javítása/újramunkálása igen körülményes. A folyamatot több oldalról is meg kell vizsgálnunk. 1. Az alkatrésznek milyen kivezetései vannak? 2. A kivezetések láthatóak-e vagy sem? (Pl.: BTC — Bottom Termination Components — kivezetések.) 3. Maga az alkatrész vagy az áramköri hordozó milyen mértékben tolerálja a forrasztási hőmérsékletet? Miért fontos ez? Gyártás során viszonylag egyszerű dolgunk van, mert az egész szerelvény hőmérsékletét egyenletesen megemeljük a forrasztás során. Viszont mit tegyünk, amikor csak egyetlen alkatrészt kell cserélnünk?

Az egész szerelvényt nem melegíthetjük megint olvadáspont fölé. Az egyszerű csipeszpákák/forrasztópákák csak látható kivezetéssel rendelkező alkatrészek esetén használhatók, és teljesítményük gyakran nem elegendő a kiilletve beforrasztáshoz (hiába a lokálisan közölt, akár 450 °C-os csúcshőmérséklet) a hordozó túlzott hőelvonása miatt. Sajnos, a jó hőelvezetés nemcsak a berendezés működésekor vezeti el a hőt, hanem újramunkálás/javítás során is, amikor pedig nem kellene.

A meleg levegős vagy infravörös sugárzással működő rework-berendezések (látható és láthatatlan kivezetéssel rendelkező alkatrészek esetén is használható) már elegendők lehetnek (megfelelően magas hőmérséklet és idő mellett), de sajnos ilyen esetben lokálisan olyan sok hőt közlünk, ami az alkatrészt vagy a hordozót károsíthatja. Megbarnult/megolvadt/megégett alkatrészek, deformált áramköri szerelvények jelzik számunkra a túlzott hőközlést. Megoldást jelenthet, ha az egész áramköri lap hőmérsékletét emeljük meg egy biztonságos szintre (ezt nevezzük előfűtésnek), ami még sem az alkatrészt, sem a hordozót nem károsítja. Ha ez megtörtént, akkor már nem kell lokálisan olyan magas hőmérsékletet alkalmaznunk be-, illetve kiforrasztáshoz, ami az alkatrészre/hordozóra tekintve káros lehetne. Milyen előfűtést alkalmazhatunk? Lehet meleg levegő, infravörös sugárzó vagy kontakt fűtőlap. Kétoldalas hordozók esetében az első kettő javasolható, míg alumíniummagos, egyoldalas hordozó esetén a kontakt fűtőlap alkalmazható jobban. A választás csak az újramunkálni kívánt áramköri szerelvény felépítésének ismeretében lehetséges.

A Microsolder Kft. kínálatában mindhárom típusú előfűtés elérhető. Kiemelendő az Ersa újdonsága, amit a legutóbbi Productronica kiállításon mutatott be. A HR200-as (képünkön) kedvező árfekvésű, ugyanakkor nagy teljesítményű újramunkáló berendezés: alsó oldali előfűtése 800 W-os infravörös sugárzó, felső oldali fűtése 400 W-os Hybrid (infravörös sugárzással kombinált meleglevegő-áramoltatásos) rendszerű, ami különösen alkalmassá teszi LED-es feladatok elvégzésére.

Végül, de nem utolsósorban, fontos a megfelelő újramunkálási módszerek elméleti és gyakorlati elsajátítása. Cégünk ezért szervezi javítóoperátorok, -technikusok számára, akár kívánság szerint egyedi tematikával, akár LED-világítási panelek újramunkálást célzó, kiscsoportos tanfolyamait.

A forgalmazó Microsolder Kft. honlapja

Legfrissebbek a szerzőtől: Jakab Zoltán

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény